Minimalizmas koncerte „Mažiau yra daugiau“

Kultūra

Minimalizmas kaip gyvenimo būdas ragina kitaip vertinti savo aplinką, neprisirišti prie laikinų malonumų. O ką mums suteikia tarsi iki begalybės auganti minimalistinė muzika?

Šįkart apie ją pasakos talentingų atlikėjų komanda: Dovilė Kazonaitė (sopranas), Gaivilė Simaitytė, Kristina Budvytytė-Mejerė (fortepijoninis duetas) ir Klaipėdos kamerinio orkestro styginių kvartetas – Ingrida Rupaitė-Petrikienė (I smuikas), Teodora Morta Staigė (II smuikas), Edvinas Kaziukaitis (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė).

Rugsėjo 25 dieną, antradienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje (KKS) skambės Davido Lango, Philipo Glasso, Simono Steen-Anderseno, Zigmo Virkšo ir Vidmanto Bartulio muziką. Minimalizmo grožis, jo įvairovė, buvimas čia ir dabar – visa tai ir dar daugiau suburs publiką į ypatinga festivalio „Permainų muzika“ renginį „Mažiau yra daugiau“, sakoma KKS pranešime.

Gaivilė Simaitytė ir Kristina Budvytytė-Mejerė, organizatorių nuotr.

Koncerto solistė Dovilė Kazonaitė daugiau nei 10 metų gyvena Vilniuje, tačiau save laiko tikra klaipėdiete.

„Visuomet labai laukiu pasirodymų Klaipėdoje, nes turiu ten būrį ištikimiausių klausytojų, kurie ateina į kiekvieną koncertą. Ir kiekvieną kartą su džiaugsmu lekiu prie jūros“, – sako dainininkė, kuri mokėsi Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Klaipėdietės Gaivilė Simaitytė ir Kristina Budvytytė-Mejerė – tai dvi jaunos, veržlios ir perspektyvios pianistės, besidominčios naujovėmis fortepijoninės muzikos pasaulyje. Abi koncertuoja kaip solistės ir kamerinių ansamblių sudėtyse. Kristina ir Gaivilė mokėsi Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje, sėmėsi fortepijono paslapčių užsienio mokyklose, o dabar išgirstas naujoves perteikia Lietuvos publikai. Ilgametė draugystė ir 11 metų grojimas fortepijoniniame duete sutelkė atlikėjas bendrai muzikinei idėjai, kuri, pasak jų, „skleidžia energiją, viltį, šviesą ir „draivą“.

„Mažiau yra daugiau“ programoje daug dėmesio skiriama minimalizmo lopšiui – Jungtinėms Amerikos valstijoms, kuriose kuria garsiausi pasaulio minimalistai. Susipažinsime ir su Europos minimalizmu, kuriam atstovaus lietuvių ir danų kūryba.

Atskiro pristatymo verta amerikiečio Davido Lango Simple song #3/„Dainelė #3“ sopranui, smuikui ir fortepijonui. Pernai „Permainų muzikoje“ viešėjęs jos autorius festivalio rengėjų prašymu sukūrė dainos versiją sopranui, smuikui ir fortepijonui. Daina yra labai svarbi Paolo Sorrentino filmo Youth / „Jaunystė“ dalis, daugelio nuomone – jo kulminacija.

Dovilė Kazonaitė randa bendrų taškų tarp savo karjeros, D. Lango muzikos bei P. Sorrentino filmų.

„Kai žmonės klausdavo, koks yra mano hobis, niekada neturėjau atsakymo. Ilgai svarsčiusi supratau, jog tai yra grožėjimasis. Kad ir kaip keistai tai nuskambėtų, man patinka tiesiog grožėtis, ar tai būtų gamta, architektūra, filmas, muzika, ar tiesiog žavaus žmogaus veidas. Gražūs dalykai įkvepia. Vieni iš tokių neabejotinai yra P. Sorrentino „Jaunystė“ ir D. Lango muzika”, – sako ji.

Kitas programoje skambėsiantis D. Lango kūrinys – Ark Lugagge/„Bagažas į arką“, kuriame skaičiuojamas Nojaus bagažas, kurį jis turi pasiimti į laivą. D. Kazonaitė jį interpretuos kartu su Klaipėdos kamerinio orkestro styginių kvartetu.

Amerikietišką muziką pristatytas šiuolaikinės muzikos ikonos Philipo Glasso kompozicija Four Movements / „Keturios dalys“ fortepijoniniam duetui.

Teatrališkumu žavės danų autoriaus Simono Steeno-Anderseno muzika, o tarptautinę programą simboliškai „apgaubs“ lietuviškas minimalizmas. Poetišku klaipėdiečio Zigmo Virkšo „Paskutiniu rudens divertismentu“ prasidėjusi programa pasibaigs viliojančia kauniečio Vidmanto Bartulio kompozicija „O, brangioji“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

Regionas

„N žemė" Neringoje: nuo įspūdingo grožio mišių iki prancūzų meilės himnų

Į dvidešimtuosius metus kopiantys „nepaklusnieji“ ir festivalis „N žemė“ šiemet poilsiautojus kviečia kiek daugiau nei savaitei įsikurti muzikoje su atlikėjais, ...
2023-07-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This