Ligoninių vadovai – prieš susijungimą

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos ligoninės ir visos gydymo įstaigos tarpusavyje sutaria puikiai, nežiūrint jų pavaldumo, sveikatos apsaugos sistema uostamiestyje funkcionuoja aukščiausiame lygyje, pacientai yra patenkinti, nors ir labai trūksta vaikų ligų specialistų bei jaunų šeimos gydytojų, o dauguma vyresnių medikų nepajėgūs tinkamai dirbti su sveikatos e-sistema.

Tai tik labai nedidelė dalis uostamiesčio gydymo įstaigų vadovų ir miesto mero išsakytų pastebėjimų penktadienį Klaipėdoje vykusio Seimo sveikatos reikalų komiteto išvažiuojamojo posėdžio nariams.

Visų ligoninių vyriausiuosius gydytojus labiausiai neramina nuo sausio 1 d. įsigaliosiančios naujojo Sveikatos sistemos įstatymo pataisos, kurios, be kitų dalykų, numato ir ligoninių tinklo optimizavimą bei bendrą centralizuotą gyventojų registraciją pas medikus. Prieš ligoninių jungimą pasisakė visų keturių uostamiesčio gydymo įstaigų vadovai, o aktyviausiai prieš tai agitavo miesto meras Vytautas Grubliauskas, raginęs Seimo narius „nebijoti išgirsti to, kas sakoma iš regionų atstovų”.

Jūrininkų ligoninė turi 700 lovų, joje dirba apie 1200 darbuotojų, o jos vadovas, kaip ir kitų ligoninių, su niekuo jungtis nenori, nors dėl bendros registratūros jis neprieštaravo . Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, dėl planuojamos bendros ligonių registracijos ligoninė „negalės reguliuoti pacientų srautų”, nors esą už pacientus ji vis tiek bus atsakinga. Be to, neaišku, kaip tokiu atveju reikės registruoti ligonius pakartotinėms konsultacijoms ir pan. Ir jis, ir Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga, ir Vaikų ligoninės atstovas teigė sunkiai įsivaizduojantys, kur Klaipėdoje galėtų atsirasti bendra registratūra, kuri esą visai netiktų Vaikų ligoninei – ši esanti specifinė.

„Negi nėra daugiau problemų, kaip tik sujungti visas keturias ligonines? Kam to reikia, jei visi atskirai dirbame gerai? Mes patys esame iniciatyvūs, iš ministerijos nieko neprašome”, – konstatavo Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Romaldas Sakalauskas.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius Alfridas Bumblys, išklausęs visų pasisakymų, pareiškė, kad jam akivaizdu, jog medikai nelabai nori permainų.

„Matyti, kad stacionarų situacija yra gera, jie turi daug pinigų ir jie permainų nenori”, – teigė A. Bumblys, nusistebėjęs, kad miesto ligoninėse iki šiol veikia dubliuojantys skyriai, nors apie tai kalbama metai iš metų.

„Susidaro įspūdis, kad mes neskaičiuojame pinigų”, – sakė Teritorinės ligonių kasos vadovas, pridūręs, kad permainos yra būtinos ir jos bus.

Šis pareiškimas supykdė miesto merą, kuris patarė A. Bumbliui permainas pradėti nuo jo paties vadovaujamos įstaigos. „Pradėkite permainas nuo savęs, nuo savo pavaldumo, galbūt net ir nuo personalijų”, –  atšovė V. Grubliauskas.

Dvi valandas trukusius pasisakymus apibendrinęs Seimo narys klaipėdietis Algimantas Kirkutis kirto iš peties.

„Reikia struktūrinių pasikeitimų, personalijų neužteks”, – sakė jis, nusistebėjęs, kad klaipėdiečiai nesutaria dėl bendros registratūros, o tik džiaugiasi esą puikiais savo pasiekimais. Jo teigimu, tarp miesto ligoninių esančias „dirbtines kliūtis” būtų galima pašalinti, visas Klaipėdos ligonines perdavus savivaldybės pavaldumui.

Pasak Seimo nario, Vaikų ligoninė „yra tarybinis reliktas”, ji turi tapti „bendro medicinos kompetencijos centro dalimi”, nes tik tokiu atveju mažuosius pacientus esą įmanoma aprūpinti moderniausia technika, o Klaipėdos universitetas galėtų būti visos sveikatos sistemos uostamiestyje jungiančiąja dalimi, jei ši mokymo įstaiga pretenduoja į modernios regiono aukštosios mokyklos statusą.

„Jei mes atvažiavome, turime kažką padaryti sveikatos apsaugos srityje ir aš darysiu viską, kas nuo manęs priklauso”, – griežtai nukirto A. Kirkutis, neslėpęs nepasitenkinimo tuo, ką per susitikimą išgirdo iš uostamiesčio kolegų.

9 Comments

  1. Viktorija

    Gerai daugelis komentuoja apie atlyginimus. Juk universitetinės lig. vyr gydytojas gauna didžausią atlyginimą tarp medikų Lietuvoje , ( per TV minejo 10 tūkst). O kur visa gvardija pavaduotojų įvairiems reikalams, o kur dar jų įdarbinti broliai, sesės, žmonos ir draugai. Eiliniam medikui dirbančiam visą juodą darbą ir tuo pačiu išlaikančiam juos visus atlyginimui nebelieka lėšų. Esu gydytoja ir tą puikiai suprantu, aš tik už sujungimą. Šaunuolis Alfredas Bumblys, jis pinigus skaičiuoti moka.

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Kur tau vadovai sutiks jungtis? Šitiek metų prie lovio patys pirmieji buvo. Sunku būtųnetekti to kas jiems priklausė. Dreba dėl savo kėdžių. Kokias įsisteigė „jolsanas”, vaistines,ir dar ….tik greičiau jungti!!!!!!!

    Reply
  3. Tik ligoninių sujungimas

    Tik sujungti, kito kelio nėra tvarkos įvedimui!

    Reply
  4. Lina

    Sujunkime visus Lietuvos miestus ir išrinkime viena mera: pigiau kainuos. Ir mokyklas kelias sujunkime: bus vienas direktorius. Nematau jokios logikos ..,

    Reply
  5. Na taip.

    Kurgi jie norės susijungimo(centralizacijos), kai kiekvienas caras turi savo nuosavą karalystę?O sveiko proto požiūriu šios pertvarkos būtinos, nes jau toookia velniava dedasi, kad ir apsakyt sunku.Ir valdyti tokią sistemą būtų lengviau ir kontroliuoti. Ypač ten kur ir kodėl panaudojamos didžiulės lėšos, jeigu be ligoninių-poliklinikų vyriausiųjų niekas normalios algos negauna

    Reply
  6. MEK

    Teisingai pasakėte , ponas R. Sakalauskai ..Pritariu!!!!

    Reply
  7. Pensininke

    Kas darosi su akių daktarais, per visą vasarą negaliu prisiregistruoti nors turiu siuntimą, daktarai issideklaruoja užimtumą du mėnesius į priekį, kai privačiai gali, visur tik pinigai, kam aš mokėjau tokius didelius mokesčius, kai dabar turiu vėl mokėti mokėti iš pensijos skatiku

    Reply
  8. As

    Tai uždarykim visas ligonines, paskutinius lietuvius, kurie nespės emigruoti, išnaikinsim natūralia atranka, tik gal reikėtų daugiau krematoriumų pastatyti, kas darosi mūsų Lietuvoj, kada tai baigsis, kiek dar iš mūsų tyčiosis, kiek turėsim kantrybės?

    Reply
    • Donatas

      Arba tu eisi vienas iš medikų, arba išvis nesuvoki esmės. Pasidomėk, kokios yra vyr. gydytojų, jų pavaduotojų algos- apašalsi sužinojęs, nors jie nieko negydo, o tik vadovauja metų metus. Sujungus juk niekas lovų nežada mažintų, tik administraciją. Vietoj 4 vadovų būtų vienas, mažiau pavaduotojų, viena buhalterija ir pan. O likusius pinigus galima panaudoti geresniam pacientų gydymui . Ponai janušoniai dreba tik dėl savo kėdžių, ne dėl tavęs ar manęs, nebūk naivus. Kodėl visi medikai taip priešinasi reformai- tik dėl savo šiltų kėdžių. Laikas būtų pradėt mąstyti ir matyti toliau savo nosies.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This