Šilutės rajone – vienas moderniausių radarų regione

Regionas

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos (OESKV) kariai pradeda oro erdvės stebėjimą su dviem NATO šalies gamintojo tolimojo siekio trijų dimensijų (3D) radarais. Vienas iš jų įrengtas Degučiuose (Šilutės rajonas), o kitas – Antaveršyje (Prienų rajone).

Srž. sp. Luko Tamošiūno (KAM) nuotr.

„Tolimojo siekio radarų eksploatacijos pradžia žymi milžinišką kokybės šuolį stiprinant tiek nacionalinę Lietuvos, tiek NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemą, kuri yra NATO vieningos oro erdvės stebėjimo ir priešraketinės gynybos sistemos dalis“, – pranešime spaudai cituojamas krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Vieni moderniausių Ispanijos kompanijos INDRA pagamintų karinių radarų su įdiegtomis naujomis ryšių sistemomis ir visa atnaujinta infrastruktūra pakeis iki šiol naudotus ir technologiškai pasenusius sovietinės gamybos radarus.

„Radaruose įdiegtos ypač modernios sistemos, kurios padės užtikrinti nepertraukiamą ir kokybišką oro erdvės ir pasienio zonos stebėjimą, oro policijos funkcijų vykdymą, reagavimą į galimus oro erdvės pažeidimus ir perspėjimą apie grėsmes“, – sakė OESKV vadas pulkininkas leitenantas Aras Rimkus.

Pasak OESKV vado, su šiais radarais Lietuva taip pat pagerins sąlygas NATO sąjungininkų karo aviacijai veikti, paieškos ir gelbėjimo operacijoms vykdyti.

Planuojama, kad šie Lietuvos oro erdvės stebėjimui ir gynybai svarbūs radiolokaciniai postai Antaveršyje ir Degučiuose visišką operacinį pajėgumą pasieks 2019 metais.

Daugiau nei dešimtmetį trunkantį oro erdvės stebėjimo modernizavimo projektą Krašto apsaugos ministerija vykdo kartu su NATO Ryšių ir informacijos agentūra (angl. NATO Communications and Information Agency, NCIA) ir NATO Paramos agentūra (angl. NATO Support Agency, NSPA).

INFORMACIJA

Tobulindama ir stiprindama taikos meto oro erdvės stebėjimo sistemą, Lietuvos kariuomenė atnaujina tris Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radiolokacinius postus: Antaveršio k. (Prienų r. ), Degučių k. (Šilutės r.) ir Ceikiškių k. (Ignalinos r.). Planuojama, kad nuo 2017 m. pradėtas atnaujinti Lietuvos karinių oro pajėgų radiolokacinis postas Ignalinos r. visišką operacinį pajėgumą pasieks 2020 metais.

Projektas vykdomas nuo 2007 m.  Numatoma viso projekto vertė yra apie 60 mln. Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Pakuotes ir antrines žaliavas Šilutės rajone toliau rinks „Ecoservice“

Šilutės rajono savivaldybėje pakuočių ir antrinių žaliavų surinkimu toliau rūpinsis aplinkotvarkos bendrovė „Ecoservice“. Įmonė laimėjo konkursą išrūšiuotoms stiklo, plastiko, popieriaus ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Per parą - vos 15 susirgusiųjų COVID-19

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinta 15 naujų susirgimų COVID-19, iš kurių du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This