Suformavo Regiono kultūros tarybą

Kultūra

Kultūros ministerija pranešė, kad pradedama įgyvendinti kultūros finansavimo pertvarka – regionams suteikta teisė ir atsakomybė patiems atsirinkti kultūros ir meno projektus, kurie bus plėtojami savivaldybėse.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson jau patvirtino visų dešimties regioninių kultūros tarybų sudėtis.

Į Klaipėdos regiono kultūros tarybą nieko nedelegavo uostamiesčio ir Skuodo rajono kultūros ir meno bendruomenės, o likę 12 šios tarybos narių jau yra patvirtini. Klaipėdos rajonui nuo bendruomenės atstovaus Silva Pocytė, o nuo Savivaldybės – Jolita Latakienė. Klaipėdos miestui atstovaus Nijolė Laužikienė, Kretingos rajonui – Erika Kazlauskienė (bendruomenė) ir Dalia Činkienė (Savivaldybė). Neringos atstovai – Jonas Staselis (bendruomenė) ir Narūnas Lendraitis (Savivaldybė), Palangos – Loreta Birutė Turauskaitė (bendruomenė) ir Robertas Trautmanas (Savivaldybė). Šilutės rajonui atstovaus Indrė Skablauskaitė (bendruomenė) ir Vilma Griškevičienė (Savivaldybė), o Skuodo rajonui – tik Savivaldybės deleguotas Gintas Andriekus.

„Tai ypatingas pokytis kultūros valdyme, kuriuo siekiame užtikrinti kultūros prieinamumą ir jos įvairovę regionuose, mažinti kultūrinę atskirtį tarp didmiesčių ir mažesnių miestelių, stiprinti vietos kultūrinį identitetą. Dabar savivalda turi visas galimybes plėtoti jai svarbias vietos menininkų ir kūrėjų iniciatyvas, kurti bendrus projektus, kuo plačiau į kultūrines veiklas įtraukti vietos gyventojus. Kartu tai ir didelė atsakomybė racionaliai naudoti lėšas ir užtikrinti profesionalios kultūros sklaidą“, – pranešime cituojama ministrė L. Ruokytė-Jonsson.

Teigiama, kad įgyvendinant Tolygios kultūrinės raidos modelį, regionų kultūros ir meno projektams 2019 metais iš viso bus skiriama 3 mln. eurų – 1,5 mln. eurų daugiau nei šiemet.

Regioninės kultūros tarybos (RKT) yra dešimt teritoriniu apskričių pagrindu prie Kultūros ministerijos veikiančių kolegialių patariamųjų institucijų. Kiekvienoje RKT taip pat bus ir po vieną Lietuvos kultūros tarybos narį.

Kiekviena regiono taryba svarstys ir atrinks, jos nuomone, geriausius ir tam regionui reikalingiausius kultūros ir meno projektus, kurių sąrašą teiks tvirtinti kultūros ministrei. Pagal patvirtintą sąrašą ir apskričiai nustatytą finansavimo Kultūros rėmimo fondo lėšomis kvotą, projektams lėšas skirs Lietuvos kultūros taryba. Nuo kitų metų kiekviena RKT rengs savo regiono 2020–2022 metų kultūros planus.

Visų RKT pirmuosius posėdžius numatyta surengti iki spalio 25 dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas

Senojo pašto likimas: savivaldybė pateikia dar vieną versiją

Kultūros ministrui Simonui Kairiui pirmadienį pareiškus, kad uostamiesčio savivaldybė stabdo buvusių centrinių pašto rūmų atgaivinimo procesą, pastaroji trečiadienį išplatintame pranešime ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This