Rudaitiškė paminėjo 90-metį

Veidai

90-metė Marijona Liekienė – tikra rudaitiškė, tebegyvena savo tėvų namuose šalia Minijos, kurios vandeningus potvynius dabar jau užstoja ant pylimo supiltas kelias.

Palaidojusi du vyrus ir tris sūnus ji dabar ramiai dienas leidžia su marčia Irena, dažnai lankoma ir dukters Violetos, 6 anūkų ir 9 proanūkių, kurie jau taip pat nėra maži, todėl senolė dar tikisi sulaukti ir proproanūkių.

Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukienė kartu su Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Gumuliauskiene ir Vėžaičių seniūnijos seniūno pavaduotoja Žaneta Samoškiene linkėjo garbiai moteriai, patyrusiai gyvenime daug vargų ir nepriteklių, ramių, gražių ir šviesių dienų artimųjų apsuptyje. Savivaldybės nuotr.

Marijona augo, kaip įprasta aniems laikams, didelėje – net 11 vaikų šeimoje, tačiau užaugo tik 7 vaikai. Tėvas buvo stalius, dirbo namų statybos darbus, vežimus, tačiau baldų negamino. Senelis Petras Grąžtas 16 metų uždarbiavo Amerikoje ir grįžo − už tai, kad nenorėjo stoti į kolūkį, nukentėjo nuo sovietų valdžios, bet ištremtas nebuvo. Mamos Marijona neteko dar labai ankstyvoje vaikystėje ir augo paeiliui su dviem pamotėmis − pirmoji buvo piktoka moteris, todėl vaikystė  nebuvo saldi. Mokyklą lankė Lapiuose, tačiau baigė tik tris skyrius, nes tėvai mokytis nebeleido, o liepė dirbti.

Marijona gerai prisimena karą, baisius bombardavimus, taip pat ir neramius pokario laikus, nes pamiškės sodyba traukė visus. Jos pusbrolis Telšinskas slapstėsi nuo rusų kariuomenės, ruošėsi partizanauti, bet jį nušovė stribai, kaip ir kitus jos giminaičius – Mariją ir Petrą Lukauskus. Jai teko matyti išniekintus partizanų kūnus Gargžduose aikštėje. „Daug stribų čia praėjo, taip pat ir netikrų partizanų, apsimetėlių, kurie baugino ir skriaudė žmones“, − pasakoja Marijona apie pokario laikus Rudaičiuose.

Kolūkio laikais namuose dažnai apsigyvendavo priverstiniai nuomininkai, atsiųsti čia dirbti kolūkio specialistai. Su visais Marijona gerai sugyveno, gamindavo valgyti, pati labai sunkiai dirbdama. 10 metų dirbo fermoje, 5 metus visiškai be išeiginių. Tačiau tai nepalaužė, o tik užgrūdino. Ir dabar ji dar mėgsta gaminti, taip pat ir vakuoti daržoves žiemai, ypač skaniai – agurkus, tvarkosi šiltnamyje ir namuose kartu su mylima martele Irena Pupšiene.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone religinėms bendruomenėms skirta 75 tūkst. eurų

Net septynioms Klaipėdos rajone veikiančioms tradicinėms religinėms bendruomenėms įvairioms iniciatyvoms įgyvendinti paskirstyti 75 tūkstančiai eurų. Taip siekiama prisidėti prie joms ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras dar vienas vaikų darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia ieškanti projektuotojo naujam vaikų darželiui Gargžduose. Planuojama, kad darželį, atsirasiantį Karaliaus Mindaugo gatvėje, galės lankyti per ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras naujas modulinis darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad žengtas dar vienas žingsnis modulinio darželio Gargžduose statybos link – pasirašyta projektavimo sutartis. Planuojama, kad ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This