„Vėjo arfa“: premjera ir meditacija

Kultūra

Lietuvių, latvių ir amerikiečių šiuolaikinė muzika užpildys Klaipėdos koncertų salę rugsėjo 28 dieną, penktadienį, 18.30 val. Ši Klaipėdos kamerinio orkestro programa pavadinta pagal joje skambėsiantį premjerinį Justės Janulytės kūrinį „Vėjo arfa“.

Be jo koncerte bus galima išgirsti latvio Janio Ivanovo bei pripažintų amerikiečių kompozitorių Davido Lango ir Johno Adamso muzikos. Orkestrui diriguos Normunds Šnē (Latvija), solo partijas atliks Mindaugas Bačkus (violončelė) ir Sergejus Okruško (klavesinas).

Normundas Šnē yra ištikimas savo vadovaujamam kolektyvui „Sinfonietta Riga“ ir nedažnai koncertuoja kaip kviestinis dirigentas.

Justės Janulytės kūrinys „Vėjo arfa“ sukurtas Th. Manno festivalio užsakymu ir pirmą kartą nuskambėjo liepos mėnesį Nidoje.

„Rašydama iš anksto žinojau, kad mano kūrinyje turėtų skambėti klavesinas ir styginiai. O vėjo arfa juk susijusi su Nida, pajūriu. Nežinojau, ar Kuršių nerijoje šis instrumentas yra, tačiau tokiame vėjuotame krašte jis, manau, puikiai skambėtų. Mano kūrinys yra vėjo arfos metafora“, – Klaipėdos koncertų salės pranešime cituojamas Nacionaline premija už vizualiųjų metaforų muzikinį įprasminimą įvertinta muzikė.

Italijoje gyvenančios kompozitorės kūrybinės inspiracijos būna ir literatūrinės, ir filosofinės, bet dažniausia ateina iš gamtos. Jau kiek vėliau, per kūrybos procesą, į J. Janulytės akiratį pateko Johanno Wolfgango von Goethe „Fausto“ ištrauka: Vėl traukia pasinert į dvasios rimtį / Seniai nebepatirtas ilgesys, / Plevenančiuos dainos garsuos suspindi / Švelnus Eolo arfos skambesys (vertė Antanas A. Jonynas).

„Mano kūrinys yra ne instrumento, o paties gamtos fenomeno muzikinė išraiška. Klavesinas beveik nerezonuoja, tad rezonansas išgaunamas styginiais instrumentais. Pamažu jis atsiskiria nuo garso šaltinio, tampa savarankiškas ir, pasiekęs aukščiausių tonų, galiausiai vėl į jį sugrįžta“, – teigė vasarą Klaipėdoje viešėjusi ir su kūrinio atlikėjais premjerą rengusi J. Janulytė.

Minėto kūrinio solo partiją klavesinu skambins Sergejus Okruško. Jis yra gerai žinomas Lietuvoje pianistas ir klavesinininkas, patyręs įvairių stilių – tiek baroko, tiek šiuolaikinės muzikos interpretatorius.

Šio kūrinio atlikimui kompozitorė pasirinko ir su Klaipėdos kameriniu orkestru suvedė žymų latvių dirigentą Normundą Šnē.

„Normundas Šnē puikiai suvokia mano muziką ir perteikia ją taip jautriai kaip joks kitas. Jei ne šis dirigentas, beje, pagal specializaciją – obojininkas, mano kūrybinis kelias, akivaizdu, galėjo būti kiek kitoks“, – teigia Justė.

N. Šnē yra ištikimas savo vadovaujamam kolektyvui „Sinfonietta Riga“ ir nedažnai koncertuoja kaip kviestinis dirigentas. Šiame koncerte su klaipėdiečių orkestru jis dar atliks savo tautiečio Janio Ivanovo kūrinį bei amerikiečių minimalisto Johno Adamso pulsuojančią minimalistinę kompoziciją  Shaker Loops / „Virpesių kilpos“.

Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas, violončelininkas Mindaugas Bačkus grieš Davido Lango koncerto „Pomirtinis pasaulis“ / World to come violončelei ir kameriniam orkestrui solo partiją.

D. Langas yra vienas žinomiausių JAV dabarties kompozitorių, muzikas-filosofas, savo kūryboje apmąstantis būties trapumą ir jėgą. Pernai Klaipėdoje viešėjęs kompozitorius puoselėja šiltus jausmus mūsų kraštui, nes jo senelis
gimė Gargžduose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This