Piketavo prie LRT Klaipėdos skyriaus

Mums rašo

Klaipėdos jungtinis demokratinis judėjimas, Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyrius, NVO asociacija ,,Klaipėdos piliečiai“
2018-10-22

Komentarų: 2

Klaipėdiečiai pritaria Vilniaus mitinguojantiems dėl LRT darbo, reikalauja LRT nutraukti akivaizdžią cenzūrą ir nuosekliai informuoti visuomenę apie grėsmingą situaciją Klaipėdoje.

Pagrindinė nacionalinio transliuotojo misija yra siekis visapusiškai ugdyti tautą, jai tarnauti ir stiprinti beveik prieš 30 metų atkurtą mūsų valstybę. Deja, šiuo metu LRT, nacionalinis transliuotojas, tapo siekiančių juos užvaldyti politinių, verslo ir nešvarios žiniasklaidos grupuočių, privačių prodiuserių kovos dėl įtakos ir galimybės realizuoti savo interesus, arena. Svarbiausia problema tapo šio visuomeninio transliuotojo atotrūkis nuo viešojo intereso ir Lietuvos visuomenės gyvenimo. Įsitvirtinęs „vienos tiesos“ režimas tapo viena svarbiausių Lietuvos visuomeninio ir politinio gyvenimo sąstingį lemiančių taisyklių, kurias palaiko visi be išimties LRT darbuotojai.

Viena iš aktualiausių, svarbiausių Klaipėdai problemų yra išorinio uosto statyba. Miestiečiai susirūpinę, kad išorinio uosto sala ir jos molai sutrukdys tūkstančius metų trukusiems procesams, kuriais yra smėliu maitinami Lietuvos paplūdimiai iki pat Šventosios, prasidės negrąžinama krantų erozija, bus pažeistas natūralus gamtos balansas. Iškyla grėsmė, kad krantai iki Karklės gyvenvietės apskritai bus nuplauti. Verslas, susijęs su turizmu, poilsiu, Baltijos jūros pakrantėmis, gali būti galutinai sužlugdytas.

Klaipėdoje apie tai kalba Melnragės, Girulių ir kitos bendruomenės. Visuotinis susirūpinimas šia problema yra didžiulis, tačiau valstybinės televizijos dėmesio pajūrio gyventojų problemos nesulaukia.

Neseniai klaipėdiečiai organizavo konferenciją šiuo klausimu, tačiau Lietuvos žiniasklaida ir, svarbiausia, visuomeninis transliuotojas nedalyvavo, nepateikė konferencijos paviešintos ir aptartos svarbios informacijos Lietuvos visuomenei apie tragiškas pasekmes pajūriui ir Klaipėdos miestui, pastačius giliavandenį uostą. Atrodo, kad Lietuvą dabar valdo tik didžiojo verslo interesai, kuris nuolat kalba apie užsienio investicijas į Klaipėdos uostą.

Investicijos labai svarbu, tačiau labai svarbi ir jų kilmė. Klaipėdiečiai apie tai irgi dažnai kalba. Jiems nepriimtina galima komunistinio Kinijos režimo remiamo verslo invazija. O ji gali būti, nes ateityje numatyta betarpiškai bendradarbiauti su šia šalimi statant išorinį uostą. Tiksliau, norima visiškai atiduoti šio uosto valdymą į Kinijos rankas. Tačiau net ir Europos Komisija vis garsiau kalba apie tai, kad Europoje Kinijos investicijos paskandina miestus, o kitur ir ištisas valstybes skolose, sukuria naujas ekologines problemas, atneša trečiojo pasaulio darbo saugos praktikas, dempinguodamos kainas ir begėdiškai kopijuodamos verslo modelius išstumia vietinius verslus iš rinkos ir t.t.

Miestiečių atstovai dalyvavo Seimo narės Aušros Maldeikienės organizuotame mitinge prie Kinijos ambasados Vilniuje, atsivežė savo plakatus ir pareiškė poziciją šiuo klausimu, tačiau LRT vėl eilinį kartą nutylėjo apie Klaipėdos problemas ir konfliktą tarp valstybinio uosto noro plėstis bet kokia sąskaita, nepaisant miesto gyventojų protestų ir didžiulio pavojaus aplinkai.

Klaipėdiečiams nepriimtini vienpusiški, tik miesto valdžiai palankūs oficialaus LRT Klaipėdos skyriaus korespondentės Astos Kažukauskienės reportažai. Tai neatitinka ,,ketvirtos valdžios“ principų, kurie pagal Visuomenės informavimo įstatymą įpareigoja vykdyti informacijos rinkimo, rengimo, skelbimo ir platinimo procesą. Šiuo atveju – atkreipti dėmesį į visuomenės vietinės valdžios kritiką ir piliečių siekį vykdyti valdančiųjų kontrolę.

Kaip žinome, (citata) ,,LR Konstitucija garantuoja kiekvienam žmogui teisę laisvai ir nevaržomai kritikuoti valdžios institucijų darbą.“

Esame pasipiktinę įvesta akiplėšiška cenzūra, infoblokada, todėl negalėdami dalyvauti mitinge už ,,Už sąžiningą ir Valstybei lojalią LRT žurnalistiką ir nacionalinio transliuotojo sugrąžinimą tautai“ Vilniuje, prie LRT pastato, rinksimės į piketą Klaipėdoje, prie LRT Klaipėdos skyriaus.

Mitingo rezoliucija

Esame pasipiktinę įvesta akiplėšiška cenzūra, daugiamete infoblokada ir akivaizdžiu žurnalistų šališkumu.

Reikalaujame nedelsiant pradėti nacionalinio transliuotojo atsinaujinimui būtinas permainas. LRT nepriklausomybė neturi virsti neatsakinga nepriklausomybe nuo visuomenės ir galimybe bei teise „grupėms draugų“ niekam neatsiskaitant savivaliauti ir piktnaudžiauti savo privilegijuota padėtimi tenkinant asmeninius poreikius visų šalies mokesčių mokėtojų pinigais.

LRT laisvė negali tapti laisve išduoti, griauti ir skurdinti Lietuvą nusikalstamai ruošiant moralinę, politinę ir intelektualinę dirvą dar vienam valstybės praradimui ir galutiniam ją sukūrusios lietuvių tautos išsivaikščiojimui po pasaulį bei išnykimui.

Būtina, kad kiekvienas mūsų šalies pilietis teisingai ir savarankiškai suvoktų konkrečius įvykius, šalies gyvenimo atvejus bei kas vyksta jo šalyje, mieste, aplinkoje.

2 Comments

  1. Nojus

    Niekaip nesuprantu, kaip Klaipėdai, kurios vien uostas sugeneruoja apie 10 proc valstybės biudžeto, LRT TV kanaluose negali atsirasti laida, skirta Klaipėdos ir jos krašto aktualijoms. Kad ir LRT plius kanale. Čia ir miestą atstovaujantys Seimo nariai turėtų savo galias pademonstruot.

    Reply
    • Renata Sen

      Vilnius Klaipėdą atsimena tik tada, kai reikia pasiimti uosto pelnus arba atlėkt į jūros šventę pagert.O LRT šiuo metu net neturi rimtesnės publicistinės laidos, išskyrus niekam tikusios Rmiliūtės. Ką jie čia apie uostą šnekės..Nieko, greit uostas pataps UAB’u ir net tos pajamų dalies nematys(suprivatizuoto ir parduoto LIMARKO pavyzdys primena kaip pelningiai dirbama po tokių genialių pertvarkų )

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

„Juodojoje" sankryžoje - dar viena skaudi avarija (atnaujinta)

Trečiadienį Klaipėdoje per eismo įvykį prispaustas žmogus, pranešė Bendrasis pagalbos centras (BPC). BPC duomenimis, pranešimas, kad Klaipėdoje, Sausio 15-osios ir ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Kultūra

30-metį pasitinkanti „Keberiokšt" - LRT eteryje

Šeštadienį Klaipėdos karalienės Luizės dainos studijos „Keberiokšt” jungtinė grupė dalyvavo tiesioginiame LRT Metų apdovanojimų laidos eteryje. Dainą „Do re mi” ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. Polovinsko- Budrio palaikų perlaidojimo ceremoniją transliuos LRT

Penktadienį, rugsėjo 22 dieną, uostamiestyje vyks Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos organizatorių, Klaipėdos krašto gubernatoriaus, diplomato Jono Polovinsko-Budrio ir jo ...
2023-09-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This