Prašo riboti eismą Molo gatve

Mums rašo

Vincentas Sakas, Melnragės gyventojas
2018-11-11

Komentarų: 0

Melnragės gyventojų prašymu kreipiuosi į Klaipėdos miesto Saugaus eismo komisiją riboti automobilių, motociklų, motorolerių ir motorinių dviračių eismą Melnragėje Molo gatvėje, kaip tai daroma Anglijos, Danijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Škotijos, Vokietijos ir kitų civilizuotų šalių pajūrio gyvenvietėse.

Autoriaus nuotr.

Norinčių patekti prie Šiaurinio banglaužio (molo) transporto priemones reiktų nukreipti kitu maršrutu: neįvažiavus į Melnragę iš į P.Lydeikio gatvės sukti į kairę į Pamario gatvę iki Burių gatvės, o nuo ten iki Smilčių gatvės parkavimo aikštelės. Lietuvos Kelių policijai siūlome šį maršrutą įdiegti į kelių navigatorius per Europos žemėlapį.

Dabar Molo gatvė virto žiemą – vasarą dienomis ir net naktimis iki pat ryto be duslintuvų kaukiančių automobilių ir riaumojančių motociklų lenktynių trasomis su daužomais automobiliais, motociklais ir net namais, kai girti vairuotojai „neįsirašo” į posūkius.

Tarp neatsakingų (ypač jaunų) vairuotojų tapo madinga atriaumoti vakarais arba naktimis Molo gatve prie Šiaurinio molo kopose girtuokliauti, o paskui girtiems lenktyniauti.

Naktį nuo triukšmo prabunda vaikai. Dėl to ypač didelis nerimas kyla vaikų tėvams – jau prasidėjo naujieji mokslo metai. Net trigubi langai neapsaugo nuo riaumojančio triukšmo. Be to, senųjų Melnragės namų, kurių pamatai yra neaukšti, sienos nuo triukšmo vibruoja ir skilinėja, net negirdėti visu garsu veikiančių televizorių.

Ypatingai nuo naktimis keliamo motociklininkų triukšmo kenčia dirbantys ir vyresnio amžiaus žmonės – anksčiau kituose miestuose padaryti transporto srauto keliamo triukšmo tyrimai parodė, kad tokie ir panašūs incidentai gali sukelti miokardo infarktą.

Automobilius, motociklus ar mopedus turintys asmenys, nusiėmę duslintuvus, kaukindami savo transporto priemones visą parą, ypač savaitgaliais ir per šventes, į neviltį iki išprotėjimo varydami vietos gyventojus bei poilsiautojus nuo keliamo triukšmo, daužosi Molo gatve, kuri neseniai išklota trinkelėmis jau tapo panaši į su įsmegusiais šulinių dangčiais duobėtą vieškelį.

Jei Klaipėdos savivaldybės administratoriai neįsivaizduoja, kaip pakito trinkelėmis išklota Molo gatvė, tai juos reikėtų susodinti į 6-tą autobusą ir pervežti nuo Audros gatvės iki Šiaurinio molo. Daug kam nuo to pasivažinėjimo ir dantų protezai iškristų…

Prieš porą metų Molo gatve net autobusai negalėdavo pravažiuoti – visos pakelės būdavo pristatytos atvykėlių automobiliais, bet tik reikėjo Klaipėdos Saugaus eismo komisijai prie Molo gatvės pastatyti ženklą, draudžiantį statyti transporto priemones Molo gatvėje, problema buvo vienu ypu išspręsta.

Šiais metais Klaipėdos mero V.Grubliausko leidimu net Pamario gatvė tapo be duslintuvų beprotiškai riaumojančių naktinių motociklų treniravimosi trasa. Protu nesuvokiamas Klaipėdos savivaldybės sprendimas Melnragės kurortą paversti naktinių lenktynių trasa.

Pavyzdį reikėtų imti iš kitų civilizuotų Europos valstybių pajūrio gyvenviečių, kur atvykstančiųjų transporto priemonėms išvis neleidžiama važinėti kurortų gatvėmis, išskyrus čia gyvenantiems. Atvykusiems yra įrengtos specialios auto-moto stovėjimo aikštelės.

Atvykstančių transporto priemonėms stovėjimo aikštelė yra įrengta Audros gatvėje, automobilius galima statyti prie buvusios IKI parduotuvės, prie Maxima parduotuvės, galima statyti ir prie Šiaurinio molo…

Ateityje automobilių stovėjimo aikšteles būtų galima įrengti tyrvietėje prie dabartinės autoparkavimo aikštelės tarp Smilčių ir Vėtros gatvių bei plynioje tarp Smilčių ir Molo gatvių. Ten būtų galima sutalpinti iki 800 – 1000 automobilių.

Nerūpi ir policijai

Per šią vasarą policija nesurengė nė vieno reido kartu su transporto priemonių techninės apžiūros centrais. Policijos pareigūnai niekada nestabdė automobilių vairuotojų ir motociklininkų patikrinimui, ar transporto priemonė nėra perdaryta tam, kad būtų keliamas kuo didesnis triukšmas. Šiandien daugelis automobilių ir motociklų dažniausiai yra modifikuoti – beveik visiems yra padidinta galia ir sumažintas išmetamojo vamzdžio dydis, kuris skleidžia didesnį garsą nei turėtų…

Triukšmadarius būtinai privalo gaudyti policija, kitaip nieko gero nebus. Kelių policininkai taip pat privalo žinoti, kad motociklai negali būti modifikuojami. Beje, tokie negali pereiti techninės apžiūros. Sustabdžius bet kokias modifikuotas transporto priemones, jas privalu iš karto išregistruoti.

Nelegalių lenktynininkų problemą galėtų išspręstų specialios užmiesčio aikštelės, kuriose jauni ir adrenalino siekiantys žmonės galėtų išsilieti. Taip yra padaryta Liepojoje, kur netgi rengiamos varžybos. Matyt, reikia Klaipėdos savivaldybės administratorius nuvežti Liepojon, kad jie savo akimis įsitikintų, kaip nekenkiant gyventojams galima patenkinti jaunimo poreikius..

Europos Komisija priėmė naują Baltijos jūros Pietų regiono tarpvalstybinio bendradarbiavimo INTERREG programą, kurioje dalyvauja Danijos, Vokietijos, Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos pakrančių regionai. Programa remiama gamtos ir kultūros paveldo apsauga, siekiant plėtoti regione tvaraus turizmo veiklą. Programa padės stiprinti ekologiško transporto paslaugas ir gerinti transporto jungtis Pietų Baltijos regione.

Klaipėdos savivaldybei reikėtų paskaičiuoti, kas atsieis pigiau – ar perkloti trinkelėmis 800 metrų duobėtą Molo gatvę su visais vandentiekio, kanalizacijos ir kitokių šulinių įrenginiais, ar asfaltuoti 100 metrų atkarpą Smilčių gatvės iki automobilių aikštelės…

Klaipėdos savivaldybės Saugaus eismo komisija taip pat būtinai privalo priimti nutarimą dėl ramybės trikdymo po 22 val. Jeigu tokiu metu policija gaus pranešimą dėl keliamo didelio triukšmo, pareigūnai privalo reaguoti ir už tai transporto priemonių vairuotojams išrašyti baudos protokolus.

Šį rudenį Melnragės prašymas sutvarkyti eismą Melnragėje buvo svarstytas Klaipėdos miesto savivaldybėje. Tą dieną Judita Simonavičiūtė (pati buvusi melnragietė) prašymo neperskaičiusi, nesuprato esmės, kad reikia riboti  (nukreipti, perdaryti, sutvarkyti) auto-moto priemonių eismą Molo gatve, nukreipiant  į lygiagrečią Pamario gatvę.

J. Simonavičiūtė žurnalistams isteriškai paskelbė, kad melnragiečiai nori uždrausti važinėti visomis gatvėmis visiems automobiliams…Galima manyti, kad kuo toliau, tuo labiau Klaipėdos savivaldybės administratorių mąstyme didėja atotrūkis nuo miesto gyventojų poreikių…

Jei Klaipėdos miesto Saugaus eismo komisija kuo greičiausiai nepertvarkys ir neribos automobilių, motociklų, motorolerių ir motorinių dviračių eismo Melnragėje Molo gatvėje, perspėjame, kad nuo keliamo triukšmo gali sutrikti melnragiečių psichika ir jie gali imtis ne tik taikiai priešintis statydami Molo gatvėje barikadas ar ardydami trinkeles…

Ir kas tada bus kalti – Klaipėdos Saugaus eismo komisija ar Melnragės gyventojai?

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Melnragės paplūdimyje - paroda-instaliacija

Balandžio 12 d., penktadienį, 17.17 val. pirmosios Melnragės paplūdimyje, netoli Šiaurinio molo, atidaroma fotografės Arūnės Baronaitės fotografijų paroda–instaliacija „POLIMERAS“. Meninio ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pareigūnai nustatė nepilnametį, galimai išterliojusį daug paplūdimio įrangos

Klaipėdos pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo, nustatė nepilnametį įtariamąjį, galėjusį grafičiais išteplioti daug paplūdimio įrangos Melnragėje. ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This