Nuo globalinio atšilimo iki kvapų Ketvergiuose

Regionas

Kaip uždirbti iš nuosavo namo stogo, panaudojant saulės energetiką – penktadienį Gargžduose vykusioje konferencijoje „Žalioji strategija verslui: planas Klaipėdos regionui” pasakojo Karolis Bužinskas, autonominių ir tinklinių saulės elektrinių projektavimo ir statybos paslaugų įmonės „GreenUp“ vadovas.

Konferencijoje dalyvavo ir rajono savivaldybės administracijos vadovai. Rajono savivaldybės nuotr.

Pasirodo, turint saulės energijos elektrines, kurias įsirengti galima pasinaudojant Europos Sąjungos parama, galima ne tik sutaupyti, bet vėliau ir atsiskaityti už paslaugas sutaupyta elektra. Kokybiškai įrengtas elektrines prižiūrėti labai paprasta, patogu ir tai neabejotinai ateityje bus dar pigiau ir paprasčiau.

Gargžduose vykusi konferencija – jau ketvirtasis Žaliosios politikos instituto organizuojamo konferencijų ciklo „Žalioji strategija verslui“ renginys, praneša rajono savivaldybė.

Jame susitikę ekonomikos ir finansų ekspertai, žaliosios politikos atstovai bei socialiai atsakingo verslo konsultantai drauge ieškojo geriausių sprendimų, padėsiančių užtikrinti Klaipėdos krašto ekonominį augimą ir konkurencingą regiono ateitį.

Pasaulio biomasės energetikos asociacijos prezidentas Remigijus Lapinskas kalbėjo apie tvarią plėtrą ir žaliąją ekonomiką, pabrėždamas, kad jų idėjos neskatina grįžti į akmens amžių, o atvirkščiai – gyventi dar patogiau ir sveikiau, pasinaudojant naujomis technologijomis, keičiant mąstymą ir greičiau pertvarkant mūsų vartojimo įpročius globalinio atšilimo sąlygomis.

Indrė Genytė-Pikčienė, banko „Luminor“ vyriausioji analitikė, pristatydama ekonomikos rodiklius ir ekonomikos raidos tendencijas, aptarė, kaip nelikti proveržio paraštėse.

„Nors šiuo metu Lietuvos ekonomika auga, vartojimas didėja ir visi rodikliai rodo, kad esame tarp pirmaujančių pagal augimą Europos Sąjungoje, tačiau tam, kad tai išlaikytume, turime stiprinti regionų centrus ir ieškoti naujų ekonomikos augimo galimybių”, – sakė ji.

Konferencijoje buvo pristatyti ir gerosios praktikos žaliojo verslo pavyzdžiai: be minėtojo saulės energijos panaudojimo pavyzdžio, Marius Tarvydas,  UAB „Ecococon“, gaminančios aplinkai draugiškus šiaudinius skydus, skirtus karkasinių namų statybai, direktorius, papasakojo apie taupius namus, gaminamus iš medienos ir šiaudų, kurie yra ekologiški ne vien dėl pasirinktų medžiagų, bet ir dėl gamybos būdo, pagaminimo trukmės ir žmogiškųjų išteklių prasme.

Apie tai, kaip atrodo modernus atliekų tvarkymas šiuolaikiniame mieste, kalbėjo Edvardas Talačka, atliekų tvarkymo bendrovės „VSA Vilnius“ pardavimų vadybininkas, o dr. Loreta Piaulokaitė-Motuzienė, UAB „Ekoakademija“ direktorė, papasakojo apie mikroorganizmus kaip ekologinę galimybę išnaudoti dirvožemio maisto medžiagų potencialą.

Konferencijoje dalyvavo ir Ketvergių bendruomenės atstovė Rasa Kuzavienė. Kalbėdama apie „teisėtą“ taršą Ketvergiuose, ji aptarė, kokie sprendimai pagerintų gyvenimo kokybę ir prašė aktyvesnio Savivaldybės tarpininkavimo, sprendžiant gyventojų sveikos aplinkos užtikrinimo ir įmonių plėtros tendencijas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Dumpiuose - dar viena atliekų įmonė

Nors jau prieš kelerius metus aplinkos ministro sudaryta darbo grupė rekomendavo Dumpiuose nebeplanuoti nemalonius kvapus skleidžiančių įmonių plėtros, šiuo metu ...
2021-07-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Smarvės šaltinio medžioklė: gaudė kelerius metus, bet ar tikrai pagavo?

Aktyvūs visuomenininkai išsiaiškino, iš kokios įmonės pietinėje miesto dalyje galimai sklinda naftos produktų smarvė. Jie tvirtino, kad ši „smirdalė“ veikia ...
2021-07-16
Skaityti daugiau

Verslas

Vaizduotėje kainos didesnės nei tikrovėje

Ekonomistams perspėjant, kad vasarą pabrangus elektrai ir dujoms laukia dar spartesnė infliacija, gyventojai pokyčius mato savaip. Statistikos departamento duomenimis, metinė ...
2021-06-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This