Giedrė Kaukaitė: „Aš žinau tą smoką”

Kultūra

„Švenčiu kūrybinės veiklos 50-metį. Pusė amžiaus… Padainavau per 1000 rečitalių“, – teigia į susitikimą su Klaipėdos publika atvyksianti žymi dainininkė ir vokalo pedagogė Giedrė Kaukaitė. Jos kūrybinės veiklos 50-mečiui skirtas renginys „Giedrė Kaukaitė: aš žinau tą smoką“ vyks spalio 30 dieną, antradienį, 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salės I aukšto foje.

Savo karjerą ji pradėjo kaip operos solistė ir 10 metų kūrė vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, 1968 m. baigusi konservatoriją Vilniuje (dabartinė Lietuvos muzikos ir teatro akademija), 2 metus stažavosi garsiajame Milano „La Scalos“ teatre.

Tais pačiais metais įvyko, pasak Giedrės, „lemtingas susitikimas su F. Bajoro kūryba, jo „Sakmių siuita“, pakeitusia požiūrį ne tik į lietuvių autorių vokalinę kūrybą, bet ir į prasmės, formos bei išraiškos kriterijus.“

Laimėta I-oji premija M. Glinkos vokalistų konkurse solistei atvėrė galimybę gastroliuoti, rengti solinius koncertus. Kaip operos dainininkė ji pasirodė Rygos, Talino teatruose, Maskvos Didžiajame teatre, Čekijos ir Slovakijos teatruose.

„Galimybė būti nepriklausomai, pačiai rinktis repertuarą ėmė viršų – nusvėrė sprendimas pasukti koncertų dainininkės keliu ir būti savimi. Išaugęs originalusis repertuaras darė poveikį mano požiūriui į interpretaciją – svarbus tapo pirmapradiškumo klausimas. Labai vertinu tai, kad galėjau lietuvių kompozitorių kūrinius atlikti gastroliniuose rečitaliuose bei įvairiuose festivaliuose užsienyje: Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir JAV. Mūsų tautinė muzika buvo klausoma, priimama ir vertinama”, – sako žymi dainininkė.

Ypač artima dainininkei buvo F. Bajoro, B. Kutavičiaus, J. Nabažo, A. Martinaičio, A. Bražinsko, J. Bašinsko kūryba. Praturtino E. Balsio,  J. Juzeliūno, M. Urbaičio ir J. Juozapaičio, S. Šimkaus bei J. Gruodžio kūriniai.

Susitikimo su dainininke metu vyks dokumentinio filmo „Aš žinau tą smoką“ premjera.

„Jis yra apie pasirinkimą ir kriterijų vertę“, – sako G. Kaukaitė.

Renginyje taip pat dalyvaus klaipėdietės – muzikologė Danutė Petrauskaitė ir pianistė, Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos muzikinį ugdymą organizuojančio skyriaus vedėja Renata Krikščiūnaitė-Barcevičienė, kuri 13 metų dirbo koncertmeistere G. Kaukaitės dainavimo klasėje LMTA, daug kartu su ja koncertavo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This