Siūlomi įstatymo pakeitimai kelia nerimą verslui

Verslas

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) kreipėsi į Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininką ir aplinkos ministrą dėl Mokesčio už aplinkos teršimą pakeitimo projekto, kuris, anot verslininkų, numato drastiškai padidinti tarifus.

„Šio įstatymo pakeitimo projekte nepateikiamos mokesčio už aplinkos teršimą kėlimo priežastys, nėra naujų tarifų pagrindimo, kodėl tarifai didėja verslui drastiškai ir būtent tokiu dydžiu. Pastebime, kad projektu formaliai siekiant aplinkos taršos mažinimo, nebuvo atsižvelgta į verslo interesus, jo galimybes prisitaikyti prie numatytų pakeitimų, nenumatyti išimties taikymo atvejai”, – rašoma rašte.

Anot jo, siūlomame pakeitime nurodyta, kad nuo 2025 m. neliktų lengvatos biokuro deginimui. Teigiama, kad toks pakeitimas 20 MW biokuro katilinei kainuotų papildomai 53 000 EUR per metus.

KPPAR įstatymo projekte pasigenda ir aiškaus reglamentavimo dėl nuslėptos taršos.

„Akivaizdu, kad įstatymo projektu taršos tarifai tiesiog didinami 2,3-5 kartus. Įmonių atstovai, įvertinę savo įmonių situaciją, pažymi, kad tai padidins jų kaštus 5000 EUR ir daugiau. Pateiktų pastabų vertinimo suvestinėje paaiškinama, kad tarifai nekelti, bet tik įvertintas indeksavimas. Bet 2017 m. indeksas buvo 1,28. Atkreipiame dėmesį, kad tarifai padidinti, bet nėra numatyta jokių palengvinimų taršos apskaitai ir deklaravimui. Pateiktų pastabų vertinimo suvestinėje paaiškinta, kad apskaitos keitimas nėra dokumento objektas. Verslas siūlo inicijuoti apskaitos ir deklaravimo pakeitimą, jo supaprastinimą, skiriant didesnį dėmesį reikšmingai taršai, pvz.: kai kurių įmonių mokesčio deklaracija už 2018 m. sudarys 100 lapų”, – rašoma kreipimęsi.

Pabrėžiama, jog įmonių atstovai neabejoja, kad drastiškas taršos mokesčio didėjimas, vienaip ar kitaip įtakos verslą, todėl šį projektą vertina kaip mokesčių ir biurokratinės naštos verslui didinimą, kuris didins ir teikiamų paslaugų savikainą, todėl verslas bus priverstas didinti ir savo teikiamų paslaugų įkainius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Mano maišelis - gamtos draugelis

Klimato kaita – nebeišvengiama šių dienų tema. Apie tai, kas vyksta su mūsų planeta Žeme, jos gamtiniais ištekliais, užterštumu, nykstančiomis ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Verslas

Turizmo verslui - galimybė gauti ES paramą

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su partneriais iš Italijos, Danijos, Portugalijos ir Slovėnijos dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamame ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This