Venecijos bienalėje Lietuvai atstovaus Nidos meno kolonija

Kultūra

Kitąmet vyksiančioje 58-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje Lietuvos paviljonas keliems mėnesiams virs šviesiu ir nerūpestingu paplūdimiu. Šaliai atstovaus šiuolaikinė menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“.

Iš pirmo žvilgsnio lengvabūdišką, bet labai aktualias ekologines problemas nagrinėjantį projektą pristatys Vilniaus dailės akademijos (VDA) Nidos meno kolonija, o paviljoną kuruos Londono „Serpentine“ galerijos viešųjų programų kuratorė Lucia Pietroiusti.

Saulė ir jūra. Gabrielės Šėgždės nuotr.

Išplatintame pranešime sakoma, jog gana neįprastu Venecijos bienalei žanru prisistatysianti Lietuva nukelia ambicingą operą nuo scenos ir įkurdina prie menamos jūros.

Pagrindinis „Saulės ir jūros“ veikėjas – šiuolaikinė ryškiaspalviais maudymosi kostiumėliais prisidengusi vasarotojų visuomenė. Gulėdami ant keliomis tonomis smėlio padengtų erdvės grindų, poilsiautojai atlieka įprastas pliažo procedūras ir dainuoja. Operos librete atostogautojų mintys įgarsinamos gyva ir nerūpestinga kalba. Solo partijose – gyvenimiški rūpesčiai, prisiminimai, filosofiniai pamąstymai, net kremo nuo saulės sudėtis ir ryto planai kepti kiaušinienę. Menininkės operoje itin lengvai, pagaviai ir su švelnia ironija kalba apie visuomenės bei gamtos ekosistemų krizes ir griūtis.

Viename iš svarbiausių šiuolaikinio meno renginių kūrinys pirmą kartą suskambės angliškai. Venecijai adaptuojamas ne tik libretas, bet ir garso takelis bei pačios operos trukmė. „Saulę ir jūrą“ planuojama paversti keturių valandų reginiu, kuriame dainuos ne tik lietuviai. Operos atlikimui bus organizuojama speciali tarptautinė atlikėjų atranka. Lietuvoje ir Venecijoje numatyta vieša lydinčių renginių programa. Be to,  „Saulės ir jūros“ pasirodymą papildys katalogas su specialia, riboto tiražo vinilo plokštele – operos garso įrašu.

Operos-performanso autorėms tai nėra pirmas bendras darbas. 2011-2013 metais kurta ir vis dar po pasaulį keliaujanti šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ pelnė 6 tarptautinius apdovanojimus Europoje. Apkeliavusi dešimtis festivalių opera transliuota BBC Radio 3 ir LRT eteryje. 2014 m. Lietuvoje ji pelnė Auksinį scenos kryžių kaip geriausias 2013 m. lietuvių autorių pastatymas, o dar šiemet už novatoriškus ir originalius sprendimus menininkės apdovanotos Boriso Dauguviečio auskaru. Bendraautorių kūryboje ypatingas dėmesys skiriamas dokumentikos ir fikcijos, realizmo ir poezijos santykiui, taip pat – teatro, muzikos ir vizualiųjų menų persidengimui.

Simboliška, kad tokį vasarišką kūrinį Venecijoje pristatys VDA Nidos meno kolonija, įsikūrusi panašiame, į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame kurorte prie Baltijos jūros. Tarptautinę meno rezidencijų programą, edukacijos projektus ir parodas organizuojantis Vilniaus dailės akademijos padalinys rūpintis nacionaliniu paviljonu imasi antrą kartą. 2015 m. 56-ojoje Venecijos bienalėje Nidos meno kolonija pristatė menininko Dainiaus Liškevičiaus projektą „Muziejus“.

Nuo 1895 metų kas dvejus metus rengiama tarptautinė Venecijos bienalė laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje. Pagrindinės parodos kuratoriumi šįkart paskirtas daugiau nei dešimtmetį „Hayward“ galerijai Londone vadovaujantis Ralph Rugoff. Lietuva Venecijos bienalėje dalyvauja nuo 1999 metų, o 2019 m. gegužės 11 – lapkričio 24 d. vyksiančioje bienalėje Lietuva prisistatys vienuoliktąjį kartą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This