Prisiminė žydų genocido aukas

Miestas

Greta Rimeikaitė
2018-09-21

Komentarų: 0

Penktadienio popietę Klaipėdos žydų bendruomenės kiemelyje vyko genocido aukų minėjimas. Jo metu buvo prisiminta tragiška istorija, aukų artimieji dalijosi asmeniniais prisiminimais bei degė žvakes už tuos, kuriuos prarado.

Gretos Rimeikaitės nuotr.

Iš viso Europoje buvo nužudyta apie 6 milijonai žydų, Lietuvoje – 220 tūkstančių (net 95 proc. tuo metu Lietuvoje gyvenusių žydų), teigiama, kad šis skaičius – didžiausias Europoje.

Minėjime dalyvavęs Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas akcentavo artumo ir bendradarbiavimo svarbą.

„Asmeninės istorijos rodo, jog nesvarbu, kokios pilietybės, kokios seksualinės orientacijos ar kokio tikėjimo yra kitas žmogus, jei jis – artimas. Čia, Klaipėdoje, būtent tai ir stengiamės akcentuoti – partnerystę bei artumą vienas kitam. Žydų kultūra buvo negailestingai išplėšta iš šito krašto istorijos. Tačiau noriu pabrėžti, jog vieta, kurioje buvo žmogus, niekada nelieka tuščia“, – mintis dėstė A. Šulcas.

„Buvau dar maža mergaitė, kai mane, mano mamą ir seseris išvežė į lagerį kažkur Telšių rajone. Prisimenu, kaip atidarė kažkokius geležinius vartus ir liepė eiti, o jei nepaklusime – sušaudys. Viskas, ką prisimenu, yra begalinis šaltis, alkis, troškulys ir baimė. Gyva likau tik dėl to, jog Lietuvoje gyveno nemažai gerų žmonių, keli dvasininkai vis duodavo mums maisto. Visą gyvenimą lietuvių tautai liksiu dėkinga už išgelbėtą gyvybę“, – prisiminimais dalijosi viena pakalbinta moteris.

Minėjime eilėmis ir istorijos faktais dalijosi Klaipėdos „Ąžuolyno“ bei „Baltijos“ gimnazijų moksleiviai. Tad žydų bendruomenės atstovai pasidžiaugė, jog jaunimas nepamiršta praeito šimtmečio nelaimių bei visada aktyviai dalyvauja minėjimuose.

Lietuvos žydų genocido diena minima rugsėjo 23-iąją. Tą dieną 1943 m. buvo likviduotas Vilniaus žydų getas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje atidengs Lazariui Gutmanui skirtą atminimo lentą

Minint Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną sausio 26 d. 11 val. Palangos žydų bendruomenė atidengs atminimo lentą, liudijančią Palangos žydų ...
2024-01-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This