Menininkai apie Šimtmečio sutartines: „Sukūrėme ratą iš naujo“

Kultūra

Tradicinė muzika neabejotinai gali tapti puikiu tiltu siekiant Lietuvos kultūros sklaidos pasaulyje, o etnokultūra yra nuolatinė kūryba, mano trys menininkai – muzikantas, grupės „Skamp“ narys Viktoras Diavara, skulptorius Mindaugas Tendziagolskis ir audiovizualinio meno kūrėjas Vaclovas Nevčesauskas, sukūrę unikalų „Elektroninių sutartinių“ pasirodymą.

Jis bus pristatytas gruodžio 4-ąją Klaipėdos Pilies muziejuje.

„Elektroninės sutartinės“ – muzikinio ritmo performansas, kurio metu gerai atpažįstami senoviniai lietuvių liaudies instrumentai ir naujos technologijos nustebina netikėta tarpusavio sinteze”, – rašoma pranešime.

Unikaliam projektui susibūrę atlikėjai atrado originalias verpimo ratelių panaudojimo galimybes šiuolaikinei muzikai kurti. Senoviniams verpimo rateliams pritaikytos jutiklinės technologijos rato sukimo judesį, greitį bei kryptį leido susieti su skirtingais, kompiuterio pagalba generuojamais muzikos garsais.

„Kadangi minime Lietuvos Šimtmetį, šiemet nutarėme sukurti programą, kuri būtų tinkama muzikaliai papasakoti mūsų šalies istoriją. Bus naudojama ne tik muzika, bet ir įvairios garsų iškarpos iš Lietuvai svarbių įvykių“, – pranešime cituojamas V. Diawara.

Atlikėjas teigė, kad su kolektyvu stengėsi šiuolaikiškai pažvelgti į archajišką verpimo ratelį.

„Sugalvoti galima daug ką, tai gali būti ir „didžėjaus“ diskas, o pasirodymo metu bus prijungti ir vaizdo projektoriai, kurie sukurs vaizdo pasakojimą. Mes bandėme padaryti neįmanomą – sukurti ratą iš naujo“, – juokėsi jis.

Pasirodymo metu trys vyrai archajiškaisiais verpimo rateliais uoliai „verpia“ modernią sutartinę ritmingų vizualinių projekcijų fone.

Apie projektą patys atlikėjai kalba kaip apie muzikinio ritmo performansą, kai gerai atpažįstami liaudies instrumentai, paveiki muzika ir pažangios technologijos nustebina netikėta tarpusavio sinteze kuriant visiškai naują meno rūšį.

Prie projekto prisijungęs perkusininkas Gediminas Mačiulskis sako, kad yra svarbu skleisti žodį ir garsą apie Lietuvos paveldą.

„Turime ką papasakoti, kuo didžiuotis. Svarbu tai priminti ne tik sau, bet ir kitiems. Į muziejų ne kiekvieną dieną nueisi, o prisiminti iš kur esi – reikia“, – kalbėjo jis.

Jam antrino ir M. Tendziagolskis, kuris mano, kad šis pasirodymas sužadins kiekvieno savimonę.

„Vis tiek mūsų šaknys yra čia, tad panaudoti tokias senovines technologijas ir sujungti jas su elektronine muzika parodys, kad etnokultūra yra amžina kūryba“, – sakė skulptorius.

„Šie verpimo rateliai yra užprogramuoti įvairiais lygiais, tačiau lankytojams palikome lengviausią lygį, kur kiekvienas „pataikys“ į ritmą“, – teigė V. Diawara.

Be idėjinių vedlių V. Diawaros, M. Tendziagolskio ir V. Nevčesausko, muzikinius indėlius pridės ir multiinstrumentalistas Saulius Petreikis bei muzikantas G. Mačiulskis.

Pasibaigus pasirodymams, verpimo ratelius Klaipėdos gyventojai galės pamatyti ir jais „paverpti“ Pilies muziejuje iki gruodžio 11 dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Vyrai verpė

Nuo senų senovės Lietuvoje mediniais verpimo rateliais verpdavo tik moterys. Jei kas kaime būtų pamatęs ratelio pedalus minant vyrą, greičiausiai ...
2018-12-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Pilies muziejuje - neįprastos „Elektroninės sutartinės“

Kitą antradienį, gruodžio 4 d. 17.30 val. Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2,) vyks muzikinio ritmo performanso „Elektroninės sutartinės“ ...
2018-11-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This