Tyrimas: labiausiai vaistais užteršti Kretingos vandenys

Sveikata

Gintarė Remezaitė
2018-09-21

Komentarų: 0

Ar kada susimąstome, kur turėtume dėti senus, nebereikalingus vaistus, kurių galiojimo laikas pasibaigęs? Dažnai nesunaudotas farmacines medžiagas tiesiog išmetame į šiukšlinę ir net nepagalvojame, kad taip teršiame savo aplinką.

Pasirodo, jog vykstant kovai už teršalų mažinimą Baltijos jūroje atsirado nauji teršalai – farmacinių medžiagų atliekos.

Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institute vykusio seminaro metu pristatytas projektas MORPHEUS, kurio tikslas yra išsiaiškinti, kokie farmacinių atliekų kiekiai patenka į Klaipėdos, Palangos, Kretingos ir Nidos vandens nuotekų valyklas, o iš ten į vandens telkinius bei išsaugoti švarią jūrą, poilsio zonas, gerinti gyvenamosios aplinkos kokybę. Projektas vykdytas, įgyvendinant Europos Komisijos sprendimą Europos šalims atlikti vaistų monitoringą.

Kokį poveikį vaistų atliekos daro aplinkai, mokslininkai vis dar tiria, tačiau, pasak lektoriaus ir projekto dalyvio Valdo Lango, poveikis yra neabejotinai neigiamas – užterštuose vandens telkiniuose žuvys keičia lytį, aptinkami įvairūs išsigimimai, galų gale kenksmingos medžiagos kaupiasi pačioje žuvyje, o su žuvimi patenka atgal į žmogaus organizmą. Tai yra tik vienas pavyzdys iš daugelio kitų nuodijamo vandens pasekmių.

Atlikus tyrimus išsiaiškinta, jog didžiausia vaistų koncentracija vandens telkiniuose aptinkama Kretingoje. Visose 4 tiriamose gyvenvietėse daugiausia į aplinką patenka acetilsalicilio rūgšties, kuri visiems geriau žinoma kaip aspirinas. Taip pat aptiktas itin didelis kiekis vaistų, veikiančių širdies ir kraujagysliu sistemą, antibiotikas amoksiciklinas, skausmą mažinantys anabolikai ibuprofenas, diklofenakas bei kitos aplinkai kenksmingos medžiagos.

Tyrimais patvirtinta, jog be vandens nuotekų valymo sistemų didžiausi aplinkos teršėjai yra Klaipėdos respublikinė ligoninė bei Dumpiuose esantis Klaipėdos regioninis sąvartynas.

Jau pirmo tyrimo metu nustatyta, kad iš minėtų gyvenviečių vandens nuotekų valymo sistemų į aplinką patenka apie 83 kilogramus vaistų atliekų ir tai nėra galutinis skaičius, nes iš daugybės vaistų rūšių ištirta tik 17. Toks kiekis vaistų atsiduria aplinkoje pirmiausia dėl farmacijos gamyklų. Tačiau prie to prisideda ir paprasti vartotojai – jau įrodyta, kad iš žmogaus organizmo pasišalinę vaistų likučiai su nuotekomis kaupiasi ir vandens telkiniuose, o apie 40 procentų žmonių nebevartojamus vaistus tiesiog išmeta į šiukšlinę, nuleidžia tualete ar atiduoda pažįstamiems.

Tik maža dalis žino, kaip vaistais atsikratyti nekenkiant aplinkai – visas nereikalingas farmacines medžiagas galima atiduoti vaistinėms (visos vaistinės senus vaistus privalo priimti NEMOKAMAI). Vėliau iš vaistinių tokius medikamentus surenka specialios pavojingų atliekų tvarkymo įmonės bei juos sudegina – taip jų
patekimo į aplinką yra išvengiama.

Projekto MORPHEUS atstovė  gamtosaugininkė Dalia Žukienė ragina gyventojus nelikti abejingiems šiai problemai, prisidėti prie aplinkos švarinimo ir vaistus atiduoti vaistinėms. Taip pat farmacines atliekas galima atvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, kuriose įrengtos specialios talpos pavojingoms atliekoms. Klaipėdoje tokios aikštelės yra įsikūrusios Tilžės g. 66A, Šiaurės pr. 30 ir  Plieno g. 13.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Prisiminimai, kaip Klaipėda teršė marias ir jūrą

2023-ieji baigiasi. Tai laikas, kaip įprasta, prisiminti praėjusių metų svarbesnius įvykius. Ekologinis nerimas neblėsta, ypač paskutinius trejus metus. Kuršių marios, ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Aplinkosaugos forume paskelbtas šių metų Lietuvos medis

Klimato savaitės išvakarėse į aplinkosaugos forumą Uosto direkcijoje susirinko aplinkosaugos, mokslo, Seimo atstovai. Renginį, skirtą medžio tematikai, inicijavo asociacija „Žalioji ...
2023-10-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This