Į teisiamųjų suolą – po 10 metų slapstymosi

Kriminalai ir nelaimės

Prieš dešimt metų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų suklastojimo ir sukčiavimo praėjusią savaitę buvo baigtas Klaipėdos apygardos prokuratūroje – tiek laiko užsienyje slapstėsi vienas iš įtariamųjų.

Ikiteisminį tyrimą atliko FNTT kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra. Palmiros Mart nuotr.

Prokuratūra praneša, kad dabar jam ir jo bendrui teks sėsti į kaltinamųjų suolą dėl 2006-aisiais – 2008-aisiais įvykdytų finansinių – mokestinių nusikalstamų veikų.

Bylos duomenims, anksčiau neteistas 40-metis M. L. kaltinamas tuo, kad 2006-aisiais – 2008-aisiais, veikdamas bendrininkų grupėje ir susitaręs su kitu asmeniu, organizavo netikrą PVM sąskaitų-faktūrų išrašymą ir šiuos dokumentus pateikdavo pasirašyti nusikalstamos veikos pobūdžio nesupratusiems kitų įmonių direktoriams. Pagal sąskaitas-faktūras prekės buvo perkamos iš Lietuvoje registruotų įmonių, tačiau iš tikrųjų jos buvo pirktos iš Latvijos įmonių.

Įtariamasis naudojo įprastą tokiais atvejais schemą – surasdavo asocialius, dažniausiai be gyvenamosios vietos asmenis, kurie už nedidelę sumą sutikdavo tapti įmonių direktoriais. Vėliau kartu su su kitu kaltinamuoju A. T. jis surasdavo ir tų fiktyvių direktorių vardu nupirkdavo įmones.

Kitas kaltinamasis, dukart anksčiau teistas 54-erių A. T. buvo ne tik pirmojo sukčiaus pagalbininkas, bet ir pats pasisavino didelės vertės jam patikėtą svetimą turtą.

Būdamas vienos įmonės komercijos direktoriumi jis imitavo, jog tarp jo darbovietės ir kitų įmonių sudaromi pirkimai-pardavimai. Esą darbovietė pirkdavo prekes iš kitų įmonių ir atsiskaitydavo grynaisiais. Neva prekėms išleistus pinigus – daugiau nei 224 tūkstančius eurų – jis pasisavino. Panašią sumą sukčius pasisavino iš dar vienos įmonės.

Dėl visų šių nusikalstamų veikų į šalies biudžetą nebuvo sumokėti pridėtinės vertės, pelno mokesčiai bei socialinės įmokos.

Po šių nusikalstamų veikų įvykdymo 40-etis M. L. spruko į užsienį.

2011 metų gruodį jis buvo pripažintas įtariamuoju ir paskelbta jo paieška, vėliau buvo išduotas Europos arešto orderis.

2016 metų rugpjūtį jis buvo sulaikytas Italijoje, tačiau Lietuvai perduotas nebuvo. Venecijos apeliacinis teismas 2016 metų gruodį jį paleido, tačiau žinodamas apie jam išduotą Europos arešto orderį, M. L. į Lietuvą negrįžo. Šių metų gegužę vyras buvo sulaikytas Prancūzijoje ir perduotas Lietuvai. Šiuo metu jis teismo laukia įkalinimo įstaigoje.

Byloje 138 446 eurų civilinį ieškinį yra pateikusi Valstybinė mokesčių inspekcija.

Byla bus nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme, jame valstybinį kaltinimą palaikys Klaipėdos apygardos prokurorė Laima Rokanskienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Dėl galimo muitininkų aplaidumo - tyrimas prieš Latvijos gyventojus

Dvejus metus Klaipėdos teisėsaugininkai dėl galimo muitininkų žioplumo dirbo išsijuosę, siekdami įrodyti ne jų, o dviejų Latvijos gyventojų kaltę. Tačiau ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

2022-ieji Klaipėdoje: metų įvykių apžvalga

Ką tik pasibaigę 2022-ieji į pasaulio istoriją bus įrašyti ne kaip kokių nors išskirtinių pasiekimų metai, o kaip agresyvaus Rusijos ...
2023-01-01
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Turgaus gatvės „kare" - dar vienas prokurorės pralaimėjimas

Klaipėdos apygardos teismas priėmė dar vieną neskundžiamą nutartį, kuria atmetė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorės Laimos Rokanskienės skundą dėl neva aplaidžiai ...
2022-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This