Kviečia mokytis verpti ir dalyvauti „Verpėjų orkestre”

Kultūra

Visi norintys pabandyti ir išmokti verpti rateliu kviečiami gruodžio 1-2 dienomis atvykti į Klaipėdos etnokultūros centrą. Čia ne tik bus mokoma verpti, bet ir dirbtuvių pabaigoje bus surengtas  „Verpėjų orkestro“ performansas.

Verpimo ratelis, įprastas buities įrenginys vilnai ir linams verpti, nenaudojamas jau daugiau kaip pusę amžiaus, tačiau daugelio senų namų palėpėse rateliai išliko, pagarbiai padėti jau mirusių savininkių. Rateliai yra sumanūs įrenginiai, dažniausiai gerai veikiantys iki šiol, todėl galim būtų juos ir dabar naudoti pagal paskirtį, jei tik būtų poreikis.

Pranešama, kad orkestro „repeticijos“ vyks pasikvietus moteris, dar atmenančias jaunystės įgūdžius, kuriuos perduos dirbtuvių bei performanso dalyviams. Kiekvienas ratelis turi savo unikalų skambesį, girgždesį, toną, ritmą. Susibūrus į orkestrą (iki 15 dalyvių) iš mikrofonais įgarsintų ratelių bus bandoma sukurti spalvingai ramią garsų tėkmę.

„Verpėjų orkestro“ performansas – dirbtuvių užbaigtuvės vyks sekmadienį, gruodžio 2 d. 16.00 val.

„Ramus, įtraukiantis, meditatyvus darbas verpimo rateliais ir jų skleidžiami magiškai intensyvūs garsai sudarys kontrastą, kuriuo siekiu dalyvius ir žiūrovus ne panardinti į romantišką praeities nostalgiją, bet sukurti terpę susimąstymui apie aplinkosaugos ir kitas ekologines problemas“, – sako projekto idėjos autorė Laura Garbštienė.

Norintiems dalyvauti vilnos verpimo dirbtuvėse būtina registruotis iki lapkričio 28 d. Registracija tel. (8 46) 310022 arba el.p.: rita.sukiene@etnocentras.lt

Dalyvių skaičius ribotas. Neturintiems savo verpimo ratelio, patariama jo paieškoti pas gimines ar kaimynus. Jei nesate tikri dėl ratelių būklės, susisiekite iš anksto.

„Verpėjų orkestras” yra 2017 metais Marcinkonių seniūnijoje Varėnos rajone vykusio projekto „Verpėjos“ tęsinys.

Apie projekto sumanytoją

Laura Garbštienė (g. 1973 m. Vilkijoje). Nuo 2013 m. gyvena ir kuria Šklėrių kaime Varėnos rajone. Kuria video, instaliacijas, fotografijas, atlieka akcijas ir performansus, dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Menininkės kūriniai pristatyti Šiuolaikinio meno centro Vilniuje parodose, galerijoje „Vartai“, Prahos šiuolaikinio meno bienalėje, Liverpulio bienalėje, o prestižiniame Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalyje (Vokietija) „Filmas apie nežinomą menininkę“ įvertintas specialiu žiuri paminėjimu ir FIPRESCI prizu. Remdamasi šalies, kurioje reziduoja, kultūriniu palikimu ar stereotipais Laura Garbštienė kuria fiktyvius personažus, kuriais tampa pati autorė, veikiančius įsivaizduojamose, nekasdieniškose, „nepatogiose“ situacijose. Pastarųjų metų kūriniais, pritaikydama gyvenimo miške išlikimo taktiką, L. Garbštienė kuria naujas strategijas menininkui, gyvenančiam meno pasaulio periferijoje.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Vilnos gamintojai Klaipėdoje mini dešimtmetį

Klaipėdos senamiestyje įsikūręs vilnos gaminių „Flokati”salonas šią savaitę mini dešimtąjį gimtadienį. „Su kolegėmis Ingrida ir Vaida kaip atidarėme saloną, taip ...
2022-05-03
Skaityti daugiau

Regionas

Nidos meno kolonija kviečia į kraštovaizdžio skaitymo pratybas

Liepos 16–18 dienomis Nidos meno kolonija (NMK) kviečia lankytojus prisijungti prie trijų dienų performansų, skaitymų, paskaitų bei dirbtuvių programos. Kraštovaizdžio ...
2021-07-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This