Testuojamas pirmasis suslėgtomis dujomis varomas vilkikas

Transportas

Žaliojo transporto naujovė Lietuvoje: Klaipėdoje testuojamas pirmasis suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomas vilkikas.

Pranešama, jog šis naujos kartos dujomis varomas vilkikas „Scania” yra ekologiškas ir ekonomiškas, mažinantis CO2 ir kitų išmetamųjų medžiagų emisiją 15% ir turintis didelį potencialą sumažinti išlaidas kurui.

„Jis dirba tyliau, pasižymi identiškomis dinaminėmis savybėmis kaip ir dyzelinis analogas. Visa tai lemia suslėgtas gamtines dujas naudojančios transporto priemonės efektyvumą bei greitesnį atsipirkimą. Testavimo metu tikimės surinkti dar daugiau tikslių duomenų“, –  pranešime cituojamas „Scania Lietuva“ direktorius Darius Snieška.

Pasak D. Snieškos, Europos miestuose vis labiau ribojant vilkikų judėjimą su taršiais ir triukšmingais dyzeliniais varikliais, aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus varomų vilkikų paklausa logistikoje sparčiai auga. Kaip ir kompanijų, savo logistikos partneriams keliančių aukštus reikalavimus paslaugas teikti aplinkai draugišku transportu.

Žaliąją logistiką vystanti bei pirmoji Lietuvoje „Scania“ R410 modelio vilkiką išbandysianti kompanija „Vlantana“ tikisi išnaudoti visą suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomo transporto potencialą.

 „Gamtinių dujų panaudojimas vilkikuose prisideda prie ekologiško mobilumo problemų sprendimo bei gyvenimo kokybės gerinimo, tad taršos mažinimo rodikliai mums bus vieni svarbiausių įgyvendinant šį projektą. Žinoma, gamtines dujas naudojančios transporto priemonės turi daug ir kitų privalumų. Joms leidžiama įvažiuoti į požeminius stovėjimo garažus, bortinius keltus, o dėl ypač mažo kenksmingų dalelių išsiskyrimo, atsiveria galimybes judėti apriboto eismo vietose, perpildytose zonose“, – pasakoja kompanijos „Vlantana“ vykdantysis direktorius Vladas Stončius.

Šiuo metu vieno suslėgtų gamtinių dujų kubinio metro kaina Lietuvoje siekia 0,82 euro centus už kubinį metrą. Palyginimui, vienas litras dyzelino kainuoja apie 1,31 euro cento.

Pranešama, kad „Scania“ R410 vilkikas su 40 tonų kroviniu ir pilnai užpildytomis suslėgtų gamtinių dujų atsargomis gali įveikti iki 500 kilometrų atstumą. Toks nuotolis pakankamas vilkiką naudoti miesto, tarpmiestiniams ir regioniniams pervežimų maršrutams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Į Ukrainą iš Klaipėdos rajono iškeliaus dar viena humanitarinės pagalbos siunta

Klaipėdos rajonas ir toliau tęsia paramą Lymanui Ukrainoje. Į miestą partnerį netrukus iškeliaus dar viena humanitarinės pagalbos siunta – du ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uosto vadovai su partneriais aptarė žaliąjį kursą

Į Klaipėdos uostą, iš kurio įvairiausiomis pasaulio kryptimis iškeliauja kroviniai, nuo šiol rieda nauji suskystintomis gamtinėmis dujomis varomi įmonės „Vlantana“ ...
2021-11-24
Skaityti daugiau

Verslas

Didžiausias darbo jėgos trūkumas – transporto sektoriuje

Užimtumo tarnyba skelbia, kad šalyje toliau sparčiai auga darbo jėgos paklausa. Gegužę darbo ieškantys asmenys galėjo rinktis iš 54 tūkst. ...
2021-06-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This