Koncertų salėje – antrosios „Apeigos orkestrui”

Kultūra

Prieš porą metų festivalio „Permainų muzika“ metu buvo pristatyta pirmoji Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus inicijuota programa „Apeigos orkestrui“. Pasak jo, „tai muzika, susijusi ne tik su klausymu, bet ir dalyvavimu joje. Norisi sujungti skirtingus raiškos būdus tam, kad sustiprintume muzikos įspūdį“. Rugsėjo 21 d., penktadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje suskambės „Apeigos orkestrui II“.

Mindaugas Bačkus, Daumantas Kirilauskas ir Linas Valickas.

„Meno kūrinys savaime neegzistuoja. Klausytojas arba žiūrovas jį užbaigia. Kol niekas kūrinio nepasiklauso ar nepažiūri, tol jo nėra,“ – mano kultinis britų kompozitorius Gavinas Bryarsas, siekiantis niekada neprarasti ryšio su auditorija. Pirmuoju jo kūriniu, užkariavusiu visa pasaulį, tapo „Titaniko skendimas“, prieš trejetą metų skambėjęs ir „Permainų muzikoje“. Šįkart klaipėdiečiai turės progą išgirsti jo antrąjį šedevrą – Jesus’ Blood Never Failed Me Yet /„Jėzaus kraujas dar niekada manęs nenuvylė“.

„Tai stipriu emociniu poveikiu pasižyminti muzika, sukrečianti net skeptiškiausią klausytoją. Pirmoji kūrinio versija truko 25 minutes, tačiau G. Bryarsas netrukus praplėtė ne tik kūrinio trukmę iki 74 minučių, bet ir laiko sampratą savo muzikoje. Hipnotizuojančiam Londono benamio giedamos giesmės įrašui akompanuos styginių orkestras ir arfa, kuria skambins kūrybinga jaunosios kartos atlikėja Liucilė Vilimaitė, Hagos karališkosios konservatorijos (Olandija) studentė”, – rašoma Klaipėdos koncertų salės pranešime spaudai.

Žymi amerikiečių avangardo atstovė, viena iš pernai Klaipėdoje koncertavusios grupės „Bang on a Can All Stars“ įkūrėjų Julia Wolfe šiemet mini savo jubiliejų. Inspiracijų kūrybai ji semiasi iš liaudies, klasikinės ir roko muzikos žanrų, jiems suteikdama šių dienų modernumo atspalvį. Jos muzika išsiskiria intensyvumu ir energingumu, kuris reikalauja iš atlikėjų fizinių pastangų bei klausytojų dėmesio.

„Permainų muzikoje“ skambėsianti J. Wolfe kompozicija Four Marys / „Keturios Marijos“ styginių orkestrui yra kitokia – ji klausytojus apgaubs subtilia garsų aura. Autorė sako, kad kūrinį įkvėpė trijų stygų instrumentas dulcimeris, paplitęs Apalačų kalnų regione. Kūrinys pavadintas pagal škotų liaudies dainą, kurią J. Wolfe girdėjo atliekamą šiuo retu instrumentu. Naujojo paprastumo grynuolio esto Arvo Pärto muzika yra viena dažniausiai
atliekamų pasaulyje iš gyvų klasikinės muzikos kompozitorių. Jo įtaką savo kūrybai pripažįsta ne tik akademinio žanro atstovai, bet ir Björk, Keith Jarrett ar „Radiohead”, – rašoma pranešime.

Koncerte skambės ir A. Pärto kompozicija Fratres /„Broliai“. Sukurta originalia tintinnabuli technika ji yra viena populiariausių autoriaus darbų, naudojama daugiau nei 10 kino filmų garso takelių. Kūrinys turi daug atlikimo variantų. Klaipėdos kamerinis orkestras išpildys Fratres versiją smuikui, styginiams ir perkusijai.

Smuiko solo grieš Linas Valickas, prieš keletą metų dirbęs klaipėdiečių orkestro koncertmeisteriu, o šiuo metu muzikuojantis „Kremerata Baltica“ ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestrų sudėtyse.

Jurgio Juozapaičio kūrinio violončelei ir styginių orkestrui „Vizijos“ solo partiją atliks ekspresyvia interpretacine maniera pasižymintis violončelininkas M. Bačkus.

Atminties aidu apeiginėje programoje suskambės ir prieš porą metų amžinybėn iškeliavusio Juliaus Andrejevo „Sakmė“ – paskutinis autoriaus kūrinys. Jo solo partiją fortepijonu atliks Daumantas Kirilauskas.

Koncerto programą su Klaipėdos kameriniu orkestro rengia jaunosios kartos dirigentas Algirdas Biveinis, šiuo metu studijuojantis orkestrinį dirigavimą Graco muzikos ir vaizduojamųjų menų universitete (Austrija). Jis dirigavo Zalcburgo valstybinio teatro orkestrui (Austrija), Savarijos simfoniniam orkestrui (Vengrija), Hradec Kralove filharmonijos orkestrui (Čekija), Györ filharmonijos orkestrui (Vengrija), dalyvavo Broniaus Kutavičiaus oratorijos „Iš Jotvingių akmens“, ciklo „Jeruzalės vartai“ ir operos vaikams „Kaulo senis ant geležinio kalno“ pastatymuose
Zalcburgo valstybiniame teatre kaip dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos asistentas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This