Kai perka Savivaldybė – lemta permokėti?

Miestas

Ketvirtadienį posėdžiausianti miesto Taryba turės nuspręsti, ar vykdydama centrinės valdžios patvirtintą vaikų globos reformą Savivaldybė gali įsigyti 120 kv. m ploto būstą už 171 050 Eur.

Savivaldybės administracijos tarnautojai tvirtina, kad būstas buvo atsirinktas po paskelbtų viešų derybų ir atitinka Vyriausybės nustatytus reikalavimus – suderėta suma neviršija nustatytos ribos nuo nepriklausomo turto vertintojo nustatytos rinkos vertės. Tačiau užėjus į patį pirmą nekilnojamojo turto skelbimų portalą galima įsitikinti, kad net ir baldais bei buitine technika apstatyti ar tik su pilna apdaila parduodami tokio paties ploto būstai Klaipėdoje parduodami 20-60 tūkst. eurų pigiau.

Savivaldybė šiame name esantį 120 kv. ploto būstą nori įsigyti už 171 tūkst. eurų. Registrų centro šių metų rugsėjį atlikto masinio vertinimo duomenimis, šio buto vidutinė rinkos vertė yra 95 800 Eur. „Google Street View” nuotr.

Į centrinės valdžios sugalvotą reformą, kai tėvų neturintys vaikai turi būti perkelti iš įprastinių globos namų į pavienius erdvius butus ir juose gyventi šeimynomis (po 8 vaikus), socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu pateko Klaipėdos vaikų globos namai „Rytas“. Jų auklėtiniams savivaldybė jau nupirko keletą tokių erdvių butų – vienam vaikui reikia mažiausiai 12 kv. m ploto neįskaičiuojant pagalbinių patalpų.

Dabar ketinama pirkti dar vieną, 120 kv. m ploto butą, esantį 1936 m. statytame name Dariaus ir Girėno g. 17. Už jį ketinama sumokėti 171 050 Eur. Tokia kaina itin stebina kai kuriuos klaipėdiečius.

„Argi tai ne biudžeto pinigų eikvojimas? Kas tai per auksinis butas?”, – parašė „Atvirai Klaipėdai” skaitytojas Dalius.

Jo nuostaba iš tiesų turi pagrindo – užtenka užeiti, pavyzdžiui, į interneto portalą aruodas.lt. Šiuo metu čia siūloma įsigyti 23 panašaus ploto Klaipėdoje esančius butus.

Atmetus tuos, kuriems reikia didelio remonto, pasiūla prasideda nuo 110 tūkst. eurų. Už tiek (aišku, dar be derybų) galima įsigyti „jaukų 4 kambarių butą per du aukštus su baldais ir buitine technika”, esantį Statybininkų prospekte, 2000 m. statytame daugiabutyje.

114 tūkst. prašoma už 126 kv. ploto naujai įrengtą, bet be baldų 4 kambarių būtą Paupiuose. Už 117 tūkst. galima įsigyti 120 kv. ploto 4 kambarių butą 2005 m. statybos daugiabutyje Debreceno gatvėje.

Net ir pačiame centre yra pigesnių variantų. Štai už 130 kv. butą su baldais, buitine technika ir net trimis santechnikos mazgais prašoma tiek pat – 117 tūkst. eurų.

„Individualių namų kvartale, Kėdainių gatvėje, parduodamas nestandartinis (per 2 aukštus), saulėtas, šiltas bei erdvus 115 kv. m butas su terasa ir garažu (25 kv. m). Didelė svetainė kartu su virtuve, 3 miegamieji kambariai, balkonas, 2 san. mazgai, pirtis. Autonominis dujinis šildymas, šildomos grindys. Laiptinė tvarkinga, rakinama, yra vieta automobiliui, uždarame namo kieme – poilsio zona, tvenkinys”, – už visą šitą aprašomą gėrį prašoma irgi mažiau nei ruošiasi išleisti Savivaldybė – 140 tūkst. eurų.

Galiausiai net ir aukščiausiame Baltijos šalyse gyvenamajame pastate – Gandrališkėse stovinčio „Pilsoto” – 20 aukšte esantis butas (119 kv. m + lodžija 20 kv. m) su „270 laipsnių vaizdu į Kuršių marias, Smiltynę, Baltijos jūrą ir miestą”, su sanitariniais mazgais, pilna apdaila, bet be baldų parduodamas pigiau. Už 150 tūkst. eurų.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, kad į savivaldybės skelbimą apie viešas derybas įsigyti tokio dydžio butą buvo atsiliepę trys potencialūs pardavėjai. Vienas esą siūlė iškart į normatyvūs netilpusią kainą – apie 190 tūkst. eurų, o kitas nesugebėjo pateikti visų reikiamų dokumentų ir sakė galįs tai padaryti jau tik kitąmet, kai grįš iš užsienio.

Likusiam butui, esančiam Dariaus ir Girėno g. 17 name, pasak E. Simokaičio, buvo užsakytas nepriklausomas vertinimas, kuris parodė, kad suderėta suma rinkos kainos neviršija 10 proc. – tiek leidžia atitinkamas Vyriausybės nutarimas.

Registrų centro šių metų rugsėjį atlikto masinio vertinimo duomenimis, šio vienai šeimai priklausančio buto vidutinė rinkos vertė yra 95 800 Eur.

„Atvira Klaipėda” paprašė šią situaciją pakomentuoti vieno Klaipėdoje besidarbuojančio NT brokerio. Pasak jo, sandorių kainos gali skirtis 20-30 proc. nuo minėtojo masinio vertinimo, nors tai nėra taisyklė, tad negalima apibendrinti.

„Aišku, dar reiktų konkrečiai pamatyti patį butą, tačiau sakyčiau, kad jis neturėtų kainuoti daugiau 1150 eurų už kvadratinį metrą – apie 138 000 eurų. O kalbant apie nepriklausomą vertinimą, tai vertintojas laisvas imti palyginimui sandorius ne iš eilės, gali remtis tik brangiais. Ten šalia yra naujos statybos daugiabutis, tai gal to namo vidurkiais rėmėsi, nors tai kitokio lygio objektas – naujos statybos, su liftu ir taip toliau”, – sakė „Atvirą Klaipėdą” konsultavęs specialistas.

Jis sakė prisimenantis, kad viena NT agentūra šiame name pavasarį pardavinėjo keturių kambarių butą ir kaina tikrai buvo gerokai mažesnė nei 171 tūkst. eurų.

„Butas taip pat buvo įvertintas ir sudarytos komisijos, ir pačių globos namų atstovų – jis atitinka keliamus reikalavimus”, – apie galimą pirkinį sakė E. Simokaitis.

Pasak jo, norint baigti „Ryto” globos namų pertvarką dar reikės įsigyti 2-3 tokio dydžio butus. O atsilaisvinusias patalpas Savivaldybė galės panaudoti kitoms reikmėms.

Kai Savivaldybė pirko pirmą tokioms reikmėms skirtą butą, buvo skelbta, kad už jį sumokėta 135 tūkst. eurų.

Antradienio vakarą miesto Tarybos narė Nina Puteikienė socialinio „Facebook” grupėse pradėjo platinti savo „postą” su pasiūlymu merui dėl šio sprendimo.

„Esu tikra, kad pirkti butus po 170 tūkst., prisidengiant našlaičiais, yra valstybės biudžeto nusikalstamas tratinimas”, – rašo ji.

Merui skirtame siūlyme ji prašo nepirkti šio buto, „nes kaina ženkliai prasilenkia su rinkos kaina ir sveiku protu”.

5 Comments

  1. vertintojai

    Na turto vertintojams šiokia tokia atsakomybė kyla, kai tenka vertinti valstybinius pastatus. Tačiau geras turto vertintojas nežiūrės kas yra pirkėjas, ar paprastas žmogus, ar valstybė, vertins teisingai ir tiek.

    Reply
  2. T

    Kas nors sustabdykite iśeinančių liberalų siautėjimą!!!!!

    Reply
  3. Nikulinas

    Iš tikrųjų auksinis butas. Valdininkams ir politikams tai kas: ne savo pinigais mokės…

    Reply
  4. Dariaus ir Girėno 19 namo gyventoja

    Ir kas tiems valdininkams darosi ? Tokius pinigus mokėti uż butą ,kuris yra tokioje užterštoje aplinkoje ir dar vaikams ,tai protu nesuvokiama. Visi šalia stovintys namai neturi jokių kiemų,ką vaikai veiks tarp automobilių ?Iš vienos pusės yra geležinkelis,link uosto , stoties juda automobilių transportas,sienos dreba kai pravažiuoja traukiniai,iš kitos pusės didžiulis judėjimas į Senamiesčio konsultacinę polikliniką,o dar kiek gyventojų automobilių.Jau šalia esančių namų gyventojai dūsta nuo użteršto oro.Ar visuomenės sveikatos priežiūros centro specialistai bent pažiūrėjo į kokią aplinką nori atkelti būrį vaikų ?Žinoma,kada leidi ne savo pinigus,argi galvoji,dar użdirbs žmonės ir suneš į biudžetą. Gyvenu Dariaus ir Girėno 19 name,tai puikiai matau,kokiu greičiu pirmyn ir atgal lekia mašinos į konsultacinę polikliniką,nors prie D. ir G.21 namo yra ženklas,kad greitis ribojamas, tačiau retas ,kuris vairuotojas tų taisyklių laikosi ir lekia taip,jog kartais ir avarinė situacija susidaro,mat sandėliukai užstoja matomumą važiuojantiems į polikliniką ir išvažiuojantiems iš jos Taigi,vaikams ir saugumo atžvilgiu šis butas netinkamas.Tikrai nesuprantu,kas jų galvose yra vietoj smegenų.Daria

    Reply
    • Asta

      Visa laika visur bus nepatenkintu valdžios sprendimais bet vaikams reikia kažkur gyventi. O vieta labai gera viskas ranka pasiekiama mokymo istaigos, gydimo, poilsio, susisekimo, centras.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai nenori įstaigų ir įmonių atiduoti vien mero valiai

Ne visi Klaipėdos miesto politikai yra linkę tenkinti mero pageidavimą vienasmeniškai valdyti savivaldybės biudžetines ir viešąsias įstaigas bei įmones: trečiadienį ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėda svetinga rusiškoms organizacijoms

Trijų nevyriausybinių organizacijų patalpų panaudos sutartys su Klaipėdos miesto savivaldybe baigėsi: su Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This