Naujojoje Klaipėdos galerijoje – Artūro Tamašausko kūrybos paroda

Kultūra

Spalio 11-ąją, ketvirtadienį, 17.30 val., Naujojoje Klaipėdos galerijoje vyks Artūro Tamašausko kūrybos parodos „Antras šansas. Transformacija” atidarymas.

„Tai, kas buityje atrodo nereikalinga, sudėvėta, išėję iš mados – autoriui Artūrui Tamašauskui pasitarnauja kaip detalės naujiems darbams. Ardydamas senus aparatus ir kombinuodamas su namų apyvokos daiktais autorius transformuoja pastarųjų paskirtį, suteikia naujas formas, pavidalą ir prasmę. Tokiu būdu antrą šansą išlikti namų interjere arba keliauti per ekspozicines erdves gauna sujungiamos atskiros nebenaudojamų daiktų detalės, virtusios naujais dariniais. Tai, ką autorius daro su objektais tampa parodos, kuri veiks „Klaipėdos naujojoje galerijoje“, pavadinimu – „Antras šansas. Transformacija“.

Netikėtos kombinacijos vis tik kuria aliuziją į atpažįstamus objektus. Iš smulkių detalių sumontuojama rankoje telpanti dekoratyvinė žoliapjovė. Kituose darbuose atrodytų tarpusavyje turintys netikti elementai vis dėlto sujungti į vieną objektą primena skirtingų kultūrų atributus. Tai meksikietiškos mirties kaukės, tekilos mašina, apipavidalinta kaip kaktusas. Autoriaus mintyse gimusios ar atsitiktinai sudėliotos gyvybės formos tampa medžioklės trofėjais, tokiu būdu lyg nurodant, kad šie gyviai jau neegzistuoja, tačiau gyvavo kuriame nors evoliucijos etape. Artūras Tamašauskas neapsieina ir be technikos – vaizduoja savadarbius automobilius, tarsi šie būtų sukurti postapokaliptiniu laiku”, – rašo menotyrininkė Monika Valatkaitė.

Anot jos, apibendrinat autoriaus kūrinius išryškėja tai, kad A. Tamašauskas kuria atskirą fantastinį pasaulį.

„Vizualiu aspektu daugelis kūrinių turi tamprų ryšį su stimpanko (angl. steampunk) žanru. Tai reiškia mokslinės fantastikos porūšį, kur jungiasi technologijų motyvas ir XIX a. dominavusi garo mašinų dizaino estetika. Kadangi kūriniuose yra detalės, žiūrovui primenančios ankstesnę epochą iš vaizdų, matytų knygų iliustracijose, filmuose, tai kuria artimą ryšį tarp auditorijos ir autoriaus. Nepaisant to, objektai, daugiausia susidedantys iš readymade‘ų, išlaiko ir išskirtinumą dėl menkos tikimybės pakartoti panašias kombinacijas”, – teigia menotyrininkė.

Parodoje autorius pristatys platesnę kūrybos apimtį, įtraukdamas ir paveikslus, kuriuose bus išlaikomas ryšys su skulptūriniais objektais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Parodų rūmuose - „Vandens veidas“

Kovo 28-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Kristinos Ališauskaitės ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – Ingos Šmitienės darbų paroda

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) kovo 28 d., ketvirtadienį, 18.30 val., atidaroma grafikės Ingos Šmitienės ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekoje - „nebaigti“ paveikslai

Klaipėdos Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 6A) atidaryta ir iki balandžio 4 d. bus eksponuojama Andriaus Tarasevičiaus ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This