Incidentą patyręs keltas jau Klaipėdoje

Svarbu, Uostas ir jūra

Palmira Mart, Martynas Vainorius
2018-10-02

Komentarų: 0

Antradienį apie 13.40 val. buvo gautas pranešimas, kad kilo gaisras iš Kylio į Klaipėdą plaukiančio kelto „Regina Seaways”, priklausančiame bendrovei„DFDS Seaways“, mašinų skyriuje. 16 val. Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad gaisras laive jau užgesintas.

Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) apie 17.40 val. radijo ryšiu iš „Regina Seaways” gavo pranešimą, kad pavyko užvesti kelto pagrindinį variklį, ir laivas savo eiga juda Klaipėdos link. Apie 21.22 val. jis kirto Klaipėdos uosto vartus. Laivą ant molo pasitiko keli žmonės, nepabūgę stiproko vėjo ir kaip tik tuo metu prapliupusio lietaus.

Laivą iš jūros atlydėję Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų laivai „Šakiai“, „Skalvis“ ir „Jotvingis“ taip pat sėkmingai grįžo į Karo laivų flotilę.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Keltas gaisro metu buvo Baltijos jūroje, teritoriniuose Rusijos vandenyse, apie 110 km nuo Klaipėdos jūrų uosto. Laive buvo 294 keleiviai, tarp kurių – 50 sunkvežimių vairuotojų ir 42 įgulos nariai, kuriems vadovauja kapitonas Andrejus Simutis.

„Tiesiog variklio skyriuje buvo juntama vibracija ir pasirodė dūmai, varikliai išsijungė automatiškai. Viskas buvo hermetizuota, papildomai paleistas anglies dvideginis”, – sakė „DFDS“ komunikacijos vadovas Vaidas Klumbys.

Pasak jo, keleiviai yra informuoti, saugūs ir pasiruošę evakuacijai, jei ji būtų reikalinga.

Kaip tuoj po pranešimo apie gaisrą „Atvirai  Klaipėdai”sakė Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro atstovė jrv. Akvilė Bertulė, gaisras kilo mašinų skyriuje, iš jo buvo evakuoti žmonės. Gavus pranešimą, buvo pradėti žmonių gelbėjimo darbai, ruošiamos papildomos gelbėjimo priemonės.

Pasak A. Bertulės, į pagalbą buvo išsiųstas Lietuvos Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnis bei budintis laivas „Skalvis”. Vėliau buvo pasiųsti „Šakiai”, „Jotvingis” bei „Žemaitis”. Pusę septynių buvo pranešta, kad jie vėl savo eiga pradėjusį plaukti keltą lydės iki Klaipėdos uosto. Papildomai pagalbą pasiruošę buvo suteikti ir trys KOP sraigtasparniai.

Rusijos naujienų agentūrą „Interfax“ citavo Jūrų gelbėjimo ir koordinavimo centro „Kaliningradas“ vadovą Andrejus Permiakovą, kuris patvirtino, kad būtent šis centras koordinuoja gelbėjimo operaciją. Pasak jo, į pagalbą buvo siunčiami ir rusų, ir lietuvių laivai.

„Šiuo metu keleivių ir įgulos gyvybėms pavojaus nėra, incidentas likviduotas. JGKC nuolat palaiko ryšį su keltu ir, esant poreikiui, išlieka pasirengęs gelbėjimo operacijai”, – informuota 18.30 val. pranešime.

Prieš 20 val. keltą jau lydėjo vilkikas „Atlantis” ir kariniai laivai „Skalvis”, „Jotvingis” bei „Šakiai”. „Žemaitis” jau buvo pasukęs atgal į Klaipėdą.

„Sąlygos gelbėjimo operacijai tikrai nebuvo komfortiškos – bangų aukštis siekė tris ir daugiau metrų, laive per 300 žmonių. Todėl gelbėjimo operacijai buvo mestos didelės pajėgos –  trys Karinių jūrų pajėgų laivai, kurie galėtų sutalpinti tokį keleivių skaičių ir juos saugiai parplukdyti į krantą, taip pat trys kariuomenės sraigtasparniai, kurie budėjo pasirengę pakilti ir nedelsiant pradėti keleivių perkėlimą”, – KAM pranešime spaudai cituojamas Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas komandoras Eugenijus Valikovas. 

Pasak komandoro, jūrų gelbėjimo centrai iš Latvijos, Lenkijos ir Švedijos taip pat buvo pasirengę prireikus nedelsiant skirti įvairių tipų sraigtasparnius.

Reaguojant į incidentą, Klaipėdoje buvo skubiai sušauktas ir Savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo grupės posėdis.

„Galiu užtikrinti, kad visos miesto specialiosios tarnybos jau pasiruošusios tinkamai priimti Klaipėdoje kelto keleivius ir komandos narius, nesvarbu, ar laivas grįš savo eiga, ar visgi dėl iškilusių netikėtų aplinkybių dar būtų nuspręsta žmones iš kelto skubiai evakuoti bei į Klaipėdą pargabenti kitais laivais ar sraigtasparniais.  Kartu „DFDS Seaways“ jau rūpinasi ir viešbučių kambariais ne Klaipėdoje gyvenantiems keleiviams, miestas – reikalingomis papildomomis patalpomis, kurias būtų galima panaudoti reikalui esant, transportu ir kt.  Sekam, budim ir tikimės, kad visi į Klaipėdą sugrįš gyvi bei sveiki”, – savo „Facebook” profilyje paskelbė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Puslapis „Marine Traffic“, kuriame galima stebėti laivų judėjimą, 16 val. rodė tik aštuonių valandų senumo duomenis, pagal kuriuos „Regina Seaways“ pozicija užfiksuota netoli Danijai priklausančios Bornholmo salos. Prieš 19 val. jau buvo fiksuojama, kad keltas plaukia 13,6 mazgų per valandą greičiu.

Apie incidentą kelte pranešė ir BBC.

INFORMACIJA

Keltas „Regina Seaways“ pastatytas 2010 metais.

Tai jau ne pirmas atvejis, kai kyla gaisras bendrovės „DFDS Seaways“ kelte. 2010 metų spalį užsiliepsnojo irgi iš Kylio plaukęs keltas „Lisco Gloria“. Tąkart visi 236 kelto keleiviai bei įgulos nariai buvo evakuoti į netoli buvusį Vokietijos keltą „Deutschland“ ir parplukdyti atgal į Kylio uostą.

2012 m. vasarį paskelbtose tyrimo išvadose buvo konstatuota, kad gaisras kelte veikiausiai įsiplieskė užsidegus vilkikui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This