Tilžės akto 100-metį minės Klaipėdoje ir Priekulėje

Kultūra

Klaipėdos etnokultūros centras kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Tilžės akto 100-mečio minėjimą. Šiam jubiliejui skirtas renginys numatytas ir Priekulėje.

Klaipėdos koncertų salėje lapkričio 20 d. 18.30 val. vyks teatralizuotos folkloro programos „Lietuvininkai“ („Kuršių ainiai”) ir „Ernstas Vilhelmas Berbomas” („Alka”).

Renginyje dalyvaus folkloro ansamblis „Kuršių ainiai”. Palmiros Mart nuotr.

Renginyje dalyvausianti Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto doc. dr. Silva Pocytė primins apie Mažosios (Prūsijos) ir Didžiosios Lietuvos lietuvių kultūrinio bendravimo aspektus iki ir po Pirmojo pasaulinio karo, apie Mažosios Lietuvos, Klaipėdos krašto praeities pažinimo svarbą šiandieninėje Lietuvoje.

Programos „Lietuvininkai“ turinys atspindi XIX a. pab.- XX a. pr. Klaipėdos krašto žmonių moralines nuostatas, pagarbą ir meilę protėvių žemei ir jos žmonėms, rūpestį gimtosios kalbos likimu, istorinės atminties išsaugojimu, šeimos vertybių puoselėjimu, nerimą dėl krašto ir Tėvynės ateities.

Programos veiksmas – tarsi gyvais paveikslais iliustruota istorijos pamoka. Pagrindinis veikėjas, Mažosios Lietuvos mokytojas, prabyla į žiūrovą krašto šviesuolių Vydūno, Adomo Brako, Martyno Jankaus, Frydricho Bajoraičio-Paukštelio, Viliaus Kalvaičio išmintimi, paprastų lietuvininkų – prosenių, tėvų ir motinų – patirtimi, jausmais ir linkėjimais ateičiai.

Ernstas Vilhelmas Berbomas – viena iškiliausių XIX a. pradžios Pamario krašto asmenybių. Gimęs Klaipėdoje, dirbęs Klaipėdos miesto burmistru, bet didžiąją gyvenimo ir veiklos dalį Berbomas praleido Muižės dvare (Kintų sen.).

1841 m. vyriausybė paskyrė jį vyriausiuoju Kuršių marių žūklės prievaizdu (fišmeisteriu). Išsilavinęs ir talentingas žvejybos prievaizdas ne tik įvedė žvejybos tvarką Kuršių mariose, bet ir garsėjo kaip šviesus ir talentingas žmogus: mokėjo nemažai kalbų, tyrinėjo šio krašto žvejų gyvenimą, rinko liaudies dainas, žvejybos terminus, įdomius liaudies žodžius bei papročius. Jo dėka turime Kuršmarių vėtrunges – pamario krašto žvejų kaimų ženklus. Už nuopelnus Pamario raštui, viena iš Klaipėdos miesto gatvių pavadinta Vilhelmo Berbomo vardu.

Programos metu skambės ne tik Mažosios Lietuvos dainos, šokiai, bet ir originalūs tuometinės Vyriausybės raštų tekstai, kuršininkų kalba, dainos, kurias užrašė Vilhelmas Berbomas.

Renginys nemokamas.

O lapkričio 30 d. Tilžės akto 100-metis bus paminėtas ir Priekulėje. Renginys prasidės 12.30 val. šiam istoriniam faktui paminėti skirta konferencija, o 14.30 val. bus atidengta skulptūra „Tilžės aktui – 100”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Gimnazistams pristatė parodą „Trys Vasario 16-osios prasmės"

Ketvirtadienį, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenei pristatyta Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institute ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdos rajono valdžia pagerbė ryškiausias metų asmenybes ir organizacijas

Ketvirtadienį Priekulės kultūros centre įvyko tradicinis Klaipėdos rajono mero padėkos vakaras, kurio metu buvo apdovanojimai tiems, kurie 2023-aisiais buvo ryškiausi ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This