Neringoje įamžintas prancūzų karių atminimas

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Neringos kultūrinį kraštovaizdį papildė dar vienas meninis akcentas, kviečiantis atkreipti dėmesį į mažai tyrinėtą Kuršių nerijos istorijos tarpsnį. Greta tako Saulės laikrodžio link atidengta skulptūrinė kompozicija-suoliukas prancūzų karių, prisidėjusių prie Kuršių nerijos kraštovaizdžio formavimo, atminimui.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad Kuršių nerijos Mirties slėnyje 1916-aisiais buvo prancūzų karo belaisvių stovykla. Tai pažymima ir Nidos mokyklos kronikoje, kurioje rašoma, kad sargybiniai gyveno barakuose, prancūzų belaisviai palapinėse. Prancūzai kasdien atžygiuodavo į Purvynę ir nukasdavo kopą – taip darė vietą statyboms. 1916 metų spalio pradžioje stovykla buvo apleista.

Kai kuriuose tekstuose galima rasti informacijos apie tai, kad prancūzų belaisvių stovykla Mirties slėnyje buvo įkurta 1870-1872, vykstant Prūsijos-Prancūzijos karui. Vis dėl to, pastaroji informacija kol kas yra istoriniais šaltiniais nepatvirtinta legenda.

Prancūzų karių atminimo įamžinimą inicijavo Prancūzijos ambasada Lietuvoje, o kelias iki idėjos realizavimo užtruko kelis metus.

„Šiandien mus subūrė siekis pagerbti praeitį. Visų vardu dėkoju Prancūzijos ambasadoriui Lietuvoje, ambasados darbuotojams ir visiems, prisidėjusiems prie šios iniciatyvos įgyvendinimo. Turiu pastebėti, kad Neringoje daugėja prancūziškų akcentų, daugėja ir turistų iš Prancūzijos, tad norisi palinkėti, kad šis suoliukas, ši meninė kompozicija taptų dar viena žinia, pasakojančia apie Lietuvą, Kuršių neriją ir Neringą. Suoliukas tekviečia prisėsti ir pagalvoti apie čia buvusius prancūzų karius, apie tai, kaip jie čia gyveno ir dirbo, o vėliau ir pasidžiaugti nuostabia Kuršių nerijos gamta“, – memorialinio objekto atidengimo iškilmių metu kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Kadenciją baigiantis Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Philippe Jeantaud savo kalboje prisiminė aplinkybes, dėl kurių prancūzų kariai buvo Kuršių nerijoje bei akcentavo, kad šis atminties įamžinimas tuo pačiu yra Europos išminties žinutė.

„Tai yra ištikimybė, ką mes, prancūzai, vadiname – ištikimybė atminties vietoms. Kad galėtume išsaugoti ir perduoti ateities kartoms tas žinutes, turime tai kartoti. Iš šios dienos pozicijų, iš europietiškų pozicijų mes matome, kad nors tuomet labai didelės draugystės tarp Prancūzijos ir Vokietijos nebuvo, bet vis tiek buvo buvimas šalia. Šiandien mes, Lietuva, Vokietija, Prancūzija esame toje pačioje Europoje, visi to norėjome ir už tai brangiai sumokėjome. Šiandien šiuo suoliuku mes įamžiname atmintį, bet tuo pačiu tai yra Europos išminties žinutė“, – apie simbolinę suoliuko prasmę kalbėjo Prancūzijos ambasadorius.

Kalbėdamas apie šiandieną ambasadorius papildė, kad pradėtas bendras darbas tęsiasi, o Prancūzijos ambasada Lietuvoje kartu su kurorto bendruomene šiandien Neringoje piešia frankolietuvišką peizažą.

Meninės kompozicijos-suoliuko autorius – skulptorius Kęstutis Musteikis. Suoliukas pastatytas vietoje, priešais kurią atsiveria Mirties slėnio panorama.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”48943,48942,48941,48940,48939″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This