Ar Klaipėdos universitetas gali būti patrauklus užsieniečiams?

Svarbu, Švietimas

Artūras Maslak
2018-10-22

Komentarų: 4

Klaipėdos universitetas (KU) nori tapti tarptautiškiausia aukštojo mokslo institucija Lietuvoje, pritraukti studentų iš užsienio šalių ir vykdyti studijų programas anglų ir rusų kalbomis. Šis projektas yra dalis Klaipėdos ekonominės plėtros strategijos ir gali būti pagrindas formuojant nacionalinę aukštojo mokslo strategiją bei artinti Ukrainą prie įstojimo į Europos Sąjungą.

Tačiau švietimo ir mokslo viceministras dr. Giedrius Viliūnas neslėpė, kad tai gali būti sunkiai įgyvendinama užduotis.

Artūro Maslak nuotr.

Tokios mintys buvo dėstomos penktadienį KU vykusio steigiamojo kuratoriumo (Lietuvos studijų internacionalizavimo projekto Klaipėdos regione koordinacinės tarybos) susirinkimo metu.

Lietuvos studijų internacionalizavimo projekto iniciatoriai planuoja, kad pirmajame etape pagrindinis studentų srautas galėtų būti iš Ukrainos. Jiems būtų sukurtos atskiros studijų programos, orientuotos į regionui svarbias kryptis. Norima studentus integruoti – sutarti su verslo įmonėmis dėl jų praktikos, mokyti lietuvių kalbos siekiant ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti talentingas asmenybes.

Įgavus patirties norima įtraukti ir kitas Rytų Europos valstybių aukštąsias mokyklas bei Vakarų Europos universitetus, su kuriais jau bendradarbiaujama. Studentai galėtų atvykti ir iš Gruzijos, Baltarusijos, Kazachstano ir Moldovos. Planuojama, kad studentai pirmaisiais metais studijuos savo šalių aukštosiose mokyklose, o paskui pereitų į Klaipėdą.

Pirmuosius kursus žadama dėstyti rusų kalba, o vėlesniuose pereiti prie paskaitų anglų kalba.

Klaipėdos universitete jau studijuoja apie 200 užsieniečių, universitetas jau užmezgė santykius su Kijevo, Odesos ir Chersono universitetais. Su kai kuriais iš jų jau pasiekti preliminarūs susitarimai.

Beje, susirinkimo metu paminėta, kad Lenkijoje šiuo metu jau studijuoja per 100 tūkst. ukrainiečių.

Seimo narys Algimantas Kirkutis teigė, jog į kuratoriumo sudėtį būtina įtraukti uosto ir verslo atstovus, kurie yra tiesiogiai suinteresuoti aukštos kvalifikacijos specialistų rengimu.

„Ne paslaptis, kad Klaipėdos universitetas yra kritikuojamas dėl prastos studijų kokybės. Kalbos sklinda iš lūpų į lūpas ir studentai gali nenorėti čia atvažiuoti, jeigu studijų kokybė bus prasta. Tarptautinės studijos yra labai sunkus formatas ir šį planą įgyvendinti bus labai sudėtinga“, – optimizmu netryško renginyje dalyvavęs švietimo ir mokslo viceministras dr. G. Viliūnas.

Visgi universiteto, Savivaldybės ir Seimo atstovai sutarė, kad toks projektas turi potencialo ir gali prisidėti prie šalies švietimo sistemos ir miesto ekonominės plėtros.

4 Comments

  1. Klaipeda

    Iš principo, dar neteko girdėti, kad bent viename Lietuvos universitete draustų siekti kokybiškų studijų, tikrai žinau, kad dėstytojai mato potencialiai gabius studentus, ir juos motyvuoja, skatina ir pan., dėstytojui ypatingai svarbu, kad „auditorija” būtų aktyvi, iniciatyvi, besidominti ir pan. Kokybė, visų pirma, priklauso nuo studijuojančiojo požiūrio – arba jis jos (kokybės) labai norės, sieks ir rodys iniciatyvą arba jam bus labai patogu tiesiog „praslysti”, ypatingai, jeigu studijos – mokamos.

    Reply
  2. neringa

    pabaigiau Klapėdos universitetą, vėliau Mykolo Romerio ir VGTU, teko susidurti ir su VDU. Na kalbėkite ką norite, iš jų visų KU buvo rimčiausias požiūris į mokymąsį. Galbūt gandus skleidžia tie, kurie niekur nesimokė, bet patys yra iš kaino, todėl jiems viskas kas ne sostinė yra „ne lygis” 🙂

    Reply
    • As Ineta

      Ačiū, Neringa, už komentarą. Taiklų ir teisingą.

  3. Marius

    Viskas įmanoma, jeigu to yra teisingai siekiama, o ne tik kalbama. Bet kaip bebūtų, pirmiausia reikia susitvarkyti studijų kokybę kuri šiuo metu KU tikrai yra prasta.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This