Regata baigėsi tragiškai (dar atnaujinta)

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2018-09-23

Komentarų: 11

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/k8uAbtsN98s” align=”center”][vc_column_text]Sekmadienio rytą Karinių jūrų pajėgų jūros gelbėjimo ir koordinavimo centras (JGKC) pranešė, kad gelbėjimo operacija dėl šeštadienį Klaipėdoje vykusios regatos dalyvius ištikusios nelaimės nutraukta. Regatos metu žuvo trys žmonės: išgelbėta mergina šeštadienio vakare mirė ligoninėje, du jachtos „Defiance” įgulos nariai iki šiol nerasti. Regatos organizatoriai sekmadienį surengė spaudos konferenciją (Jos įrašas – žemiau).

Nukentėjo dvi jachtos

Šeštadienį popiet, pajūry įsisiautėjus vėjui, tarp I ir II Melnragės kapitono Stepono Kudzevičiaus regatos dalyvius ištiko nelaimė – iš dviejų jachtų į jūrą iškrito žmonės.

Anot Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, 13.50 val.  budėtojai radijo ryšiu išgirdo galimai pagalbos šauksmus, kad iš jachtos „Defiance“ už borto iškrito du įgulos nariai. Nedelsiant pradėta gelbėjimo operacija.

Į nelaimės vietą buvo išsiųstas JGKC sraigtasparnis bei Valstybės sienos apsaugos laivas „Boomeranger“ ir locmanų kateris, tačiau laivai dėl labai blogų oro sąlygų negalėjo atvykti į įvykio vietą.

14.18 val. buvo gauta informacija, kad viena jachta išmesta ant kranto prie Melnragės. Prie į krantą išmestos jachtos rasta mergina, kuri buvo prisirišusi prie laivelio. 50-metį Eduardą Gusevą sraigtasparnio įgula ištraukė iš jūros.

Tarp I ir II Melnragės į krantą išmesta jachta „Defiance” Martyno Vainoriaus nuotr.

Kitų dviejų „Defiance” jachtoje buvusių įgulos narių – 59 metų  kapitono Olego Zelenino ir 36 metų jo sūnaus Dmitrijaus Zelenino – šeštadienį vakarop vis dar buvo ieškoma.

„Iš antros jachtos „Esox” sraigtasparnio įgula išgelbėjo tris žmones, kurie su gelbėjimosi liemenėmis buvo vandeny už borto. Tačiau kiti trys žmonės liko jachtoje, jiems į pagalbą turėjo atskubėti trečioji regatos jachta, bet dėl didelių bangų ir stipraus vėjo ji to negalėjo padaryti, tad šiuo metu (apie 17.10 val. – aut pst.) mūsų sraigtasparnis juos nukėlinėja nuo  jachtos”, –  „Atvirai Klaipėdai” situaciją komentavo JGKC komandoras leitenantas Ramūnas Kažerskas.

Jo teigimu, iš jachtų išgelbėti žmonės perduoti medikams. JGKC atstovas sakė negalintis teigti, jog du kol kas nerasti regatos dalyviai yra žuvę.

17.45 val. „Esox” jachtoje jau žmonių matyti nebebuvo, ji bangų buvo išmesta į krantą kiek tolėliau nuo „Defiance” jachtos.

Po 19 val. JGKC pranešė, kad trys „Esox” jachtos nariai sėkmingai išgelbėti, o dviejų iš „Defiance” jachtos dingusių įgulos narių paieška tęsiama toliau.

Operacijos metu buvo išgelbėti 8 žmonės, tačiau, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, „Defiance” įgulos narė 19 metų mergina Olesia Orlova šeštadienio vakarą mirė ligoninės Reanimacijos skyriuje. Policija šį faktą patvirtino sekmadienį – jos mirties faktas užfiksuotas apie 21 val. Išgelbėtas  E. Gusevas, suteikus medikų pagalbą, buvo išleistas namo.

Pasak buriuotų bendruomenės atstovų, mergina buvo savanorė, pati ieškojo su kuo buriuoti, per trumpą laiką išmoko virves, komandas, buvo labai imli ir savo gebėjimais bei filosofija žavinti asmenybė.

Nutraukė gelbėjimo operaciją

„LBS palaiko pastovų ryšį su „Kapitono Stepono Kudzevičiaus regatos“ organizatoriais dėl šiandien regatos metu įvykusių dviejų įvykių. Paskutinėmis žiniomis (18:45 val.), regatos metu iš jachtos „Defiance“ įgulos vandenyje atsidūrę kapitonas Oleg Zelenin ir jo sūnus Dmitrij Zelenin kol kas nebuvo rasti. Jų paieška nenutraukta. Kiti du įgulos nariai išgelbėti. Jachta išmesta į krantą. Regatos metu kitai dalyvių jachtai „Esox“ lūžo stiebas. Gelbėjimo tarnybos sėkmingai į krantą nukėlė įgulos narius. Jachta liko nevaldoma ir po kurio laiko buvo išmesta į krantą už maždaug 300 m nuo jachtos „Defiance“. Vyriausiasis regatos teisėjas V. Bogūnas po šiandienos lenktynių finišo buvo surinkęs dalyvių įgulas ir informavo jas apie šiandienos įvykius. Rytoj, remiantis naujausia informacija apie dingusius „Defiance“ įgulos narius, bus paskelbta informacija dėl tolimesnės regatos eigos”, – šeštadienį apie 21.30 val. savo „Facebook” paskyroje paskelbė Lietuvos buriuotojų sąjunga.

„Mes gyvename Lietuvoje, kur iš esmės esame pripratę prie vėjuotų orų, ypač rudenį. Tikrai neretai jūroje gauname daug vėjo, ir ne mažiau nei vakar. Žinome, kas laukia Klaipėdos vartuose, kai būna toks vėjas ir visada tam stengiesi atsakingai pasiruošti. Vakar dienos situacija yra kelių nesėkmių sukritimas į viena (kalbu tik apie „Defiance”). Nesu LT, todėl nežinau visų priežasčių, ir galiu būti netikslus, bet „paslysti” galima ir vėjui nesant irgi turime liūdnų pavyzdžių…

Jūra yra labai griežta ir klaidų neatleidžia, kartais… Visai kita situacija, kiek žinau, su „Esox”, tiesiog įvyko nesėkmė su įranga, dėl ko žmones atsirado vandenyje…

Ar buvo klaida teisėjų apskritai rengti tą dieną lenktynes, šiandien pasakyti ir tuo labiau vertinti – paprasta. Visi visada dalyvaujame savo, įgulos, laivo vado- kapitono atsakomybe. Ji labai didelė”, – įvykius „Facebook” paskyroje komentavo patyręs buriuotojas nidiškis Arūnas Burkšas.

Sekmadienio rytą JGKC atstovas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad gelbėjimo operacija 8.10 val. nutraukta. Šiek tiek po 10 val. buvo išplatintas pranešimas, kuriame paaiškinta, kad toks sprendimas „buvo priimtas įvertinus žmogaus galimybes išlikti gyvam esamomis oro sąlygomis ir atsižvelgus į tarptautinę asmenų paieškos ir gelbėjimo operacijų metodiką”.

Surengė spaudos konferenciją

Sekmadienį regatos organizatoriai surengė spaudos konferenciją.

Konferencijos metu jachtos „Extreme”, dalyvavusios gelbėjant „Esox”,  kapitonas Aidas Pivoriūnas sakė, jog galėjo būti ir daugiau aukų.

„Visa laimė, kad trūkę lynai neužmušė žmonių nei ant „Esox“, nei mūsų jachtoje. Mano pastebėjimu, didžiulis sėkmės faktorius gelbėjant jachtos „Esox” įgulą buvo tikslus ir greitas specialiųjų tarnybų darbas. Atiduodu jiems pagarbą”,  – sakė jis.

Visus šešis „Esox” įgulos narius – tris iš vandens, tris nuo denio – išgelbėjo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro sraigtasparnis. Nevaldoma jachta „Esox“ bangų ir vėjo buvo išnešta į Melnragės paplūdimį.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Regatą organizavusio sporto klubo „Ostmarina” vadovas ir jachtos „Lietuva” kapitonas Osvaldas Kudzevičius sakė, kad dėl įvykusios nelaimės regata nebuvo nutraukta, nes kiti laivai buvo jūroje. Ji buvo uždaryta, kai visi saugiai grįžo į krantą.

Regatos teisėjas Valerijus Bogunas aiškino, kad nuo 1994-ųjų, kai vyksta ši regata būdavo ir kur kas stipresnių vėjų, bet aukų iki šiol nebuvo.

„Startas buvo suplanuota pusę vienuolikos, bet atidėtas, nes tuo metu pūtė 20 m/s vėjas. Nurimus gūsiams regata prasidėjo 13 valandą, dar derinome su Laivų eismo tarnyba, kad neatsidurtume vienu metu įplaukoje su dideliu įplaukti turėjusiu laivu, distancija parinkta tinkama tokiam orui – trumpa, skirta trijų valandų plaukimui. Regatos organizatoriai gali neleisti startuoti, jei yra ribinis vėjas, bet šį kartą tikrai nebuvo tos ribos”, – sakė V. Bogunas.

Anot organizatorių, jachtos „Defiance” kapitonas bei jo sūnus buvo patyrę buriuotojai, o žuvusi mergina, kaip įgulos narė, jachta plaukė ne pirmą kartą.

Teigiama, kad po apžiūros buvo matyti, kad laivas nebuvo apsivertęs, nes yra tvarkingas.

Organizatoriai taip pat akcentavo, kad galutinius sprendimus, ar plaukti ir su kokiais įgulos nariais, priima kapitonai. Taip jie darė ir po prieš startą vykusio pasitarimo. O jachtos „Banga” kapitonas, išplaukęs į jūrą iki pirmo ženklo, įvertino sąlygas ir grįžo.

Žada padėti artimiesiems

Sekmadienio vakarą regatos organizatoriai išplatino pranešimą, kuriame išreiškia nuoširdžią užuojautą jūroje prarastų buriuotojų artimiesiems ir apgailestauja dėl susidariusios padėties.

Organizatoriai žada sieksiantys, kad visa buriuotojų bendruomenė prisidėtų prie pagalbos žuvusiųjų artimiesiems.

„Pirmiausia norime išreikšti nuoširdžią užuojautą prarastų jūroje buriuotojų artimiesiems. Varžybų organizatoriai nuolat palaiko ryšį su tragediją tiriančiomis institucijomis ir yra pasirengę suteikti visą jiems prieinamą informaciją bei kitokią reikiamą pagalbą, siekiant sklandaus įvykio tyrimo“, – cituojamas Osvaldas Kudzevičius, kapitono Stepono Kudzevičiaus atminimo regatą organizuojančio buriuotojų klubo „Ostmarina“ komandoras.

O. Kudzevičiaus teigimu, šioje situacijoje labai svarbu išmokti pamokas. Klubas planuoja suformuoti labdaros-paramos fondą, kuris visomis buriuotojų bendruomenės jėgomis siektų padėti nukentėjusiųjų artimiesiems bei užsiimtų veikla, kuri prisidėtų prie analogiškų nelaimių prevencijos.

„Buriavimas yra rizikinga sporto šaka. Tragedijos nutinka ne tik per regatas, nelaimės gali ištikti ir turistinių, pramoginių kelionių jūroje metu. Todėl labai svarbus buriuotojų švietimas ir įgūdžių kritinėse situacijose lavinimas. Atsižvelgdamas į šią situaciją buriuotojų klubas „Ostmarina“ planuoja inicijuoti gelbėjimosi jūroje mokymus. Tokie mokymai galėtų būti privalomi visiems jūrinėse regatose dalyvaujančių jachtų įgulų nariams“, – sako kapitono Stepono Kudzevičiaus atminimo regatos organizatorius.

Jachtos „Extreme“ kapitonas A. Pivoriūnas, kurio komanda dalyvavo analogiškuose mokymuose šių metų pavasarį, teigia, kad šie mokymai atveria akis ir krizinėse situacijose padeda nepasimesti. Pasak kapitono, gelbėjimo operaciją vykdžiusios tarnybos veikė nepriekaištingai.

Regatos organizatorių duomenimis, atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl regatoje dalyvavusios jachtos „Defiance“ katastrofos aplinkybių.

„Visų pirma, noriu išreikšti didelę užuojautą tragiško įvykio metu jūroje dingusių jachtos „Defiance“ kapitono Olego Zelenino ir jo sūnaus Dmitrijaus Zelenino, o taip pat jų įguloje buriavusios ir po įvykio ligoninėje mirusios Olesios Orlovos artimiesiems ir draugams. Tai labai liūdna ir slegianti diena visai buriuomenei. Kiekvienam iš mūsų – tai itin skaudus priminimas, kad kas kartą išplaukdami į jūrą išplaukiam į stichiją, kuri visuomet gali pasirodyti esanti galingesnė už bet kokį mūsų profesionalumą, patirtį ar atsargumą.

Artimiausiu metu sieksime surinkti visus galimus objektyvius faktus apie abu „Kapitono Stepono Kudzevičiaus regatos“ metu įvykusius bei gelbėtojų įsikišimo pareikalavusius įvykius, liečiančius jachtas „Defiance“ ir „Esox“. Tikimės, kad pavyks šiuos įvykius detaliai išanalizuoti, aptarti bei padaryti išvadas, kurios leistų ateityje išvengti tokių mums visiems tragiškų ir skaudžių įvykių“, – sekmadienį teigė Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis, kurio pasisakymas cituojamas šios organizacijos „Facebook” paskyroje.

Martyno Vainoriaus nuotr. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”49052,49053,49054,49055,49056,49057,49058,49059,49063,49064,49065,49066,49075,49076,49080,49082,49083,49086,49087,49089,49090,49092,49094,49104,49105,49106,49107,49108,49109,49110,49111,49112″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

11 Comments

  1. Večislovas

    Užuojauta giminėms ir artimiesiems.

    Reply
  2. Anonimas

    Ну не надо… Вы уверены? Вы видели?

    Reply
  3. Irena

    Nuoširdžiai užjaučiu žuvusiųjų gimines ir artimuosius, buriuotojų bendruomenę, regatos organizatorius. Linkiu stiprybės, ištvermės ir atsakomybės

    Reply
  4. Jonas

    Nesuprantu kodėl dauguma komentatorių nori surasti kaltus kaip pavyzdys:
    Organizatoriai, jachtos kapitonas(vairininkas), Uosto tarnybos, Gelbėtojai ir panašiai.

    Kiekvienas, bet ką darydamas prisiima atsakomybe asmeniškai. Pamirškit kolektyvine atsakomybę.
    Kodėl tas Sovietu kolūkio mentalitetas dar gyvas???

    Reply
    • .

      Kaip visada, prikisame komentaruose DAR VIENA TEMA, totaliai nesusijusia su nutikusia situaciaja. Kolukiai, sovietai… Palikime tai politikos skilciai, o patys isreiskime uzuojauta.

  5. Zigmas

    Koks tikslas organizatorių surengtos konferencijos? Gal jie galėtų atsakyti?
    Įvykis skaudus, keliantis daug emocijų. Kai pasibaigs tyrimas ir bus paskelbti faktai, tuomet ir šnekėkime. Svarbiausia būtų ne kaltus surasti, bet pasistengti, kad tokių įvykių būtų kuo mažiau.
    O „Atviros Klaipėdos” žurnalistams ačiū už jų atliktą darbą. Skatinu prisidėti ir paremti juos finansiškai.

    Reply
    • Aš

      Ne organizatoriai rengė konferenciją, o žurnalistai.

  6. shiaip

    Faktas, kad nebuvo liemeniu. Esox igula buvo su liemenemis ir todel visi vandenyje buvo matomi. O kitos jachtos nariai buvo be liemeniu. Zuvusiuju FB anketose yra pilna nuotrauku, kuriose jie buten sia jachta plaukioja ir nei vienas nedevi liemenes. gal jau laikas pagalvot, kad tikrai baust jachtu kapitonus uz toki aplaiduma ir atimt skiperio pazymejima (ar kaip js ten vadinasi)

    Reply
  7. Rita

    Atviras
    Portalas skaudžią nelaimę aprašė geriausiai ir profesionaliai. Užuojauta artimiesiems.

    Reply
  8. gerass

    Tokiu oru be gelbejimosi liemeniu – ziaurus aplaidumas. Ziauriai ir baigesi… Alo, regatu organizatoriai, kodel neyrasyta varzybu reikalavimuose kad liemenes privalomos visiems? Pastebejus ka nors be liemenes – jachta diskvalifikuot. Paciu sugumui. Gaila, paveluotai…

    Reply
    • Anonimas

      Все были с желетами просто короткая волно БАРАШКИ самая опасная

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This