Kalėdos pildys svajones: šventinė programa

Miestas, Svarbu

Jau netrukus Klaipėda pasikeis neatpažįstamai – pirmadienį gatvių apšvietėjai pradėjo montuoti šventinius miesto papuošimus, kurie šiemet iš šiaurinės miesto dalies nusitęs iki pat Statybininkų pr., o bendras girliandų ilgis sieks beveik 10 kilometrų.

Iki gražiausių metų švenčių  – šv. Kalėdų – likus 48 dienoms, „Klaipėdos švenčių” ir Savivaldybės atstovai pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pristatė pagrindinius kalėdinius akcentus ir šventinę programą.

Teatro aikštėje esantys naujieji augalai ožekšniai, pasak D. Grikšaitės, virs šviečiančiais burbulais. Palmiros Mart nuotr.

Žaliaskarės jau pasiruošusios

Šių metų žiemos šventės pasitinkamos su šūkiu „Stebuklingos Kalėdos Klaipėdoje”, o kalėdinių svajonių išsipildyme kviečiami dalyvauti visi miestiečiai. Būtent bendruomenių, daugiausia – mokyklų ir darželių – atstovai bus įtraukti į šiais metais kitokios Atgimimo aikštės puošybos procesą.

Klaipėdos miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pranešė, jog jau nupirkta 100 nedidelių, nuo 1 iki 2 m eglučių, kurios atsiras šioje aikštėje, o iš norinčiųjų jas papuošti jau gauta per 70 paraiškų.

Eglutės Atgimimo aikštėje bus puošiamos lapkričio 30 d. 15 val. Tuo pat metu aikštėje vyks ir Karalienės Luizos jaunimo centro bei Vaikų laisvalaikio centro kolektyvų koncertas.

Rengėjai praneša ir apie šioje aikštėje rėmėjų dėka atsirasiančią didžiulę dekoraciją, kuri kol kas laikoma paslaptyje.

Po švenčių visas eglutes išsidalins patys puošėjai ir jas pasodins savo teritorijoje, taip pratęsdami žaliaskarių gyvenimą.

Savivaldybė savo ruožtu, pasak I.  Šakalienės, net 1000-čiui eglučių puošėjų atsidėkodama nupirks bilietus į delfinų pasirodymą delfinariume.

Jau surasta ir atrinkta ir pagrindinė miesto eglė, kuri tradiciškai puošiama Teatro aikštėje. Trečius metus ją miestui dovanoja klaipėdiečiai ir šį kartą, kaip ir praėjusiais metais, ji rasta toje pačioje Upelio g.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas padėkojo gražią sidabrinę eglę, skaičiuojančią jau 4-ąją dešimtį, užauginusiems Raimondai ir Dariui Kiviliams ir pranešė, jog jau šį savaitgalį ji atkeliaus į Teatro aikštę.

Oficiali eglės įžiebimo ceremonija, pavadinta „Kalėdos pildo svajones” ir skelbianti šventinio laikotarpio pradžią, čia vyks gruodžio 1 d. 17 val.

Šventėje – dėmesys neįgaliesiems

Pasak VšĮ „Klaipėdos šventės” kūrybos vadovės Dalios Grikšaitės, nors Teatro aikštė nėra didelė ir ji kasmet per eglutės įžiebimo ceremoniją sutraukia minias žmonių, šiemet joje bus įrengta ir pakyla neįgaliesiems – norima, kad Kalėdų dvasią pajustų ir vežimėliuose sėdintys vaikai. Be to, skambantys sveikinimai dideliame ekrane bus verčiami į gestų kalbą.

D. Grikšaitės teigimu, pati ceremonija bus neilga, truks vos pusvalandį, kad žmonių nenuvargintų. Joje dalyvaus muzikiniame TV projekte išgarsėjusios klaipėdietės mama Giedrė su dukra Saule, populiarusis duetas „Golden Age” bei Tarasovą šeima – prie mamos ir tėčio šįkart prisijungs ir jų dukra.

Žinoma, eglės įžiebimas neapsieis ir be specialaus svečio – Kalėdų Senelio, o renginį vainikuos tradicinis fejerverkas.

Rėmėjų dėka nauju šventinio dekoro elementu taps ir šiemetiniai Teatro aikštės naujakuriai – elegantiškuose vazonuose augantys ožekšnių krūmai, kurie bus apgaubti šviečiančiais burbulais.

Gruodžio 8 – 9 d. 17 val. Teatro aikštėje neatpažįstamai nušvis Taravos Anikė – ji pasipuoš specialia latvių kompanijos „Artistic.lv“ parengta muzikos ir šviesų instaliacija, pavadinta „Legendos šviesa”. Ji kas pusvalandį, nuo 17.30 iki 20.30 val., bus kartojama kasdien iki pat sausio 1 d.

Organizatoriai primena, kad Teatro aikštė yra skelbiama vieta be pirotechnikos ir prašo miestiečių ypač per Naujųjų metų sutikimą paistyti šio reikalavimo.

Kiti renginiai

Visą kalėdinį laikotarpį Teatro aikštėje įsikursiančiuose mediniuose nameliuose vyks kalėdinė prekyba, o renginiai keis vienas kitą.

Nebus apsieita be tradicinės maltiečių sriubos, vyks kalėdinis bėgimas (apie jį pranešime atskira žinute – aut. pst.), o gruodžio 15 d. nuo 12 val. miestiečiai bus kviečiami į bendrą tradicinį Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacijos bei Karinių jūrų pajėgų renginį paskanauti žuvienės bei kareiviškos košės.

Pasak D. Grikšaitės, šis jau irgi tradicinis kalėdinis susibūrimas visada sutraukia minias žmonių bet kokiu oru – „net jei ir kuolais lyja”.

Šių metų naujovė –  du renginiai buvusios šv. Jono bažnyčios vietoje: gruodžio 14 d. 17 val. čia miestelėnus su šventėmis sveikins Klaipėdos mišrus choras „Cantare”,  o gruodžio 15 d. 17 val. visus kartu pagiedoti kalėdinių giesmių pakvies Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios choras „Adoremus”.

Šilta arbata ir sausainiais miestiečius vaišins Klaipėdos evangelikų liuteronų bendruomenės nariai.

Išsami kalėdinių renginių programa spausdinama žemiau, šią informaciją rasite ir tradicinėje mūsų Savaitės renginių rubrikoje.

Skaičiai

Iš viso miesto šventinei puošybai planuojama išleisti 196 tūkst. eurų. Atgimimo aikštės papuošimas kainuos 8000 eurų, 100 eglučių su atvežimu ir pastatymu atsiėjo 3545 eurus. Tai, pasak I. Šakalienės, kur kas pigiau nei perkant vieną didelę papuoštą eglę, kaip kad būdavo iki šiol.

Mieste šventinėmis puošmenomis pasidabins 830 šviestuvų, o šventinių girliandų, kurios papuoš miesto medžius, ilgis sieks 9 800 metrų.

Šventinių renginių programa

Gruodžio 1  d., šeštadienis

12 val. šventinė mugė Turgaus g.

16 val. Karlskronos aikštėje įžiebiama „Maltiečių“ gerumo žvaigždė.

17 val. Kalėdų eglutės įžiebimo šventė Teatro aikštėje „Kalėdos pildo svajones…“ Renginio svečias – Kalėdų Senelis.

Gruodžio 2 d., sekmadienis

12.- 15 val. Labdaros akcija „Maltiečių sriuba“.

Gruodžio 8 d., šeštadienis

17. -20. 30 val. Muzikos ir šviesų efektų instaliacijos „Legendos šviesa“ premjera bei  kartotinės demonstracijos (kas vakarą – 8 seansai).

Gruodžio 9 d., sekmadienis

17. -20. 30 val. Muzikos ir šviesų efektų instaliacijos „Legendos šviesa“ premjera bei  kartotinės demonstracijos (kas vakarą – 8 seansai).

Gruodžio 14 d., penktadienis

17 val. Kalėdinės muzikos koncertas buv. Šv. Jono bažnyčios aikštėje „Šventinis linkėjimas“. Dainuoja Klaipėdos mišrus choras CANTARE. Koncertmeisteris Ramūnas Baršauskas.

 Gruodžio 15 d., šeštadienis

12 val. Žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija ir Karinės jūrų pajėgos klaipėdiečius kviečia į tradicinį, jau 17-ąjį prieškalėdinį susibūrimą skanauti žuvienės ir kareiviškos košės.

17. val. Kalėdinių giesmių vakaras buv. Šv. Jono bažnyčios aikštėje „Šventinis linkėjimas“. Gieda  Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios choras ADOREMUS. Vad. Renata Kreimerė.

 Gruodžio 16 d., sekmadienis

13 val. Labdaringas kalėdinis bėgimas Klaipėdos senamiesčio gatvėmis „Padovanok senjorams Kalėdas“. Startas – Turgaus g. 21, greta Lietuvos verslo kolegijos.

Gruodžio 20 d., ketvirtadienis

12 val. – VĮ Valstybinių miškų urėdijos labdaringa akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus 2018”. Renginio metu žmonėms nemokamai bus dalijamos eglių šakos.

Gruodžio 31 d., pirmadienis

23.30 val. – Naujuosius metus sveikina Klaipėdos kariliono varpai.

24 val. – Naujametinis fejerverkas. Šaudomas iš piliavietės, matomas Teatro aikštėje ir Danės krantinėse.

 Nuolatiniai renginiai:

  • Gruodžio 10 d. – 2019 m. sausio 1 d. 18 – 20.30 val. Instaliacija „Legendos šviesa“ „atgyja“: muzikos ir šviesų efektų šokis su Taravos Anike (kas vakarą – 6 seansai)
  • Kalėdinė prekyba šventiniuose nameliuose: darbo dienoms – 16-21 val., šeštadieniais-sekmadieniais – 11-22 val.
  • Paroda „Diena, kai gimė Išganytojas“. Menininkės Aidos Raimondos Pečeliūnienės sukurtos lėlės kviečia pažinti Jeruzalę, kokia ji buvo prieš du tūkstančius metų. Atnaujinta paroda eksponuojama buvusios Šv. Jono bažnyčios aikštėje, Turgaus g.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This