Vogtų variklių legalizavimo schemą aiškinasi prokurorai

Uostas ir jūra

Susisiekimo ministerija praneša, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) prašymu pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai ne vienerius metus egzistavusios nusikalstamos schemos, kuri leisdavo Lietuvoje legalizuoti vogtus vandens transporto priemonių variklius.

Nusikalstama schema aptikta reorganizavus Lietuvos saugios laivybos administraciją bei prijungus ją prie LTSA.

Atlikus vidinį tyrimą nustatyta, kad 2015-2017 metais Lietuvos saugios laivybos administracija nesugebėjo užtikrinti reikalingos kontrolės ir įregistruodavo galimai neteisėtu būdu įgytus laivų variklius. Tyrimas pratęstas, Lietuvos transporto saugos administracijos ekspertai analizuos ir ankstesnius laikotarpius. Preliminariais duomenimis, 2015 m. Lietuvos saugios laivybos administracijos registre buvo įregistruota 15 vogtų variklių, 2016 m. – 13, o 2017 m. – 6 vogti varikliai ir 1 laivas.

„Skaičiai galbūt ir nėra dideli, vis dėlto skandalingas pats principas – kontroliuojanti įstaiga daugybę metų aplaidžiai atlikdama savo pareigas realiai talkino nusikaltėliams. Tik sektoriaus reforma, konsoliduoti resursai ir pasitelkti atsakingi ekspertai leido aptikti ydingą veiklos modelį, efektyviau įgyvendinti modernius darbo metodus ir tokiu būdu valyti sistemą nuo ją kamuojančių bėdų. Teisėsauga, savo ruožtu, neabejoju, atsakys į klausimus, kiek laiko ir kieno iniciatyva veikė ši nusikalstama schema valstybės įstaigoje“, – pranešime spaudai cituojamas susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Šiuo metu Šengeno informacinė sistema automatiškai informacijos apie pavogtas vidaus vandenų transporto priemones nesutikrina su registru ir apie tai, kad laivas ar pakabinamasis variklis galimai yra pavogtas, paaiškėja tik Lietuvos transporto saugos administracijos Administracinių paslaugų departamento darbuotojui atlikus fizinį duomenų patikrinimą. Dažnai pasitaiko atvejų, kuomet pranešimas apie laivo ar variklio vagystę Šengeno informacinėje sistemoje atsiranda objektą jau įregistravus.

„Artimiausiu metu modernizuotas registras leis automatiškai identifikuoti nusikalstamu būdu įgytas vidaus vandenų transporto priemones ar jų pakabinamuosius variklius – tai būtina priemonė, siekiant užkirsti kelią nusikalstamu būdu įgytų vidaus vandenų transporto priemonių įregistravimui. Reorganizavus Lietuvos saugios laivybos administraciją visoms paslaugoms taikome vienodus Lietuvos transporto saugos administracijos sąžiningumo ir skaidrumo principus“, – sako laikinai einantis Lietuvos transporto saugos administracijos direktorius Genius Lukošius.

Prokuratūrai nustačius kaltininkus, bus siekiama išieškoti patirtą žalą ir tikrieji savininkai tokiu atveju atgautų pavogtus daiktus.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Arvydas Vaitkus į merus eis su savo vardo komitetu

Ilgai tylėjęs ir bandęs išlaikyti intrigą Klaipėdos miesto tarybos narys, buvęs Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus penktadienį pranešė dalyvausiantis mero ...
2022-11-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Lietuvos viešasis sektorius - didelis, bet perdžiūvęs tigras

Lietuvos esminė bėda – kūdas šalies viešasis biudžetas ir per didelis viešasis sektorius, suvalgantis per didelę to šalies biudžeto dalį ...
2021-10-22
Skaityti daugiau

Transportas

Automagistralėje tikrins transporto priemones

Liepos 7 ir 14 dienomis Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) atstovai kartu su policijos pareigūnais intensyviau tikrins Klaipėdos apskrityje važiuojančias ...
2021-07-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This