Paaiškėjo, kiek brangs elektra ir dujos

Verslas

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija penktadienį paskelbė nuo kitų metų sausio 1 dienos įsigaliosiančias elektros energijos ir dujų kainas buitiniams klientams.

„Lietuvos energijos tiekimo“ (LET) skaičiavimu, dėl kainų pokyčių statistinio namų ūkio išlaidos už dujas ir elektrą per mėnesį gali padidėti apie 2,5 euro.

pixnio.com

Elektros energijos kainos buitiniams LET klientams vidutiniškai didėja 1,44 cento už kilovatvalandę (ct/kWh). Dėl to statistiniam namų ūkiui, per mėnesį suvartojančiam 147 kilovatvalandes elektros energijos, mėnesinės išlaidos gali padidėti 2,1 euro.

Didžiausia dalis LET klientų yra pasirinkusi vienos laiko zonos tarifo planą „Standartinis“. Šiems klientams išlaidų pokytis už elektros energiją bus mažesnis ir sieks apie 1,8 euro per mėnesį.

Gamtinių dujų klientams, kurie dujas naudoja maisto ruošai ir per mėnesį vidutiniškai suvartoja 4,5 kubinio metro, išlaidos kitąmet padidės 31 centu. O buitiniams vartotojams, dujas naudojantiems šildymui ir per metus suvartojantiems apie 1300 kubinių metrų dujų, metinės išlaidos išaugs apie 91 eurą.

Teigiama, kad didžiausią įtaką tiek elektros energijos, tiek gamtinių dujų kainų augimui darė tarptautinės rinkos. Vidutinė elektros kaina biržos „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje šiemet per dešimt mėnesių siekė apie 49 eurus už megavatvalandę (MWh) – 39,1 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

Elektros kainų pokyčius biržoje esą lėmė globalios tendencijos ir tarpusavyje nesusijusios priežastys. Pavyzdžiui, šiemet iškrito mažai kritulių, todėl Skandinavijoje hidroelektrinės pagamino mažiau elektros energijos, be to, remontui buvo sustabdytos branduolinės jėgainės, buvo mažesnė gamyba vėjo jėgainėse.

Didžiausią įtaką buitinių vartotojų dujų kainoms turi apie 35-40 proc. per metus tarptautinėse rinkose pabrangusios gamtinės dujos. Jos esą brango dėl metų pradžioje užsitęsusios šaltos žiemos, kuri ištuštino dujų saugyklas visoje Europoje, dėl to jas reikėjo pripildyti šiltuoju metų laikotarpiu. Todėl vasarą, kai dujos paprastai būna pigiausios, jų paklausa išaugo ir kaina pakilo. Kainų augimą esą lėmė ir kitos globalios priežastys – išaugusi SGD paklausa Azijoje, nepastovi naftos kaina.

INFORMACIJA

Elektros energijos „Standartinis“ vienos laiko zonos tarifo planas kitąmet sieks 13 ct/kWh su PVM (šiemet – 11,3 ct/kWh). „Standartinį“ dviejų laiko zonų tarifo planą pasirinkę klientai nuo kitų metų už dieninę energiją mokėtų 14,3 ct/kWh (šiemet – 12,2 ct/kWh), o naktinę – 10 ct/kWh (šiemet – 9,1 ct/kWh).

Tarifų planus „Namai“ ir „Namai plius“ pasirinkusiems klientams pastovioji dedamoji nebus keičiama ir kitąmet atitinkamai išliks 3 ir 6 eurai per mėnesį. Vienos laiko zonos tarifo plano „Namai“ elektros kaina sieks 11,4 ct/kWh (šiemet – 9,7 ct/kWh), o „Namai plius“ – 10,9 ct/kWh (šiemet – 9,2 ct/kWh).

Dviejų laiko zonų tarifo plano „Namai“ dieninė ir naktinė elektros kaina atitinkamai sieks 12,4 ct/kWh (šiemet – 10,3 ct/kWh) ir 9,0 ct/kWh (šiemet – 8,1 ct/kWh). „Namai plius“ plano dieninė 2019 metų kaina sieks 11,8 ct/kWh (šiemet – 9,8 ct/kWh), o naktinė – 8,7 ct/kWh (šiemet – 7,8 ct/kWh).

Gamtinių dujų 1 pogrupio vartotojams, kurie suvartoja iki 300 kubinių metrų dujų per metus, kitąmet pastovioji tarifo dalis nesikeis ir išliks 56 centai per mėnesį. Vieno kubinio metro dujų kaina nuo kitų metų sausio 1 dienos sieks 66 centus su PVM (šiemet – 59 ct/m3).

2 pogrupio vartotojams, kurie per metus suvartoja iki 20 tūkst. kubinių metrų dujų, pastovioji tarifo dalis taip pat nesikeis ir išliks 3,99 euro per mėnesį. Vieno kubinio metro dujų kaina šiems vartotojams kitąmet sieks 46 centus (šiemet – 39 ct/m3).

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kad nuo šių metų vasario pasikeitė atsiskaitymo už elektros energiją ir gamtines dujas principai. Tai reiškia, kad gyventojai atsiskaito už einamąjį mėnesį. Tai svarbu žinoti keičiantis kainoms – deklaravus rodmenis sausio mėnesį, atsiskaitymo įmoka bus skaičiuojama jau naujomis elektros ar dujų kainomis, todėl klientai pateikti skaitiklio rodmenis ir sumokėti už gruodžio mėnesį suvartotą elektros energiją ar dujas turėtų iki metų pabaigos.

Klientai, kurie atsiskaito pagal elektros ar gamtinių dujų suvartojimo vidurkį, kaip ir anksčiau, iki metų pabaigos turėtų deklaruoti rodmenis savitarnos svetainėje www.manogile.lt ar klientų aptarnavimo telefonu 1802.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Dujų balionų akcizas įžiebė konfliktą tarp „Jozitos“ ir S. Gentvilo

Nuo naujųjų metų įsigaliojus didesniam akcizui už dujų balionus, degalinių tinklas „Jozita“ čekiuose pradėjo žymėti, kad tai yra „Tėvynės Sąjungos-Konservatorių ...
2024-01-03
Skaityti daugiau

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Dujomis apsinuodijo 4 asmenys, du iš jų - vaikai

Policija praneša apie šeštadienį nutikusią nelaimę Klaipėdoje. Apie 13.50 val. į Klaipėdos ligoninę iš Tauralaukyje esančios Klaipėdos g. buto buvo ...
2023-12-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This