Daugumoje savivaldybių padidėjo žemės mokestis

Regionas

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (KAVMI) informuoja, jog gyventojams bei įmonėms Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt) jau pateiktos žemės mokesčio deklaracijos, mokėtiną žemės mokesčio sumą galima sužinoti ir prisijungus prie „Mano VMI“ (www.vmi.lt/manovmi).

Klaipėdos apskrityje yra 119,8 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų. „Oro grupės” nuotr.

Tiems žemės savininkams, kurie nėra VMI elektroninių paslaugų vartotojai, žemės mokesčio deklaracijos siunčiamos klasikiniu paštu ir adresatus jos pasieks iki lapkričio 1-osios. Praleidus terminą už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai.

Žemės mokestį privačios žemės savininkai šiemet turi sumokėti iki lapkričio 15 dienos.

KAVMI duomenimis, iš viso Klaipėdos apskrityje yra 119,8 tūkst. žemės mokesčio mokėtojų. Jie šiais metais į Klaipėdos apskrities savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 3,8 mln. eurų žemės mokesčio: gyventojai – apie 3,1 mln. eurų ir 704 tūkst. eurų – įmonės ir kiti juridiniai asmenys.

„Lyginant su praėjusiais metais daugumoje savivaldybių padidėjo žemės mokestis. Taip yra todėl, kad Registrų centras šiemet perskaičiavo žemės sklypų mokestines vertes, kurios galios ateinančius penkerius metus. Tačiau, žemės mokesčio suma priklauso ir nuo kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytų žemės mokesčio tarifų. Pastarieji svyruoja nuo 0,01 iki 4 procentų, – pranešime spaudai cituojamas KAVMI viršininkas Audrius Morkūnas. – Tuo pačiu būtina paminėti, kad šiais metais, atnešusiais ypač daug bėdų žemdirbiams, dėl sausros buvo paskelbta ekstremali situacija. Todėl nemažai savivaldybių tarybų, turinčių teisę savo biudžeto sąskaita sumažinti žemės mokestį arba visai nuo jo atleisti, priėmė papildomas žemės mokesčio lengvatas.“

Klaipėdos AVMI primena, kad žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas.

Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo pirmąjį pusmetį, o jei antrąjį pusmetį – tuomet žemės mokestis turės būti mokamas nuo kitų metų.

Kai mokestis mokamas už kitą asmenį, būtina nurodyti žemės savininko duomenis – vardą, pavardę ir asmens kodą.

Gyventojas, turintis finansinių sunkumų ir negalintis sumokėti žemės mokesčio laiku, gali kreiptis į VMI ir susitarti dėl galimybės žemės mokestį mokėti dalimis jam patogiu grafiku ir priimtinu atsiskaitymo terminu. Prašymą gyventojai gali pateikti ir e. būdu.

Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose, „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose.

Lietuvos gyventojai, išvykę į kitą valstybę ir norintys gauti prisijungimo prie VMI informacinių sistemų priemones (vardą ir slaptažodį), turi kreiptis bendruoju informacijos centro telefonu +370 5 255 3190 ir nurodyti savo asmeninį el. pašto adresą. Juo bus atsiųstos minėtos prisijungimo prie VMI e. sistemų priemonės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Riebiausios buvo Klaipėdos vandentiekininkų Kalėdos*

AB „Klaipėdos vanduo” prieš Kalėdas nušluostė nosį AB „Klaipėdos energija”, kuri tradiciškai laikoma turtingiausia savivaldybės įmone. Mat vandentiekininkams ir valdininkams ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Klaipėdiečiams grąžino 5,6 mln. eurų

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad 14 tūkst. Klaipėdos gyventojų iš viso jau grąžino per 5,6 mln. eurų gyventojų ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

VMI: perkant automobilius vis dar dominuoja atsiskaitymas grynaisiais

Statybos bei prekybos įmonės vis dar įvairiais būdais bando išvengti sąžiningo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumokėjimo, paskui jas seka ir ...
2023-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This