I. Simonaitytės mokykla bus jūrų kadetų kalve

Švietimas

Kitų metų rugsėjį Klaipėdoje turėtų pradėti veikti Kadetų mokykla. Trečiadienį posėdžiavusi miesto Tarybos kolegija pritarė, kad ši įstaiga būtų kuriama Ievos Simonaitytės mokyklos pagrindu. Planuojama, kad iš pradžių čia būtų formuojamos 5-8 kadetų klasės, o vėliau prisidėtų ir vyresnės.

Kadetų ugdymo diena prasidėtų 8 val. rytine mankšta, rikiuote, vėliavos pakėlimu ir baigtųsi 19 val. rikiuote, vėliavos nuleidimu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė politikams priminė, kad tokią mokykla miesto Taryba nusprendė įkurti dar 2016 metais. Tai buvo numatyta ir mokyklų pertvarkos plane.

Pasak N. Laužikienės, buvo siekta, kad viena iš tokios mokyklos steigėjų būtų Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), tačiau po diskusijų, kurios užsitęsė „ir buvo nevaisingos”, buvo apsispręsta mokyklą steigti tik Savivaldybei, nes ministerija jau laikosi pozicijos ne tik nebūti naujų įstaigų steigėja, bet ir atsisakyti savo dalių įstaigose. Tiesa, ŠMM geranoriškai padėjo rengti jūrų kadetų ugdymo sampratą. Pagal ją pagrindinio ugdymo turinį papildytų veikla ne tik mokykloje, bet ir, pavyzdžiui, Karinėse jūrų pajėgose, burlaiviuose.

Tarybos kolegijai buvo pateikti du galimi kadetų mokyklos steigimo variantai – steigti visiškai naują arba reorganizuoti I. Simonaitytės mokyklą, dabar ten esančias jaunimo klases iškeliant į suaugusiųjų mokyklą.  N. Laužikienė teigė, kad Savivaldybės administracija yra linkusi rinktis antrąjį variantą, nes ir I. Simonaitytės mokyklos kolektyvas jam pritaria.

I. Simonaitytės mokykla kaip pagrindas Kadetų mokyklos kūrimui pasirinkta dėl to, kad jaunimo klasėse mokinių skaičius mažėja, jų perkėlimas į suaugusiųjų gimnaziją, kurioje mokinių skaičius taip pat mažėja, esą būtų vykdomas net ir nekuriant Kadetų mokyklos. Pasak N. Laužikienės, numatoma I. Simonaitytės vardą perleisti būtent suaugusiųjų mokyklai.

Kolegijos nariui Algirdui Grubliui pasiteiravus, ar tokia mokykla turėtų partnerių, N. Laužikienė patikino, kad bendraujama su Krašto apsaugos ministerija, kuri žada pasirūpinti uniformomis, Karinėmis jūrų pajėgomis.

Dėl siūlymo pernelyg nediskutavę politikai pasikeitė tik keliomis nuomonėmis.

Rimanto Taraškevičiaus teigimu, kuriant šią mokyklą nereikėtų prisiminti Juodkrantės kadetų mokyklos istorijos, nes ji esą buvo kuriama be rimto pagrindo, be jokių sampratų.

„Galų gale ji virto kone jaunimo globos namais“, – sakė R. Taraškevičius.

„Mes nekartojam klaidų”, – teigė Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Tuo metu Arvydas Cesiulis stebėjosi, kodėl į Kadetų mokyklos steigimo procesą nebuvo įtrauktas Klaipėdos universitetas. Taip pat svarstė, kad bus mentaliniai skirtumai, kuriuos I. Simonaitytės mokyklos mokytojams reikės įveikti, pradėjus darbą su būsimais kadetais.

„Buvo ilgas ir vingiuotas kelias. Manau, kad rastas optimalus sprendimas. Šituo keliu jau reikia eiti nebesustojant ir nebeklupčiojant“, –  reziumavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Kolegija Savivaldybės administracijos siūlymui pritarė vienbalsiai.

Iki 2019 metų rugsėjo, kada jau turi veikti Kadetų mokykla, būtina ne tik atlikti tokios įstaigos kūrimui reikalingas procedūras, bet ir išspręsti patalpų klausimą. Viena iš galimybių – Kadetų mokyklos įsikūrimas dabartinėse Ievos Simonaitytės mokyklos patalpose, tačiau svarstomi ir kiti variantai.

Kadetų mokykla – tai mokykla, kurioje pagrindinio ir vidurinio ugdymo turinys būtų papildomas jūreivystės, laivybos ir karybos pagrindų ugdymo programa. Pagrindinis Kadetų mokyklos ugdymo tikslas būtų formuoti mokinių jūrinį mentalitetą, ugdant patriotišką Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, pilietį, puoselėjantį jūrines tradicijas ir jūreivystės istoriją.

Kadetų ugdymo diena prasidėtų 8 val. rytine mankšta, rikiuote, vėliavos pakėlimu ir baigtųsi 19 val. rikiuote, vėliavos nuleidimu.

3 Comments

  1. Aiste

    I mokykla jau atidaryta internetine registracija, o neaisku kur mokykla bus ( ( tiketina pacioje sveikatai pavojingiausioje vietoje- prie uosto krovos darbu) tad katedai kvepuos rudos dulkemis . Taip pat neaisku koks kolektyvas mokins vaikus, pedagogai dirbe Simonaitytes mokykloje visiskai tam neturi patirties, neaiskus nei mokyklos direktorius…. Norejome registruoti sunu, bet kai tokia situacija, savo nuomone pakeiteme…. Nezinai i kur registruojiesi, jokios info…. Rimtu dalyku taip Nedaro!!!

    Reply
  2. Kis

    O kur mes tuos kadetus desime?Juk puikiai susitvarko jureivystes koledzas.Prikepkime ir po to galvuosime kam ir kur „padovanuoti”Ideja gal ir gera,bet realiame gyvenime menka nauda.

    Reply
  3. Zigmas

    Puiku, tik ilgas kelias laukia įkūriant ir jau mokyklai pradėjus veikti. Ledai pajudėjo. Taip ir neaišku ką reikėjo tuos 2 metus taip spręsti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This