Klaipėdoje – garso meno performansas su kūrybinėmis dirbtuvėmis

Kultūra

Barokinio teatro triukšmų mašinų performansas „Blogi orai“ atvyksta į Klaipėdą. Garso menininko Arturo Bumšteino kūrinys bus rodomas gruodžio 16 d., 16 val., Klaipėdos dramos teatro Kamerinėje salėje.

Mindaugo Mikulėno nuotr.

„Blogų orų“ komanda taip pat kviečia į kūrybinį procesą įsijungti vaikus ir jaunimą – gruodžio 15 d., 12 val., vyks barokinio teatro triukšmų mašinų kūrybinės dirbtuvės.

„Blogi orai“ – ilgamečio A. Bumšteino domėjimosi barokinio teatro mašinerija rezultatas. Šio performatyvaus garso meno įvykio epicentre – barokinio teatro triukšmo mašinos, kadaise buvusios svarbia, tačiau užkulisiuose paslėpta teatrinės iliuzijos dalimi. „Bloguose oruose“ jos – kūrinio pagrindas, formuojantis sceninio vyksmo dinamiką. A. Bumšteinui kartu su rekonstrukcijos meistru Ernestu Volodzka pavyko atkurti vėjo, lietaus, jūros ir griaustinio garsus imituojančias mašinas, identiškas naudotoms XVII a. Europos teatruose. Vietoj partitūrų skaitydami meteorologinius žemėlapius, triukšmo mašinomis groja Gailė Griciūtė, Greta Grinevičiūtė, Alanas Gurinas ir Aaronas Kahnas. Išskirtinį įspūdį papildo ir australų menininko Ivano Chengo sukurtas ir atliekamas performatyvus libretas”, – rašoma pranešime.

Pirmąkart barokinio teatro triukšmo mašinų performansas „Blogi orai“ buvo parodytas prestižinio tarptautinio festivalio „Unsound“ publikai Krokuvoje.

„Atlikėjai nekuria garso efektų per se. Tai, ką šiame kūrinyje jie daro, yra panašiau į patyrusius džiazo muzikantus, improvizuojančius jiems gerai žinomo standarto tema“, – po premjeros Lenkijoje leidinyje „The Quietus“ rašė kritikas Johnas Doranas.

„Blogų orų“ premjera Lietuvoje įvyko šį pavasarį 7-ajame NOA (Naujosios operos akcija) festivalyje. Rugsėjį Vilniaus Menų spaustuvėje buvo pristatyta kamerinė akustinė performanso versija, kuri gruodį ir atkeliauja į Klaipėdą.

„Kiekvieną kartą rodant „Blogus orus“ šis kūrinys yra vis kitoks. Jis keičiasi priklausomai nuo aplinkybių – erdvės, laiko, žmonių, tad kritikuoti performansą iš formalistinės perspektyvos yra tas pats, kas kritikuoti orus. „Blogų orų“ identitetas yra nuolatiniame procese – tai yra viena iš kūrinio pagrindinių idėjų“, – pranešime spaudai cituojamas A. Bumšteinas.

Šįkart jaunoji publikos dalis turės galimybę prisiliesti prie triukšmo mašinų – organizuojamos ir nemokamos kūrybinės dirbtuvės, kurias ves A. Bumšteinas.

„Dalyviai galės pasijausti lyg maži senovės Graikijos dievai, valdantys gamtos stichijas“, – sako meninininkas.

Į dirbtuves kviečiami 10–20 metų vaikai ir jaunimas, kurie patys improvizuos pagal meteorologinius žemėlapius, bandys imituoti gamtos stichijas, o galiausiai sukurs ir atliks nedidelį „Blogų orų“ performansą. Į dirbtuves registruotis galima el. paštu noa@noa.lt. Vietų skaičius ribotas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Kultūra

Ruošiantis spektakliui -nardymo pamokos ir konsultacijos su kaskadininku 

Spektaklį „Fragmentas“ Klaipėdos dramos teatre jau sukūręs režisierius Dmitrijus Krymovas į pajūrį grįžo ir antram darbui. Po pirmojo repeticijų etapo ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This