Darius Žvirblis: „Smičiumi į tavo plaukus“…

Veidai

Darius Rekis
2018-12-03

Komentarų: 0

Klaipėdą į sostinę iškeitęs uostamiesčio roko grupės „Atika“ (1996–2012 m.) įkūrėjas ir vokalistas Darius Žvirblis dabar dirba Lietuvos geologijos tarnyboje ir yra keturių vaikų tėtis. Solinės muzikanto karjeros metu Darius jau spėjo įrašyti du albumus („Pudelis už borto“ ir „Pretenzija“), o naujausias jo muzikinis projektas – albumas „Smičiumi Į Tavo Plaukus“, kuriame, anot jo paties, įrašytos keturios solinės ir keturios „Atikos“ laikų geriausios dainos.

Albumo dainas naujai aranžavo Sandra Mamina, o jas įrašyti padėjo Q-Art (Haroldas Liumparas ir Aurimas Stonys).

„Albumo idėja gimė spontaniškai. 2017 metų rudenį Klaipėdos kamerinio orkestro narė Sandra Mamina pasiūlė aranžuoti mano dainas ir sugroti keletą koncertų su styginių kvartetu. Man ši idėja pasirodė patraukli, kibome į darbą”, – sakė Darius Žvirblis. Roberto Gabrio nuotr.

Kodėl uostamiestį iškeitei į Vilnių? Ko būdamas sostinėje labiausiai pasigendi?

Jau būdamas abiturientu tikėjausi išvažiuoti studijuoti į Vilnių, bet tam tikros šeimyninės tragedijos šitam planui sutrukdė. Bet, kaip sakoma, nuo likimo nepabėgsi. Per tarpinę stotelę Zarasuose (ten gyvenau keletą metų), trumpam dar nublokštas į Kretingą (pusei metų), visgi sugebėjau savo norą įgyvendinti. Labiausiai pasigendu tylos ir tuštumos po 20 valandos.

Į muziką tave atvedė „The Beatles“, o kas į ekonomiką?

Ta pati šeimyninė tragedija. Žuvo tėvas, ir spontaniškai nusprendžiau gauti išsilavinimą, kuris leistų atsidurti arčiau pinigų. Nes, galvojau, reikės padėti mamai.

Pats rašai dainas (žodžius ir muziką), iš kur joms semiesi įkvėpimo?

Iš aplinkos. Ten tiek absurdo ir prieštarų, kad nors kibiru semk. Ir naivuolių nemažai, kuriais minta laisvoji rinka. Apie juos irgi turiu ką pasakyti.

Grupė „Atika“ gyvavo beveik dvidešimtmetį, bet tarsi ir liko ne formatas, nors Lietuvos muzikos istorijoje, manau, užsitikrino sau svarią vietą, kas tai lėmė?

Manyčiau, „Atika“ sukūrė savitą muzikinę kalbą, kuri neįsipaišė į jokią tuometinę muzikinę srovę. Buvo visiškai unikali, nors ir labai paveiki grupė. Nebuvo tikslo tapti kažkuo, kažką užkariauti, kažkam kažką įrodyti. Buvo lengva ir gera groti, mylėti draugą, klausytoją, save. O tai, kaip žinia, yra labai neambicinga, neperspektyvu.

Kaip gimė tavo kūrybos hitų albumas „Smičiumi Į Tavo Plaukus“ ir kas užšifruota jo pavadinime?

Albumo idėja gimė spontaniškai. 2017 metų rudenį Klaipėdos kamerinio orkestro narė Sandra Mamina pasiūlė aranžuoti mano dainas ir sugroti keletą koncertų su styginių kvartetu. Man ši idėja pasirodė patraukli, kibome į darbą. Sandra sukūrė aranžuotes trylikai dainų. Pusmetį su šiuo repertuaru koncertavome, kol dainos naujam kolektyvui muzikaliai „sukibo“. Kitas žingsnis – įrašyti dainas studijoje – jau buvo visiškai natūralus. O pavadinime užšifruota erotiškai agresyvi emocija (juokiasi – autor. past.).

Kokios dainos pateko į šį albumą ir kodėl, t. y. kas nusprendė, jog jos geriausios?

Iš įrašytų vienuolikos dainų puikiai suskambo aštuonios. Tris reikėjo „atmesti“, nes nepavyko įamžinti jų emocijos. Keturios jų („Į Las Vegą“, „Iš Geto Nr. 3“, „Po Visko“ bei „Indigo Vaikams“) – klasikiniai grupės „Atika“ kūriniai, kiti keturi – jau mano solinio laikotarpio dainos („Sako Buvom Svetimi“, „Neišvengiamai Gražu“, „Žvakių Fabrikėliai“ bei „Jeronimui, Eduardui Ir Vyriškiui Su Abitu“).

Kaip ir minėjau, sprendimą atrinkti albumui būtent šias dainas padiktavo įrašo emocija: jei emocijos nepavyko užčiuopti, reiškia, kūriniui vietos nėra.

Dainas naujai aranžavo Sandra Mamina, o jas įrašei drauge su Q-Art, tad kuo gi šios naujai suskambėjusios dainos gali nustebinti tavo gerbėjus?

Stebina jos savo „rūbu“ – apvilktos styginių kvartetu jos įgavo gylį ir svorį, kurio kai kurioms dainoms itin trūko originaliuose įrašuose. Visų pirma, to reikėjo man pačiam, norėjau įamžinti savo dvidešimties metų kūrybinį laikotarpį kažkuo sau svarbiu. Padovanoti styginių kvartetą sau, manau, yra pakankamai rimta.

Kas kūrė albumo vizualizacijas, viršelį ir kodėl pasirinktas būtent toks (rožiniame fone nuoga „šaukianti“ mergina) šio albumo iliustravimas? Gal naujausia Vilniaus reklama turėjo tam poveikį? Kodėl pasirinkta kompakto išvaizda, primenanti vinilą?

Nuotrauką viršeliui užtikau netyčia – nuostabi Kosto Rutkausko foto idealiai tiko albumo pavadinimui. Kostas mielai sutiko leisti ją panaudoti. Tai savotiška trečioji mano solinių albumų koncepcijos dalis – paskutinė iš trilogijos „Daug šviesų ir garso“.

Vinilo imitacija man leidžia pasijusti trendo dalimi iš esmės tuo trendu nebūnant. Nežinau, kaip jus, bet mane šis albumas hipnotizuoja.

Jei ne paslaptis, kiek kainavo albumo leidyba ir ar pakako tam gautos AGATA paramos?

Esu labai dėkingas, kad AGATA iš dalies finansavo „Smičiumi Į Tavo Plaukus“. Atkrito tam tikra piniginė našta. Kiek tiksliai kainavo albumo leidyba? Paslaptis (juokiasi- autor. past.).

Kokie kiti artimiausi kūrybiniai planai?

Naujų dainų albumas. Tikiuosi, pasirodys ateinančiais metais.

Su kuo dar norėtum įrašyti savo albumą ar dainą?

Su Giedriumi Skalevičium  – jūs jo nežinot, bet jis supras apie ką aš.

Artėja Eurovizija, jei Darius Žvirblis ir neketina joje dalyvauti, gal žino, ko reikia, kad pagaliau Lietuva bent priartėtų prie pergalės šiame konkurse?

Neketina, bet žino: nustoti žiūrėti į Euroviziją kaip į krepšinio rungtynes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Ilona Balsytė dainuos su kretingiškiais

Kretingoje tęsiantis miesto šventės renginiams „Ateities Kretinga“, penktadienį bardų muzikos koncerte „Baltas paukštis“ savo kūrybą žiūrovams pristatys aktorė Ilona Balsytė ir ...
2019-06-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Bibliotekoje - Darius Žvirblis ir draugai

Darius Žvirblis yra dainų kūrėjas, kažkada egzistavusios populiarios grupės „Atika“ lyderis, siela bei meno vadovas. Per šešiolika kolektyvo gyvavimo metų grupės sudėtis ne kartą keitėsi, tačiau D. Žvirblis išliko vienintelis ištikimas „Atikos“ narys.
2018-11-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Kūrėjams skyrė 10 stipendijų

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino ketvirtadienį pasirašytu įsakymu paskirta 10 stipendijų kultūros ir meno kūrėjams. Stipendijos dydis siekia 580 ...
2018-05-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This