Europos jaunimo sostinė: tikisi ir centrinės valdžios pagalbos

Miestas

Iš Novi Sado miesto Serbijoje Klaipėdai Europos jaunimo sostinės 2021 titulą parvežusi komanda ir miesto vadovai pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu tikino, kad dabar prasideda atsakingas pasirengimo etapas ir laukia daug darbų.

Tikimasi, kad prie programos įgyvendinimo prisidės ir Vyriausybė, ir rėmėjai, nes preliminarus lėšų poreikis siekia 5,6 mln. eurų, iš kurių apie milijoną turėtų sudaryti ne Savivaldybės biudžeto lėšos.

Konkrečių renginių ar objektų iniciatyvos autoriai sako dar negalintys įvardinti, tačiau patvirtina, kad dėmesys bus skiriamas ir seksualinėms mažumoms.

Klaipėdos triumfas buvo aprašytas ir Novi Sado spaudoje. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Įveikta daug nepasitikėjimo ir skepsio barjerų. Tačiau dabar prasideda įtemptas, rimtas ir atsakingas pasirengimo etapas, laukia daug atsakingų darbų, bet jie įveikiami, jei bus dirbama kartu.  Jau artimiausiu metu mano pavedimu bus suformuota tarpžinybinė grupė, jaunimo organizacijos būsimose struktūrose turės rimtą ir svarų balsą bei atsakomybę”, – sakė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak jo, miestas jau sulaukė sveikinimų ir iš kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos, ir iš Užsienio reikalų ministerijos, kurios atstovai žada prisidėti prie iniciatyvos įgyvendinimo ir siūlo kreiptis pagalbos.

„Tai tikrai padarysime. Turi prasidėti lobistinis darbas. Milijoną reikės surasti ne iš savivaldybės biudžeto. Jei nesurasime, teks ieškoti iš savo kišenės. Renginiai turės įvykti aukščiausiu lygiu. Jei liktume vieni, būtų sunku suprasti ir valstybės politiką, nes titulas yra Lietuvai”, – teigė V. Grubliauskas.

Jo pavaduotoja Judita Simonavičiūtė, buvusi į Novi Sadą vykusioje delegacijoje, teigė, kad Serbijoje tokiam projektui (Novi Sadas yra šių metų Europos jaunimo sostinė) skiriamas labai didelis dėmesys iš valstybės pusės – į renginį atvažiavo premjerė. Jis ten esą yra svarbus ir regioniniu lygmeniu.

Pasak V. Grubliausko, turės būti pasirinktas projekto įgyvendinimo modelis – arba kuriama nauja viešoji, biudžetinė įstaiga arba konkurso būdu pavedama funkcijas vykdyti kuriai nors ir jau esančių. Tačiau tai esą nebūtinai turi būti padaryta iki 2019 m. biudžeto tvirtinimo.

Paraiškos rengėja, VšĮ „Amicus certus“ direktorė Greta Tautavičiūtė teigė, kad tokius titulus laimėjusiuose miestuose paprastai su projektu dirba apie apie 20 žmonių komanda, Klaipėda kol kas yra numačiusi, jog dirbs 10.

„Siekiame išliekamosios vertės, kad įkurta organizacija vėliau galėtų pati išsilaikyti”, – tikino ji.

„Visi konkretūs skaičiai bus patvirtinus programą. Kai ji bus, galbūt prašysime nacionalinio statuso”, – teigė J. Simonavičiūtė.

Programoje esą bus aiškiai nurodyti, ir kokie vyks renginiai.

Žurnalistams pasiteiravus, ar iš tiesų dalis jų turės būti skirta seksualinėms mažumoms, Greta Tautavičiūtė teigė, jog planuojama „sukurti erdvę „Open space”, nukreiptą ir į LGBT”.

„Paraiškoje buvo akcentuojamas lygių galimybių sudarymas visiems, ir toms grupėms, kurios jaučiasi ignoruojamos. Bent jau jaunimo kontekste. Turės būti skirtas gerokai didesnis dėmesys, bet vaivorykštės švytėjimo formos gali būti labai įvairios. Gali būti plauktynės, o ne eitynės. Bus skiriamas dėmesys ir tautinių mažumų atstovams, ir neįgaliesiems”, – aiškino V. Grubliauskas.

Nors G. Tautavičiūtė tikino, kad įgyvendinant programą kokios nors konkrečios patalpos, kur galėtų būti sukurta nauja erdvė jaunimui nėra svarbiausia, meras sakė, jog šiame kontekste ir buvusio policijos komisariato komplekso Jūros g. 1 klausimas įgyja dar vieną papildomą argumentą.

„Kol kas manome, kad ašis galėtų būti susiglaudžiantis universitetas, atlaisvinantis dalį patalpų”, – sakė J. Simonavičiūtė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This