Dėl nemokamų pailgintų dienos grupių mokyklose

Nuomonės

Edita Stumbraitė-Vilkišienė
2018-10-25

Komentarų: 2

Rugsėjo 12 dieną Vakarų Lietuvos tėvų forumas (VLTF) inicijavo peticiją „Už nemokamas pailgintos dienos grupes Klaipėdos mokyklose” siekiant, kad Klaipėdos miesto savivaldybė rastų lėšų miesto biudžete finansuoti pailgintos dienos grupes pradinukams miesto bendrojo ugdymo įstaigose. Iki šios dienos peticiją pasirašė 674 asmenys.

Nors Švietimo įstatyme (70 str. 7 p.) nurodyta, kad pailgintos dienos grupės nėra mokymo proceso dalis, o papildomos paslaugos, VLTF nuomone, savivaldybės lėšomis šios paslaugos turėtų būti apmokomos dėl šių priežasčių:

Ryan Sparks (U.S. Air Force) nuotr.

1. Teisiniai reikalavimai ir psichologų rekomendacijos

Nuo š. m. liepos mėn. 1 d. įsigaliojo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo nuostata, numatanti, kad jaunesni nei 6 metų vaikai negali būti paliekami vieni arba juos turi prižiūrėti ne jaunesnis nei 14 metų asmuo. Psichologų nuomone, dažnas 7-8 metų vaikas nėra pakankamai brandus likti vienas, tačiau priimant šią nuostatą tikėtasi, kad tokio amžiaus vaikai bus užimti popamokinėse grupėse mokyklose arba juos pasiims tėvai.

Visgi dirbantys tėvai susiduria su įvairiomis problemomis: ne visi vaikai yra vienodai brandūs ir galintys likti vieni namuose be suaugusiųjų priežiūros; yra šeimų, kurioms neturi galimybės pagelbėti seneliai ir pan. Minėta paslauga yra aktualiausia pradinių klasių mokiniams. Praėjusiais mokslo metais uostamiestyje veikė 66 pailgintos dienos grupės, kuriose buvo užimta daugiau kaip tūkstantis vaikų. Tikėtina, kad šia paslauga naudotųsi daugiau tėvų, jei ji būtų nemokama.

2. Finansinės išlaidos

Tėvai priversti rizikuoti – palikti vaiką vieną namuose po pamokų ar vesti vaiką į pailgintos dienos grupes, tačiau papildomai mokėti už šią paslaugą arba samdyti auklę, kuri galėtų pasiimti vaiką iš mokyklos ir pabūti namuose, kol sugrįš tėvai, tačiau tai reiškia dar didesnes finansines išlaidas šeimai.

Klaipėdos mieste tėvai už pailgintos dienos grupę moka abonementinį mėnesinį mokestį, kurio dydis svyruoja nuo 30 iki 60 eurų ir priklauso nuo to, kokios trukmės grupę – 3, 4 ar 5 val. – tėvai pasirenka. Tokia tvarka labiausiai piktina tuos tėvus, kurių vaikams pailgintos dienos grupės reikia tik keletą dienų per savaitę, nes kitomis jie lanko kitus būrelius. Taip pat tėvus, kurie turi keletą vaikų ir jiems 60 eurų suma yra per didelė.

Būtina pastebėti, kad 2017 m. mokestis už šią paslaugą buvo netgi padidintas ir jau tada mūsų organizacija akcentavo šią problemą, kad mokesčio paskaičiavimas buvo nepagrįstas ir kėlė tėvų pasipiktinimą.

3. Paslauga turi būti draugiška šeimoms

Šeimos stiprinimo įstatymas (4 str. 5p.) numato, kad valstybės ir savivaldybės institucijos privalo kurti šeimai palankią aplinką įvairiose srityse. Valstybės ir savivaldybės atstovai deklaruoja vaiko užimtumo mokykloje visą darbo dieną koncepciją bei kelia tikslus, kaip padėti šeimoms įvairiomis formomis.

Manome, kad Klaipėdos miesto savivaldybė turėtų atsižvelgti į šiuos siekius ir pasekti geruoju kitų savivaldybių pavyzdžiu, kuriose prailgintos dienos grupės kainuoja pigiau arba yra nemokamos, kaip Vilniaus miesto, Klaipėdos rajono ar Kretingos rajono mokyklose.

4. Paslauga turi būti kokybiška

Šiuo metu paslauga, už kurią moka tėvai, yra nekokybiška. Tėvai skundžiasi, kad kai kuriose mokyklose vaikai nėra užimti prasminga veikla, todėl yra sumokama tik už mokytojos „pasėdėjimą”.

5. Miesto įvaizdžio gerinimas

Klaipėdos miestas dažnai asocijuojamas su uosto plėtra ir su tuo susijusiais valstybės ir verslo interesais. Tačiau siekiant kurti stiprius regionus ir plėtoti įvairias infrastruktūras, būtina atsižvelgti j visuomenės ląstelės – šeimos – interesus. Žinoma, tokiam tikslui įgyvendinti reikalingos priemonės, kurios realiai padėtų šeimoms įvairiose situacijose. Viena iš tokių situacijų ir yra vaikų užimtumo klausimas po pamokų, kada tėvai dar dirba, o palikti vienus vaikus be priežiūros namuose yra nesaugu.

Ši nuomonė buvo išdėstyta iš Klaipėdiečių tribūnos prieš spalio 25 d. miesto Tarybos posėdį. 

2 Comments

  1. Jonas

    Kazkaip argumentai neitikina, sakyciau tam jau skirti vaiko pinigai, o kas kompensuos tiems tevams, kurie neveda vaiku i prailgintas grupes, kuo tie vaikai ar tevai blogesni. Turetu buti visoms seimoms vienodai, o ne tai, kurie gali-negali..

    Reply
    • Ingrida

      Straipsnį skaitei? Prie ko vaiko pinigai ir mokestis už prailgintas grupes. Aš negaliu vaiko vieno palikto po pamokų vieno namie ir negaliu palikti prailgintose pamokose nes kainuoja daug. Gauti vaiko pinigai už darželį vieno vaiko padengti neišeina nes kainuoja 64 eur. Nekalbant apie tai kad kai serga tenka moketi ir uz darzeli ir aukle. O kitam nelieka net prailgintai grupei. Tad palaikau iniciatyvą kd visi vaikai eitu nemokamai i prailgintas grupes nemokamai. Kas nenori lai neveda. Uz teks is tevu lupikauti

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

Didesnės nuolaidos pailgintoms grupėms išpešti nepavyko

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį nusprendė, kad nuo šių metų rugsėjo mokestis už pradinukų lankomas pailgintos dienos grupes bus sumažintas perpus. ...
2019-03-21
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pigesnės pailgintos grupės: idėja pradeda virsti kūnu

Po kadenciją baigiančios miesto Tarybos komitetus jau pradėjo vaikščioti Kolegijos aprobuotas siūlymas nuo šių metų rugsėjo mokestį už pradinukų lankomas pailgintos ...
2019-03-15
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerai politinės etikos principų nepažeidė

Antradienį posėdžiavusi Klaipėdos savivaldybės Etikos komisija nusprendė, kad uostamiesčio vicemerai Judita Simonavičiūtė ir Artūras Šulcas savo pasisakymais miesto Tarybos Kolegijos ...
2019-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This