Išteisinti Darbo partijos byloje melagingais parodymais kaltinti asmenys

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį išteisino devynis asmenis – Gintarą Gibą, Saulių Bucevičių, Valdą Skarbalių, Giedrę Vitę, Jolantą Kaveiką, Vytautą Trečioką, Juozą Liesį, Tomą Kučiauską ir Sergej Dobriakov, kaltintus melagingų parodymų davimu liudijant baudžiamojoje byloje dėl apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo Darbo partijoje bei kitų nusikaltimų.

Anot teismo pranešimo, byloje kaltinimai buvo pareikšti asmenims, kurie kaip liudytojai buvo apklausti Darbo partijos byloje 2012–2013 metais Vilniaus apygardos teisme. Kaltinamajame akte buvo teigiama, kad jie teismo posėdžių metu kalbėdami apie gautas išmokas ir jų finansinę prigimtį davė melagingus parodymus.

Ši byla nusišalinus Vilniaus apygardos teismo teisėjams perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui ir pripažinta greičiau nagrinėtina. Toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad gali sueiti apkaltinamojo nuosprendžio senaties terminas, bylos medžiagą sudaro 10 tomų, kaltinimai pareikšti devyniems asmenims, yra didelis dalyvaujančių asmenų skaičius, byloje egzistuoja viešasis interesas ir šios aplinkybės gali užtęsti bylos išnagrinėjimą. Byla Klaipėdos apygardos teisme išnagrinėta per 8 mėnesius.

Teisėjų kolegija, kurią sudarė Savinijus Katauskas, Regina Bertašienė ir Dalius Jocys,  nustatė, kad minėtu nusikaltimu kaltinti asmenys prieš apklausiant juos kaip liudytojus ikiteisminio tyrimo metu ir teisme buvo įspėti dėl melagingų parodymų davimo, atsisakymo arba vengimo duoti parodymus, tačiau jiems nebuvo išaiškinta teisė neduoti parodymus prieš save.

Bylos duomenys rodo, kad apklausų metu šie asmenys kaip liudytojai buvo klausinėjami būtent apie jų pačių galimai nusikalstamus veiksmus.

„Baudžiamasis įstatymas nurodo, kad liudytojas neatsako už melagingų parodymų davimą, jeigu pagal įstatymus  turėjo teisę atsisakyti duoti parodymus, tačiau prieš apklausą nebuvo su šia teise supažindintas. Todėl konstatuota, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, ir priimtas išteisinamasis teismo nuosprendis”, – rašoma teismo pranešime.

Šį nuosprendį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This