Hakatonas „Industry 4.0“: revoliucingi sprendimai uostui ir verslui

Verslas

Savaitgalį technologijų entuziastai varžėsi Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP) vykusiame hakatone „Industry 4.0“. Per 48 valandas sukurti projektai apėmė uoste pritaikomus sprendimus ir vizijas, susijusius su krovos procesais, aplinkosauga. Buvo pristatyta krantinių būklės diagnostikai skirto povandeninio drono idėja, startuolio potencialo nestokojanti prekybos energija platformos koncepcija, kuri galimai sukeltų revoliuciją SGD sektoriuje.

Renginį inicijavęs Lietuvos SGD klasteris bei technologinio-kūrybinio maratono idėją palaikę partneriai siekė paskatinti jaunimo ir patirties jau sukaupusių specialistų dalijimąsi žiniomis, atverti šiandienos verslą labai dominantį inovatyvių idėjų potencialą.

Hakatono dalyviai penktadienį „apšilo“ klausydamiesi pranešimų, formuodami komandas ir identifikuodami iššūkius. Technologijų entuziastams ir juos subūrusiems tikslams daug savo laiko dedikavo mentoriai iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, Klaipėdos universiteto, KMTP, AB „Klaipėdos nafta”, UAB „Atea”, UAB „Schneider Electric Lietuva”.

Organizatoriai sudarė sąlygas komandoms dirbti nežvilgčiojant į laikrodį ir susitelkti tik į galutinį rezultatą: šviesos renginio erdvėse negeso iki pat išnaktų, dalyviai snaudulį vaikė kava arba trumpas miego valandas gaudė tiesiog šalia savo konstruojamų prototipų.

Įsteigtus 3 tūkst. eurų vertės prizus sekmadienį išsidalijo trys stipriausiai pasirodžiusios komandos: „LitChain“, kurią sudarė KMTP bendruomenės nariai – UAB „Omega Technology“ ir Klaipėdos universiteto studentų pajėgos; komanda „Kablys“, kurioje dirbo robotikos ir mechatronikos laboratorijos „Tavo robotas“ entuziastai, Klaipėdos Vėtrungės gimnazijos bei Klaipėdos valstybinės kolegijos atstovai; bei komanda „Fantastic 5“, kurią į pergalę vedė tarptautinės Klaipėdos universiteto jaunimo pajėgos – Lietuvos, Indijos, Ukrainos ir Turkijos atstovai.

Komandų darbas vertintas atsižvelgiant į originalumą ir kūrybiškumą, kompleksiškumą ir integralumą, įgyvendinimo potencialą bei kitus aspektus.

„LitChain“ narių pristatytas blockchain technologija paremtas sprendimas išmaniajam SGD konteineriui ir atveriamos galimybės dujų prekybos sandoriams vykti automatiškai nestokojo komisijos narių susidomėjimo ir įžvalgų apie toli siekiančias tokio startuolio perspektyvas.

Efektyviam krovinių srautų organizavimui uoste skirtos infrastruktūros sprendimą pristačiusi „Kablio“ komanda su savo idėja publiką supažindino itin iliustratyviai: komanda sukūrė ir vietoje 3D spausdintuvu atspausdino krovos įrenginio bei jį papildančios autonominės mašinos modelį.

Studentų Komanda „Fantastic 5“ įvertinimą pelnė už aplinkosaugos reikalavimams užtikrinti skirtą monitoringo sprendimą pasitelkiant sensorių sistemą ir dronus bei pademonstravo, kaip tokia inovacija galėtų funkcionuoti uoste.

Daug naujos patirties hakatone įgiję jauniausieji jo dalyviai – moksleiviai iš Gargždų „Vaivorykštės”, Klaipėdos Vydūno, Baltijos, Ąžuolyno gimnazijų – namo išsivežė specialius Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos prizus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas: į inovacijas per partnerystes

Vakarų Lietuvos inovacijų ekosistemos dalyviams 2023 m. klojo pamatus svarbiems ateities projektams. Geopolitinių įtampų nulemti iššūkiai, Lietuvos jūrinės strategijos rengimas, ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

Verslas

„Portathon“ telkia pajėgas inovacijų šturmui

Spalio 6-8 dienomis Klaipėdoje vyks jau penktasis tarptautinis hakatonas „Portathon“ – pažangių technologinių sprendimų ir būsimų jūrinių startuolių „kalvė“. Pagrindiniai ...
2023-07-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This