Klaipėdietis ruošiasi į unikalią ekspediciją

Svarbu, Veidai

Klaipėdietis verslininkas ir baikeris Aurimas Mockus, realizavęs paminklo keliautojui, pirmajam tarpukario baikeriui Antanui Poškai idėją, dabar kartu su bičiuliu, Klaipėdoje studijavusiu ir dirbusiu žurnalistu Rimu Bružu spalio 17 dieną su specialiu motociklu išvyks į dviejų mėnesių trukmės ekspediciją „Nuo Baltijos iki Bengalijos“.

Ji skirta pakartoti Antano Poškos (1903–1992) žygį, artėjant šio įvykio 90-mečiui. Baikerių keliai drieksis per Kaliningrado sritį, Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Austriją, Vengriją, Serbiją, Bulgariją, Graikiją, Egiptą, Izraelį, Jordaniją, Siriją, Iraką, Iraną, Jungtinius Arabų Emyratus ir Indiją nuo Mumbajaus iki Kalkutos. Grįžti į Lietuvą keliautojai planuoja lėktuvu.

Vyrai keliaus specialiai įsigytu 10 metų amžiaus motociklu, prie kurio pritvirtintas lopšys. Koliažas iš „Facebook”

A. Mockus sakė, kad mintis surengti tokią kelionę gimė jam, bet įkvėpė R. Bružo surašyta Lietuvos baikerių istorija. Tačiau pirmiau buvo siekis pastatyti paminklą A. Poškai. Jo pastatymas užtruko apie 5 metus, tad pačiai ekspedicijos idėjai jau beveik 6-eri.

„Nėra taip, kad kelionė bus šimtu procentų identiška tai, kurią atliko Poška, nes neaišku, kaip per tiek metų pasikeitė keliai, tačiau stengsimės ją maksimaliai atkartoti. Kalbamės ir su vietos sirais, sako, kad įmanoma ten keliauti, kur planuojame. Rimas yra buvęs ir karo žurnalistu, tad jo patirtis tikrai pravers, o ir nėra taip, kad kariauja visa šalis, bet tikrai nesame savižudžiai ir jei nebus galima, rinksimės planą B”, – sakė A. Mockus.

Pasak jo, idealu būtų buvę kelionę pradėti vasaros pabaigoje, tačiau badoma keliauti kaip ir A. Poška, kuris išvažiavo lapkritį.

„Kai esi savo verslo savininkas atostogas gali planuotis pats”, – sakė A. Mockus, pabrėžęs, kad šeima visada palaiko visas jo avantiūras, tad ne išimtis ir ši, besidrieksianti apie 15 000 km.

Vyrai keliaus specialiai įsigytu 10 metų senumo motociklu, prie kurio pritvirtintas lopšys. A. Poška su bendražygiu Matu Šalčiumi dviese važiavo vienu motociklu, tačiau šiais laikais tai būtų gana nepatogu, tad buvo nuspręsta važiuoti motociklu su lopšiu.

Kelionės metu planuojama filmuoti, kad vėliau būtų galima sukurti dokumentinį filmą LRT televizijai. Jos atstovai žygio starto vietoje Vilniuje baikeriams perduos trispalvę, ant kurios planuojama rinkti pakeliui aplankysiamų lietuvių bendruomenių atstovų parašus.

Aurimas Mockus tradicinėje baikerių susitikimo vietoje liepos vidury sutiko ir įsiamžino su iš kelionės aplink pasaulį motociklais grįžusiais vilniečiais Linu Mockevičiumi ir Asta Dovydėnaite. Palmiros Mart nuotr.

„Į Bengaliją vešime Baltijos jūros gintaro, o iš ten parvešime akmenį ant Poškos kapo, nes tuose kraštuose yra tokia tradicija”, – sakė A. Mockus.

Vyrai apie savo kelionės eigą nuolat praneš ir specialioje „Facebook” paskyroje, tačiau viskas priklausys nuo interneto ryšio, ypač Artimuosiuose Rytuose.

Ekspedicija startuos spalio 17 d. 8.10 val. Vilniuje S. Konarskio g. 49, prie LRT studijos. Klaipėdoje prie A. Poškos paminklo planuojama būti 12.30 val. Iš čia bus pajudėta apie 13 val.

Jo bendražygis, Akmenėje gimęs R. Bružas 1997 m. baigė tuometinį Klaipėdos universiteto Menų fakultetą, dirbo Klaipėdos radijo stotyje „Laluna”, o į Vilnių išvyko 1998 metais.

ISTORIJA

Antanas Poška (iki 1929 m. Paškevičius, 1903–1992) buvo lietuvių keliautojas, mokslininkas, antropologas, rašytojas, žurnalistas, vienas pirmųjų lietuvių esperantininkų.

1929 m. rudenį A. Poška ir M. Šalčius iš Kauno per Marijampolę, Kybartus pasiekė Vokietiją ir keliavo toliau pietų kryptimi. Pasiekę Viduržemio jūrą, persikėlė per ją ir toliau keliavo po Egiptą. Artimuosiuose Rytuose atsiskyrė nuo Mato Šalčiaus. Irane susirgo maliarija ir apie pusmetį turėjo praleisti Teherane. 1931 m. vasarį pasiekė Indiją – atvyko į Bombėjų (dabartinį Mumbajų). Kelionėje daugiausia naudojosi šalių, per kurias važiavo, esperantininkų pagalba. Apie šią kelionę parašė knygą „Nuo Baltijos iki Bengalijos“.

1937 m. keliavo po Afganistaną, Iraną, Iraką ir Turkijos Kurdistaną. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Plaukti per Ramųjį vandenyną besiruošiantis klaipėdietis pradeda naują etapą

43-iejų keliautojas, visuomenininkas ir karys savanoris Aurimas Mockus, rudenį vienas, be pagalbos ir sustojimų valtimi nusprendęs irtis per Ramųjį vandenyną, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Šimtmečio vėliavų žygis pasiekė finišą

Sekmadienio popietę „Šimtmečio vėliavų žygio“ dalyviai Klaipėdoje baigė savo kelionę, trukusią tris dienas. Šaulių sąjungos organizuotas žygis, skirtas paminėti Mažosios ...
2023-06-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This