Tirs Alinos Velykienės elgesį

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba ir meras gavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pavedimą atlikti tyrimą dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesio. Pavedimas duotas reaguojant į skundą, kad ji neva gali pažeisti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes turi akcijų bendrovėje „Sinergijos projektai”, teikiančioje pastatų „pridavimo” paslaugas.

Alina Velykienė teigia visada tinkamai deklaravusi visus interesus ir kartu pabrėžia, jog skunde apie jos įmonę nurodoma melaginga informacija. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tiek meras Vytautas Grubliauskas, tiek ir opozicijos atstovė Nina Puteikienė stebisi tokiu VTEK nurodymu politikams atlikti darbą, kurį turėtų daryti ši komisija.  Tuo metu VTEK atstovai teigia, kad tai esą yra įprasta praktika, nes šiuo metu prašoma atlikti itin daug tyrimų.

Pati A. Velykienė tvirtina nepadariusi jokių pažeidimų ir teigia pati prašysianti, kad miesto Taryba sudarytų tokią komisiją ir yra pasirengusi atsakyti į visus jos klausimus.

Pranešė ir žurnalistams

VTEK informavo, kad spalio 4 d. gavo skundą, kuriame rašoma, kad  A. Velykienė yra įkūrusi UAB „Sinergijos projektai“, kurios veikla susijusi su gyvenamųjų namų pridavimu, registravimu, projektų parengimu ir/ar atnaujinimu. Atitinkamą veiklos sritį esą kontroliuoja Klaipėdos savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamentas, kuris yra pavaldus A. Velykienei. Pasak pareiškėjo, tikėtina, jog ji naudojasi savo pareigomis asmeninei naudai gauti, darydama atitinkamą poveikį Urbanistikos departamento darbuotojams.

Panašų skundą spalio 6-ąją el. paštu buvo gavusi ir „Atvira Klaipėda”.

„Ponia Alina Velykienė, Klaipėdos sav. administracijos pavaduotoja, kaip  žinia, yra įkūrusi įmonę UAB „Sinergijos projektai” ir joje labai  aktyviai veikia, skelbia socialinėje platformoje, reklamuoja ją ir vykdydama pagrindines savo pareigas nuo to nenusišalina. Kaip žinia, jai yra pavaldus Klaipėdos miesto savivaldybės Urbanistikos departamentas, kurio tiesioginė funkcija yra išduoti statybos leidimus,  derinti projektus, išduoti reikalavimus, prižiūrėti statinius avarinės būklės bei informuoti statybos inspekciją apie nelegalias statybas. Kai UAB „Sinergijos projektai”, o tiesiogiai pati Alina Velykienė užsiima nelegalios statybos įteisinimu, statybos leidimų gavimo projektams, projektuotojų paieška, projektų derinimu su institucijomis, tame tarpe ir Klaipėdos m. sav. administracija. Teko girdėti, kad ji, kaip pavaldžiam savivaldybės padaliniui, daro spaudimą priimti jai naudingus sprendimus, prižiūri, kaip išduodami leidimai jos objektams ir kt.  Statinių priežiūros skyriui nurodo neperduoti informacijos apie nelegalias statybas ir t.t. ,ir pan. Naudojasi savo statusu Registrų centre, bendrauja su projektuotojais, kurie veikia dalyvauja savivaldybės konkursuose bei projektuoja jos klientams, nes pati juo rekomenduoja. Prašau pasidomėti ir/ar paviešinti ir/ar atlikti nepriklausomą žurnalistinį tyrimą šia tema, ar tai nėra viešųjų ir privačių interesų konfliktas, ar šioje veikloje nėra korupcijos bei kita. Tikiu nepriklausoma žiniasklaida”, – rašė anoniminis laiško autorius.

Paprašius jo pateikti nors vieną įtartiną atvejį, dėl kurio galbūt galėjo būti daromas spaudimas Urbanistinės plėtros  departamento darbuotojams ir būtų galima pradėti daryti žurnalistinį tyrimą, laiško autorius nieko nebeatsakė.

Skundą nagrinėję VTEK nariai Antanas Šenavičius, Virginijus Kanapinskas ir Dalia Paulauskaitė konstatavo, kad „kompleksiškai vertinant pirmiau nurodytas aplinkybes, yra pagrindo manyti, kad A. Velykienė, eidama savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas, galbūt dalyvavo rengiant, svarstant ar priimant sprendimus klausimais, tiesiogiai susijusiais su UAB „Sinergijos projektai” ir šios bendrovės vykdoma veikla”. Taip pat esą yra tikėtina, kad A. Velykienei galėjo kilti nuolatinis interesų konfliktas.

Tačiau VTEK nusprendė ne pati gilintis į šias aplinkybes, o pasinaudojo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo suteikiama teise „perduoti gautą pranešimą (skundą) ištirti ir priimti sprendimą, ar asmuo pažeidė (nepažeidė) įstatymo nuostatas, valstybės ar savivaldybės institucijos ar įstaigos, kurioje skundžiamas asmuo dirba, vadovui arba kolegialiai valstybės ar savivaldybės institucijai”.  Tad VTEK pavedė Klaipėdos miesto tarybai ištirti visas aplinkybes. Kartu pabrėžta, jog atliekant tyrimą reikėtų vertinti duomenis apie A. Velykienės veiksmus nuo 2015 m. spalio 4 d., nes tokiems atvejams taikomas 3 metų senaties terminas.

Tyrimą Taryba turėtų atlikti ir išvadas pateikti per mėnesį nuo pavedimo gavimo dienos.

Politikus stebina

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad toks VTEK pavedimas yra gautas ir sakė, kad atitinkamas sprendimo projektas bus teikiamas jau kitą savaitę vyksiančiam miesto Tarybos posėdžiui. Tiesa, meras neslėpė nusistebėjimo, kad darbas, kurį paprastai atlieka pati VTEK, dabar yra pavedamas miesto Tarybai.

Vytautas Grubliauskas akcentavo, kad šioje situacijoje nėra jokio kito pasirinkimo, kaip tik sudaryti komisiją Alinos Velykienės elgesiui tirti, tik bus prašoma, kad VTEK šiek tiek pratęstų išvadų pateikimo terminą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo stebisi ir opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

„VTEK sprendimas yra juokingas, nes užuot pati atlikusi tyrimą, kaip tai ir priklauso pagal įstatymą, paveda jį atlikti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai. Taryba neturi nei tokių kompetencijų, nei įrankių, nei galimybių tirti administracijos tarnautojų darbą. Taryba yra politinis darinys, patvirtinęs Velykienę užimamoms pareigoms. Be to, ji priklauso valdančiajai liberalų partijai – tai jeigu kažkokiu būdu taryba ir imtų tirti jos veiklą, tai nebūtų objektyvus tyrimas, nes ir partijos įstatai draudžia veikti prieš partijos kolegą. Dėl Velykienės galimo poveikio Urbanistikos departamento, kuris jai pavaldus, darbuotojams, ir aš esu gavusi skundą. Toks VTEK raštas akivaizdžiai rodo norą išsisukti nuo tiesioginio Velykienės veiklos tyrimo. Atviras klausimas, kodėl taip yra. Juk į Liberalų sąjūdį visų jį lydinčių skandalų kontekste turi būti žiūrima ne pro pamažinamąjį stiklą, o pro didinamąjį”, – teigė N. Puteikienė.

Tuo metu VTEK  atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad komisija šiuo atveju pasinaudojo įstatymo numatoma galimybe. Taip esą pasielgta dėl to, kad pastaruoju metu yra itin daug prašymų atlikti tyrimus.

„Žiūrima pagal galimybes”, – paklausta, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo nuspręsta, kad A. Velykienės atvejį turi tirti būtent miesto Taryba.

Kartu ji akcentavo, kad gavusi išvadas VTEK jas dar revizuoja ir gali nurodyti papildyti tyrimą ar atlikti jį iš naujo.

Anot jos, tikslas dar yra ir tas, kad savivaldybėse veikiančios Etikos komisijos žinotų, kaip veikti, nes dar prieš porą metų esą būdavo atvejų, kad jos tiesiog nedirbdavo.

Jaučiasi rami

A. Velykienė „Atvirai Klaipėdai” sakė pati prašysianti, jog miesto Taryba sukurtų tokią komisiją ir yra pasirengusi atsakyti į visus jos klausimus.

„Nuo 2016 metų birželio 1 dienos buvau motinystės atostogose. Į darbą grįžau šių metų rugsėjo 3 dieną ir vadovaudamasi Viešųjų ir privačiųjų interesų valstybės tarnyboje įstatymu per 30 kalendorinių dienų deklaravau savo viešuosius ir privačiuosius interesus – deklaraciją VTEK pateikiau spalio 3 dieną. Tai visada darydavau ir iki tol – dar 2012 metų gegužę nusišalinau nuo procedūrų, susijusių su Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės teritorijoje vykdomais ar planuojamais vykdyti investiciniais projektais, nes ten dirba mano sutuoktinis. Nuo 2015 metų gegužės nusišalinau nuo procedūrų, susijusių su Vydūno vidurinės mokykla, nes ten mokosi mano vaikai. „Sinergijos projektai“ buvo įsteigti 2016 metų kovą. Iškart deklaravau, kad esu šios įmonės akcininkė. Visose viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijose šis faktas buvo fiksuojamas”, – teigė A. Velykienė.

Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė niekada nesulaukęs iš Alinos Velykienės nei jokių užuominų, nei prašymų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ji akcentavo, kad skunde pateikiama melaginga informacija, kad „Sinergijos projektai” teikia projektų registravimo, rengimo ar atnaujinimo paslaugas.

„Jokių sąsajų tarp Savivaldybės ir namų pridavimo paslaugos nėra ir negali būti. Savivaldybė nerengia geodezinių nuotraukų, neatlieka kadastrinių pastatų matavimų bei nerengia energinių sertifikatų, tai atlieka privatus sektorius. Statybų užbaigimo procesą vykdo ir kontroliuoja Statybų ir teritorijų planavimo inspekcija”, – akcentavo pašnekovė.

Registrų centrui pateiktame šių metų sausio 17 d. „Sinergijos projektų” akcininkų sprendime nurodyta, kad 100 proc. akcijų valdo A. Velykienė ir jos sutuoktinis Vaidas Velykis.

Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė niekada nesulaukęs iš A. Velykienės nei jokių užuominų, nei prašymų.

„Nieko net panašaus į tą pusę”, – sakė jis.

3 Comments

  1. Kažko nestaigmena

    Jau buvo dingusi šita zideira iš akiračio o dabar vėl atsivilko isavivaldybe. Ne tik dėltu interesu ja reikia tampyti bet ir dėl neaatitikimo tarnybai spirt lauk. Visas miestas jos nekenčio o valdžiukai vistiek laiko poste. Turbūt anos Stogas plieninis arba ,,Leteną” turi gerai plaukuota:DD))

    Reply
  2. Anonimas

    Graži Alinos foto…..:)

    Reply
    • Anonimas

      Alina ir graži, ir protinga, o skundikai to pavydi…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This