Ilsėkis ramybėje, partizane…

Nuomonės, Svarbu

Sovietmečiu, dar mokantis mokykloje, o ir vėliau universitete kiek daugiau nei 20 metų trukusi tarpukario nepriklausomos Lietuvos istorija mums atrodė nutolusi ne mažiau nei kokia Vytauto Lietuva.

Tada itin egzotiškai skambėdavo lyg tarp kitko paminėti šykštūs faktai apie vieno ar kito anuometinės „buržuazinės” Lietuvos rašytojo, menininko apsilankymus Paryžiuje, Romoje ar kitame „tolimosios“ Europos mieste: atstumas iki Paryžiaus sovietmečiu mums prilygo atstumui iki Mėnulio.

Todėl be visų kitų svarbių dalykų 1990 metų kovo 11-ąją paskelbta Lietuvos nepriklausomybė, mano nuomone, reikšminga ir tuo, kad ji pagaliau tvarkingai ir pagal logikos dėsnius sustatė visus mūsų šalies istorijos faktus į eilę, kartu sugrąžindama Lietuvą ten, kur ji visada ir buvo – į Europą.

Neneigdama nei Lietuvos įstojimo į NATO bei Europos Sąjungą svarbos, pripažindama kaip vieną iš reikšmingiausių faktų po Kovo 11-osios sovietinės armijos išvedimą iš Lietuvos, visgi antruoju pagal svarbą įvykiu po Nepriklausomybės atkūrimo laikau tai, kas šiandien vyksta šalies sostinėje – Lietuvos partizanų vado, brigados generolo Adolfo Ramanausko –Vanago palaikų perlaidojimo iškilmes.

Jo kapo suradimas ir jo palaikų civilizuotas sugrąžinimas Lietuvos žemelei įrodo tikrosios, nesuklastotos Lietuvos istorijos tęstinumą, partizaninio pokario kovų prasmę ir jos tikrąją vertę, kuri nenutrūkstama gija tebesitęsia iki šių dienų, taip susiedama svarbiausius mūsų šalies moderniosios istorijos faktus į vieną grandinę.

Tai patvirtina ir būtent šiomis dienomis pasigirdę desperatiški Kremliaus atstovų stalinistiniai pareiškimai, kurie, kaip teisingai pastebėjo mūsų prezidentė, tik įrodo, kad mes laidojame savo didvyrį ir kad esame teisingame kelyje.

Esame laisvės kelyje, už kurį ir kovojo pokario partizanai, kuris demonstruoja mūsų, mažos valstybės, didžiulę dvasinę stiprybę, mūsų jėgą ir mūsų nenugalimumą: šaudyti, pūdyti sibiruose, kankinti lageriuose lietuviai, nepaisant tarp jų buvusių stribų, išdavikų, kompartijos padlaižių ir aktyvistų, išliko kaip tauta, kuri šiandien nebijo jai grūmojančios meškos.

Esame tauta, kuri, riaumojančios meškos didžiuliam pykčiui, šiandien ramiai, oriai ir išdidžiai atsisveikina su tikruoju savo didvyriu, savo tautos iškiliu sūnumi, mokytoju, kankintu, bet taip ir nenugalėtu iškrypėlių kagėbistų – sadistų. Nes žmogus yra gyvas tol, kol jį prisimena nors vienas gyvas likęs kitas žmogus.

Mes Tave, išdidusis Adolfai Ramanauskai, prisimename ir Tau žemai lenkiamės.

Ilsėkis ramybėje, partizane, pagaliau sugrįžęs namo…

2 Comments

  1. Nojus

    Graži mūsų tauta. Dalyvavau visuose atsisveikinimo renginiuose, tiek jaunų žmonių nuteikia viltingai- Lietuva gyvavo, gyvuoja ir gyvuos.

    Reply
  2. Vidute

    Teisingiau nesurasysi, kad tai yra istorines tiesos atstatymas tokios pagarbios valstybines tautos sunaus laidotuves! Vilnius siandien gyvena Vasario 16-osios nuotaikomis. Darau prielaida, kad vistik lemiamu tautai momentu Lietuva susitelktu i viena stipru kumsti ir duotu reikiama atsaka priesui. Kokia viltinga man Lietuva atrodo, stebint sias didvyrio laidotuves! Saunu, kad Atvira Klaipeda ta pazymi. Sekmes jums zurnalistai ir su ateinanciu 1-eriu metuku gimtadieniu!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Kaip atpažinti užverbuotą smogiką, jeigu jis yra tavo vadas ar geriausias draugas

Ketvirtadienio vakare Imanuelio Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje buvo pristatyta jau 10-oji klaipėdiečio žurnalisto ir rašytojo Mindaugo Milinio knyga „Smogiko išpažintis”, ...
2023-11-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

„Rusakalbė Klaipėda” pranešė, ką palaikys rinkimuose

Nors kovo 5 dieną vyksiančiuose savivaldos ir mero rinkimuose rusakalbius Klaipėdos gyventojus atstovaujančios organizacijos pirmą kartą tiesiogiai nedalyvaus, tačiau agituoja, ...
2023-01-10
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusų aljansas rinkimuose nebedalyvaus

Politinė partija Rusų aljansas kitų metų kovą vyksiančiuose merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose savo kandidatų Klaipėdos mieste nekels. Partijos vadovė Tamara Lochankina, ...
2022-11-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This