Seimo nariai domėjosi SGD terminalo veikla

Uostas ir jūra

Trečiadienį Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale „Independence“ lankėsi grupė Seimo narių iš Ekonomikos ir Aplinkos apsaugos komitetų bei Energetikos komisijos atstovai.

Anot terminalo operatorės AB „Klaipėdos nafta” (KN) pranešimo, susitikimo metu politikai kartu su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu bei įmonės generaliniu direktoriumi Mindaugu Jusiumi aptarė ilgalaikio SGD tiekimo importo užtikrinimo klausimą bei diskutavo apie ekonomiškai naudingiausio sprendimo įgyvendinimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

KN skaičiavimu, nuo 2014-ųjų, kai Klaipėdoje veiklą pradėjo SGD terminalas, dėl atpigusių dujų Lietuvos gyventojai iš viso sutaupė 103 mln. eurų (vienam gyventojui per 3,5 metų liko po 37 eurus). Tokie KN analitikų skaičiavimai grįsti prielaida, kiek gyventojai būtų sumokėję už dujas, jei iki šiol galiotų 2014 m. gamtinių dujų kainos, buvusios iki „Independence“ atidarymo. Skaičiuojant remtasi prielaida, kad gyventojai per tuos 3,5 metų kasmet dujų suvartojo tiek pat, kiek numatoma suvartoti 2018-aisiais.

Gamtinių dujų kainos gyventojams, kurie jas naudoja maistui gaminti, nuo terminalo atidarymo iki šių metų sumažėjo 18 euro centų (2014 m. I pusm. kaina – 0,77 Eur / m3, 2018 m. – 0,59 Eur / m3). Tiems, kurie dujas naudoja ir maistui gaminti, ir būstui šildyti, kainos smuko 15 euro centų (2014 m. I pusm. – 0,54 Eur / m3, 2018 m. – 0,39 Eur / m3). Tad teigiama, kad dabar kaina, kurią Lietuvos gyventojai moka už dujas, yra viena mažiausių Europoje.

M. Jusius pažymi, kad dujos lietuviams prieš ketverius metus atsiėjo ketvirtadaliu brangiau, nes iki SGD terminalo atidarymo 2014 m. gruodį Lietuva galėjo jų įsigyti tik iš vieno tiekėjo – Rusijos koncerno „Gazprom“ – ir už jas mokėjo brangiausiai Europoje. Pavyzdžiui, 2014 m. pirmąjį pusmetį vidutinė importo kaina Lietuvai buvo 29,84 Eur / MWh, kai tuo pačiu metu Didžiosios Britanijos NBP biržoje vidutinė jų kaina buvo 24,07 Eur / MWh.

„Terminalo kritikai neretai teigia, kad Lietuvoje dujos atpigo tik todėl, kad jų kaina krito visame pasaulyje. Tai netiesa. Jeigu kainos sumažėjimą būtų lėmusi tik pasaulinė tendencija, kaina visur turėjo mažėti panašiai. Bet taip nėra. Didžiosios Britanijos NBP biržoje dujų kaina, lyginant su buvusia prieš ketverius metus, sumažėjo 15 proc., o Lietuvoje ji smuko dvigubai stipriau – net 31 proc.“, – aiškina M. Jusius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos SGD terminale - išskirtinė operacija

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad jos valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje vyko neeilinė perkovos operacija: iš ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

Verslas

Oficialiai nebeliko „Klaipėdos naftos“

Nuo trečiadienio valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ tęsia veiklą nauju juridiniu pavadinimu – AB „KN Energies“. Pavadinimo keitimas esą yra ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This