„Lietuvos karžygio“ apdovanojimas – jachtų gelbėjimo operacijos dalyviams

Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ketvirtadienio vakarą Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje, atkurtos kariuomenės 100-mečiui paminėti skirto koncerto metu Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas įteikė „Lietuvos karžygio” apdovanojimą. Jau 11 metus teikiamas apdovanojimas šiais metais pirmą kartą atiteko net penkiems žmonėms – už į nelaimę patekusiųjų gelbėjimą sudėtingomis sąlygomis apdovanota visa Karinių oro pajėgų sraigtasparnio įgula.

Ievos Budzeikaitės nuotr.

„Šie metai leido dar kartą įsitikinti, kad Lietuvos kariuomenėje turime ypatingų žmonių, kurie neapvils net sunkiausiose situacijose ir, kuriuos galima laikyti tikrais karžygiais. Kai apie tai susimąstau, jaučiu dar didesnę garbę tarnauti Lietuvos kariuomenėje”, – atidarydamas renginį sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Šių metų rugsėjo 22-oji diena Karinių oro pajėgų sraigtasparnio „Dauphin” įgulai – majorui Raimondui Rabačiauskui, kapitonui Mindaugui Lazutkai, vyresniajam seržantui specialistui Artūrui Šulskiui, vyresniajam seržantui Raimondui Jankauskui ir karo medikui kapitonui Dariui Jankauskui – buvo neeilinė.

Tą dieną 13.56 val. Karinių oro pajėgų budėtojas informavo, kad jachta „Defiance” apvirto prie Klaipėdos uosto šiaurinio molo ir, pirminiais duomenimis, keturi įgulos nariai įkrito į vandenį. Po informacijos suteikimo sraigtasparnio įgulai nurodyta pakelti parengties lygį. Vos po dešimties minučių, įgulai pranešus, kad parengtis užimta, įgulai nurodyta kilti ir informuota, kad tolesnius nurodymus suteiks Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Dar po 5 minučių sraigtasparnis jau buvo ore ir iš gelbėjimo centro buvo gautas skristi prie šiaurinio molo, kur buvo į krantą buvo išmesta jachta, o keturi žmonės liko vandenyje, iš kurių su gelbėjimo liemene buvo tik vienas. Karys-gelbėtojas žmogų su gelbėjimosi liemene pakėlė į sraigtasparnį. Priskridus prie jachtos arčiau buvo pastebėta šalia jachtos buvusi jos įgulos narė, kuriai buvo jau atliekamas širdies masažas. Buvo nutarta nutūpti į paplūdimį šalia jachtos ir išleisti gydytoją pirmajai pagalbai suteikti. Žmonių paieška buvo tęsiama toliau.

Martyno Vainoriaus nuotr.

15.25 val. Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras davė nurodymą, kad reikalinga pagalba kitai regatos jachtai „Esox”, iš kurios trys žmonės įkrito į vandenį. Vos už kelių minučių sraigtasparnio įgula buvo vietoje ir pradėjo gelbėjimo operaciją. Visi trys nukentėjusieji, paėjus vos pusvalandžiui nuo panešimo apie nelaimę gavimo, buvo sėkmingai išgelbėti ir perkelti į aikštelę šalia šiaurinio molo, kur buvo perduoti greitosios medicinos pagalbos personalui.

Gavus Karinių oro pajėgų budėtojo leidimą 16.18 val. gelbėtojai toliau tęsė žmonių paiešką. Tuo metu Jūrų gelbėjimo koordinavomo gelbėjimo centras informavo, kad dar trims „Esox” įgulos nariams reikalinga pagalba. Skubiai priskridus prie jachtos, visi nukentėjusieji buvo pakelti į orlaivį ir nugabenti į tą pačią aikštelę šalia molo.

Tai atlikus buvo tęsiama dviejų jachtos „Defiance” nerastų įgulos narių paieška. Nepavykus rasti skęstančiųjų 18.40 val. pradėta ir apie dvi valandas trukusi paieškos operacija sustabdyta.

Ievos Budzeikaitės nuotr.

Tądien stiprus vėjas ir vietomis net 4 metrus siekiančios bangos nesutrukdė Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Oro operacijų grupės sraigtasparnio „Dauphin” įgulai atlikti gelbėjimo operaciją, o gelbėtojui pavojingomis sąlygomis net tris kartus leistis į jūrą traukti skęstančiųjų.

Tądien įgula atliko tris skrydžius ir ore išbuvo ilgiau kaip penkias valandas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?time_continue=36&v=k8uAbtsN98s” align=”center”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Kęstutis Macijauskas išleistas į atsargą

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad kovo 12 d., sukakus nustatytam amžiui, į atsargą išleistas flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas. Flotilės admirolas ...
2019-03-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Jūra grąžino ir kapitono kūną

Policija praneša, kad šeštadienį apie 16 val. ties uosto vartais, apie 30 metrų nuo kranto, pastebėtas nenustatytos tapatybės vyro skenduolis, ...
2018-09-30
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Jūra atidavė regatos auką

Ketvirtadienį apie 18.30 val. jūroje ties Giruliais, apie 20-30 metrų nuo kranto buvo rastas vyro lavonas be išorinių smurto požymių. ...
2018-09-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This