Apie ekstremalų sportą: ar verta ieškoti kaltų?

Nuomonės

Remigijus
2018-09-24

Komentarų: 1

Vėjo, vėjo, vėjo! Toks šūkis, kaip visi gerai žinome, yra buriuotojų palydovas. Nėra vėjo – nebus regatos, nebus vėjo – nebus extrymo, nebus vėjo – nebus su kuo galynėtis.

Deja, šį savaitgalį tas vėjas tapo pražūtingas. Su nerimu stebėjau šeštadienį įvykius, kai regatos metu žuvo net trys buriuotojai. Pats esu kaituotojas, tad žinau, kad visos „kranto žmonių“ kalbos apie tai, kad „nereikėjo plaukti“, „reikėjo drausti“, „ką, jie išprotėję?“, „kodėl regatos neatšaukė“ yra beprasmės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Taip, vėjas buvo, bet jis nebuvo toks, kad reikėtų atšaukti regatą. Vėjas ir yra ta varomoji jėga regatai… Kitas klausimas – ar tikrai jachtos įgula apskaičiavo savo jėgas, ar tikrai visi buvo profai. Ar dėvėjo saugos priemones? Deja, ši paslaptis palaidota giliai jūroje.

Ekstremalus sportas verčia būti rizikos faktoriuje. Kad ir kas tu bebūtum – motociklininkas, auto lenktynininkas, buriuotojas, kaituotojas, burlentininkas, parašiutistas, alpinistas, nardytojas – tai yra tavo gyvenimo būdas ir kaltinti kažką yra beprasmiška.

Ar reikia kaltinti uostą, kad jis leido regatą? Jūs turbūt išprotėjote! Tai kur tada daryti regatas? Gargždų karjere? Ir taip jau gyvename policinėje draudimų valstybėje, kurioje ateityje, matyt, bus uždraustas net seksas. Tai dar uždrauskime eismą automobiliais, kai lyja lietus ar siaučia pūga – juk tai irgi pavojinga gyvybei. Ir žmonių daug žūva. Kiekvienas vairuotojas renkasi pats – važiuoju arba nevažiuoju. Arba važiuoju mažesniu nei leistina greičiu.

Ar reikia kaltinti organizatorius, kad jie neatšaukė regatos? Tikrai ne – kiekvienas jachtos kapitonas sprendė pats, dalyvauti ar ne. Štai viena jachtukė nuplaukė iki vartų ir grįžo – pasirodė jiems per ekstremalu… Tai yra sportas ir jį propaguojantis sportininkas pats prisiima sau riziką.

Neieškokite kaltų ten, kur nereikia. Nemanau, kad kažkokios tarnybos turėtų saugoti nuo to, kad žmogus jaučiasi turintis super galių. Mes pasirinkome tokį laisvalaikio būdą ir dėl to galite kaltinti tik mus pačius. Žinoma, labai gaila, kai žmonės žūva… Bet dėl to dabar kažką uždrausti ar tiesiog nubausti yra kvaila.

Kita dalykas – jeigu šioje jachtoje buvę žmonės buvo be gelbėjimosi liemenių… Tada galima kaltinti tik save, bet jokiu būdu ne aplinkinius.

Ilsėkitės ramybėje, vėjo broliai…

1 Comment

  1. asdf

    Organizatoriai ir teisėjai yra būtent tam, kad blaiviai įvertintų sitaciją ir nuspręstų, ar saugu vykdyti regatą ar ne.
    O kas pasakė, kad žmonės buvo be liemenių?
    Jachtos įgulą dažnai sudaro daugiau nei 3 asm. , tai reiškia, kad jachtoje gali būti ir penkios ar daugiau gelb. liemenių.
    Jau kurį laiką man šiurpą kelia „vietinės” reikšmės regatos pajūryje. Nekontroliuojami saugumo reikalavimai, patikrų nebuvimai, nekvalifikuotų teisėjų sprendimai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdos uosto perdavimo Lietuvai 100-ečiui pažymėti – regata Drevernoje

Birželio 21–22 dienomis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir Klaipėdos krašto buriavimo sporto mokykla „Žiemys“ kviečia į regatą Drevernoje, skirtą ...
2023-06-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėda užsimojo tapti „Burių miestu"

Daugiau jūrinės kultūros, buriavimo, jūrinių edukacijų ir unikalių vandens maršrutų – tokias jūriškas patirtis žada Klaipėdos savivaldybės inicijuotas projektas „Jūrinės ...
2023-05-18
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This