Mokyklos gali pretenduoti į Gedimino pilies bokšto vėliavą

Švietimas

Krašto apsaugos ministerija kviečia mokyklas teikti paraiškas ir pretenduoti į 2018 m. Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinę vėliavą, kuri bus iškilmingai nuleista ir įteikta mokyklai Vėliavos dieną – 2019 m. sausio 1-ąją Vilniuje, Katedros aikštėje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kasmet Vilniuje minint Lietuvos vėliavos dieną Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai prieš pakeldami naująją trispalvę nuleidžia visus metus bokšte plevėsavusią vėliavą. Pagal susiklosčiusią tradiciją senoji vėliava perduodama saugoti vienai iš Lietuvos mokyklų.

Iniciatyva perduoti mokyklai saugoti Gedimino pilies bokšto Lietuvos trispalvę kilo 2005 metais, siekiant pagerbti ir paskatinti mokyklas, aktyviai dalyvaujančias ugdant vaikų ir jaunimo pilietiškumą, visuomeninį ir pilietinį aktyvumą, skatinant šalies istorijos, kultūros ir Lietuvos kariuomenės pažinimą. Iki 2005 m. vėliava būdavo perduodama saugoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Krašto apsaugos ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija ir Lietuvos nacionalinis muziejus 2017 m. parengė bendrus nuostatus, pagal kuriuos visos mokyklos, atitinkančios nuostatų kriterijus, turi galimybę dalyvauti atrankoje Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinei vėliavai gauti. Atrankoje negali dalyvauti tos mokyklos, kurios nuo 2005 metų jau yra gavusios Gedimino pilies bokšto Lietuvos valstybinę vėliavą.

Paraiškas galima teikti iki šių metų gruodžio 1 d.

1 Comment

  1. Pastebėjimai

    Su susidėvėjusiomis vėliavomis elgiamasi įvairiai. Amerikiečių vėliavos protokolas liepia nebetinkamas naudoti vėliavas sunaikinti, geriausias būdas sudeginti. Tai reikia atlikti nepažeidžiant vėliavos orumo, galima giedant himną, galima ją palaidoti žemėje, galima ir kitaip sunaikinti. Brazilijoje, Urugvajuje susidėvėjusias vėliavas surenka kariškiai ir vėliavos dieną jas su ceremonijomis sudegina. Danai nebetinkamas, senas vėliavas degina ir kitaip sunaikina. Dauguma tautų mano, kad jei vėliava, tai ji turi būti tvarkinga, o jei pablukusi, tai jau ne vėliava. Negera ta lietuviška tradicija, metus kabėjusią vėliavą, dovanoti vaikams, jei nori dovanoti, lai dovanoja naujas vėliavas. Atskira šneka, tai kaklaryšiai, kepurės ir kitos rūbų dalys su vėliava ar jos spalvų. Tai tam tikra nepagarba, per sporto važybas gal, bet kai miesto meras oficialiuose renginiuose per vasario 16 pasirodo su trispalviu šaliku, negerai, nesvarbu, kad kažkada taip elgėsi prezidentė. Dabar ji į atlapą įsisega vėliavos spalvų kaspinėlį.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Sulaikė trispalves niekinusį vyrą

Sulaikytas Lietuvos vėliavas Klaipėdoje išniekinęs asmuo. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu teigė, kad sulaikytasis yra ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Išpuoliai prieš trispalves tęsiasi

Policija pranešė, kad naktį į pirmadienį, apie 1.50 val., Klaipėdoje, prie Baltijos pr. 36-ojo namo, ant šaligatvio rasta valstybės vėliava. ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Išniekino dar vieną trispalvę

Klaipėdos policija pranešė, kad šeštadienio vakarą, apie 19.35 val., Šiaulių gatvėje ant žemės rasta valstybės vėliava nulaužtu kotu. Išpuoliai prieš ...
2024-03-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This