Kviečia muziejų kurti kartu

Regionas

Sulaukę nuoširdaus Kuršių nerijos bendruomenės palaikymo, Neringos muziejai jau trečius metus iš eilės rengia gyvosios istorijos parodą „Muziejų kuriame kartu“, kurios kūrėjais kviečia tapti kiekvieną, kurio širdis priklauso Mažosios (Prūsų) Lietuvos kraštui. Šių metų parodos tema „Ką mes radom Čia atvykę“.

Iš 2017 m parodos, organizatorių nuotr.

Tapti parodos bendraautoriais galima itin paprastai: tereikia iki šių metų lapkričio 21 d. į Kuršių nerijos istorijos muziejų (Pamario g. 53, Nida) atgabenti savo saugomą „relikviją”, savo asmeninę „muziejinę vertybę”, kuri mena tuos laikus, kuomet jūs ar jūsų šeima atsikėlė gyventi čia – į Mažąją Lietuvą, į Kuršių neriją, galbūt net daiktą, kuris buvo rastas čia atvykus!

Kiekvieno žmogaus atneštos „relikvijos“ ir taps parodos „Muziejų kuriame kartu“ eksponatais, demonstruojamais drauge su trumpomis daiktų istorijomis: ką ir kodėl jie reiškia savo šeimininkui, kas yra vienas esmingiausių šio gyvosios istorijos „muziejaus“ akcentų. Juk visi pasaulio muziejai yra pripildyti ne ko kito, o kadaise žmogaus kasdienybėje naudotų, konkrečiam laikmečiui įprastų daiktų, kurie tik per laiko distanciją tapo beasmeniais istoriją užkodavusiais objektai.

Parodos „Muziejų kuriame kartu 2018“ eksponatu gali tapti bet koks objektas, kuris buvo rastas atsikėlus gyventi į marių vandenų skalaujamą kraštą, kuris, galbūt, priklausė seniesiems Kuršių nerijos, Prūsų Lietuvos gyventojams dar prieš Antrąjį pasaulinį karą. Tai gali būti ir nuotrauka, kurioje buvo užfiksuota tai, ką naujakurio akys išvydo prieš save, įžengus į šią smėlio žemę. Eksponatu gali būti ir bet koks žmogui svarbus daiktas, kurį, kaip asmeninę ar šeimos relikviją atsigabeno Čia – į naujuosius namus pamaryje. Visi daiktai bus grąžinti savininkams parodai pasibaigus.

„Projektas „Muziejų kuriame kartu“ leidžia ne tik sutelkti bendruomenę, bet ir analizuoti svarbius klausimus: kas ir kodėl tampa istorija, kaip atsitiktinumas tampa lemiamu istoriniu veiksniu? Kadangi Kuršių nerijos istorija turi ypatingą daugiasluoksnę, multikultūrinę sanklodą, tad šiais metais skatiname Neringos ir kitų pamario miestų gyventojus pasidalinti kūrimosi šiame krašte po Antrojo pasaulinio karo atmintimi bei tai liudijančiais objektais, kuriuos saugojame dėl įvairiausių priežasčių“, – kviečia Neringos muziejai direktorė dr. Lina Motuzienė.

Pranešama, kad 2016 ir 2017 metais Neringos muziejų surengtos gyvosios istorijos parodos „Muziejų kuriame kartu“ leido iš arti prisiliesti prie šiandienos Kuršių nerijos gyventojų istorijų.

Ankstesnės parodos gvildeno skirtingus klausimus: pirmoji aktualizavo patį atminties fenomeną, prisiminimo išlaikymo svarbą kiekvienam iš mūsų. Antrojoje parodoje pažvelgta į sovietinio periodo atmintį, kurioje susipynę ir jautri, skausminga patirtis, ir jaunatviškas šėlsmas, ir pasipriešinimo režimui karštis, ir šeimų kūrimosi romantika.

Parodos MUZIEJŲ KURIAME KARTU 2018: „Ką mes radom Čia atvykę“ atidarymas vyks šių metų lapkričio 23 d. 17 val. Kuršių nerijos istorijos muziejuje Nidoje. Susipažinti su gyvosios istorijos „relikvijomis“ bus galima iki 2019 m. sausio 19 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Nematerialaus kultūros paveldo sąraše - ir Šiupinio šventė

Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade nuo šiol puikuosis ir Šiupinio šventė Mažojoje Lietuvoje. Tradicijos bylą rengė Klaipėdos etnokultūros centras, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Tarp prisitaikymo prie klimato kaitos finansavimo - ir dėmesys pajūriui

Aplinkos ministras patvirtino 2022–2030 m. plėtros programos valdytojos Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos aplinkos apsaugos ir klimato kaitos valdymo plėtros programos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This