Kyšininkavimu įtariama Klaipėdos savivaldybės specialistė

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros poskyrio vyriausioji specialistė reikalavo duoti ir priėmė kyšį už tai, kad suteikė galimybę vienai bendrovei laimėti remonto darbų viešąjį pirkimą ir už palankumą vykdant tuos darbus. Įmonės lėšomis buvo apmokėta didžioji dalis šios valstybės tarnautojos buto remonto išlaidų.

Tokį ikiteisminį tyrimą pranešė atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnai.

Nijolė Juodienė nuo pareigų nenušalinta ir trečiadienį buvo savo darbo vietoje. Nors situaciją žurnalistams ji komentavo nenoriai,  teiginius apie galimą kyšininkavimą pavadino nesąmone. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tyrimas atliekamas dėl galimo kyšininkavimo ir papirkimo, organizuojant ir vykdant Klaipėdos miesto savivaldybės viešuosius pirkimus bei atliekant kitų objektų statybos techninę priežiūrą.

Pranešama, kad antradienį įtarimai dėl galimo kyšininkavimo pareikšti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros poskyrio vyriausiajai specialistei ir bendrovės, atliekančios statybų techninę priežiūrą, valdybos nariui. Taip pat įtarimai dėl papirkimo pareikšti kitos statybų bendrovės generaliniam direktoriui.

„Atvira Klaipėda” dar antradienį išsiaiškino, kad įtarimai yra pareikšti tarnautojai Nijolei Juodienei ir bendrovės „Konsolė” savininkui Kaziui Skutului. Tiek jo, tiek bendrovės direktoriaus Povilo Mikašausko mobilūs telefonai antradienį popiet buvo išjungti. Bendrovės administratorė teigė, kad jų biure nėra, o pasitikslinus, ar šiandien ten lankėsi STT agentai sakė, kad nieko negali komentuoti ir atsisveikinusi padėjo ragelį.

Kyšininkavimas gali būti susijęs su Vytauto Didžiojo gimnazijos remonto darbais – „Konsolė” per keletą sutarčių iš viso jų buvo įsipareigojusi atlikti už 623 tūkst. eurų.

Pačios Savivaldybės skelbiamais duomenimis, „Konsolė” ketvirta pagal gautus viešųjų pirkimų užsakymus – jų vertė siekia 19,466 mln. eurų.

Didžiausias „Konsolės” akcininkas yra K. Skutulas – jam priklauso daugiau nei 73 proc. įmonės akcijų. Kitas valdo Žygimantas Skutulas, Julija Palionienė ir Laimutė Jakštienė.

Kazio Skutulo bendrovė „Konsolė” neseniai baigė ir 1,9 mln. eurų vertės Naujojo turgaus rekonstrukciją. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pranešama, kad antradienį atliktos kratos įtariamųjų gyvenamosiose bei darbo vietose ir dokumentų poėmis Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje.

Anot STT pranešimo, dar įtariama, kad statybų bendrovės generalinis direktorius davė didelės vertės (daugiau nei 250 MGL) kyšį statybų techninę priežiūrą atliekančiai įmonei už tai, kad techninis prižiūrėtojas, atlikdamas kito objekto rekonstrukcijos darbų techninę priežiūrą, laiku pasirašytų darbų atlikimo aktus ir nekreiptų dėmesio į nekokybišką darbų atlikimą.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas trečiadienį žurnalistams sakė, kad teisėsaugininkai nenurodė nušalinti specialistės nuo pareigų, tad ji ir toliau dirba.

„Nieko aš jums negaliu pasakyti. Nieko nežinau, nieko negaliu vertinti”, – žurnalistams sakė pati N. Juodienė.

Ji tvirtino, jog įtarimai jai nepareikšti, nors pripažino, kad antradienį jai teko bendrauti su pareigūnais. Paklausus, ką jie jai sakė, moteris tik tarstelėjo: „Nieko”.

„Mano nuomone, čia yra kažkokia nesąmonė. Tikrai nesijaučiu kalta”, – teigė N. Juodienė.

Ji dėl detalesnės informacijos siūlė kreiptis į skyriaus vedėją Ingą Kubilienę, tačiau pastaroji teigė, kad viską gali komentuoti tik S. Budinas.

„Savivaldybėje vakar buvo atliktas dokumentų poėmis, būtent Socialinės infrastruktūros poskyryje. Domėjosi viena bendrove, kuri dirba būtent remontuodama mokyklos objektus. Savivaldybės administracija patiekė visus reikalingus dokumentus ir manytume, kad artimiausiu metu viskas turėtų išsispręsti”, – sakė S. Budinas.

Žurnalistams pasiteiravus, ar Savivaldybė dabar kaip nors tirs tuos objektus, dėl kurių mestas korupcijos šešėlis, direktorius atsakė: „Tai, šiuo atveju, aš manau, atlieka tarnybos ir tikiuosi, kad su mūsų pagalba atliks savo darbą”.

Pasak S. Budino, per tuos beveik ketverius metus, kai jis dirba Savivaldybės administracijos direktoriumi, tai pirmas toks atvejis.

„Darbuotojai nuolat dalyvauja įvairiuose mokymuose, taikoms antikorupcinės priemonės. Kalbama apie tai. Informacijos ir mokymų manau, kad tikrai pakanka”, – sakė direktorius.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kiaurakis. Jis sakė negalintis komentuoti, kodėl N. Juodienė liko nenušalinta nuo pareigų – esą visa galima informacija buvo pateikta antradienį išplatintame pranešime, daugiau viešintinų duomenų nėra, „atliekami reikalingi procesiniai veiksmai”.

„Konsolės” vadovų K. Skutulo ir P. Mikašausko mobilūs telefonai buvo išjungti ir trečiadienį. Laidiniu bendrovės telefonu atsiliepusi administratorė teigė, jog jų nėra ir jokia informacija nebus teikiama.

6 Comments

  1. . . .

    Idomu kad tapti imone Konsole renovavo egles turgu, tikrai abejotinos kokybes atlikti darbai, manau nevienas tai pastebi koks kreivas grindinys (trinkeles), suoliukai ir t.t. ..
    Darbu užbaigima palaimino” meras ir Budinas
    Ar nekeisti sutapimai, o gal už mero ir Budino pečiu STT nieko nemato..? http://www.atviraklaipeda.lt/2017/12/05/klaipedoje-bus-simtmecio-turgus/

    Reply
  2. VZ

    Vaida Žvykienė yra šiam koncernui priklausančios įmonės „Mano būstas” Klaipėdos padalinio vadovė. Tai pavadinimą pakeitusi pastatų administravimo įmonė „City service”. Vaida Žvykienė yra liberalų sąjūdžio narė su patirtini. Net tris metus ji buvo Klaipėdos miesto tarybos sekretoriato vadove, dabar liberalų frakcijos vadovė. Gali būti, kad remdama Artūrą Šulcą labai solidžia 1000 eurų auka Vaida Žvykienė turėjo savo sumetimų. Vaidos Žvykienės tėvas darbuojasi Klaipėdos keleiviniame transporte, kurio veiklą kuruoja tas pats Artūras Šulcas. Sesuo dirba Gatvių apšvietime, kur Vaida Žvykienė yra valdybos ar stebėtojų tarybos narė. Vaidos artimųjų gyvenimas tikrai neblogai sutvarkytas.
    Poniai V.Žvykienei ypatingai rūpi daugiabučių namų administratorių reikalai, nes šioje srityje yra totalus žmonių nepasitenkinimas, reikia prižiūrėti, kad visi gyventojai neišsibėgiotu iš tokių administratorių. Neaišku dėl kokių priežasčių buvo pratęsta „Mano būstas” sutartis dėl būstų administravimo, be jokios gyventojų apklausos. Kiti miestai kas tris metus vykdo gyventojų apklausas ir vertina jų pasitenkinimą namų administratoriais. Po rinkimų Žvykienė planuoja būti vicemere. Tai įkainiai gyventojams dar sparčiau augts. Mano nuomone, jau seniai ši ponia turėtų apsispręsti ar ji dirba miesto labui ar Rubikonui

    Reply
  3. Anonimas

    tai ne mokymus reikai organizuoti, o zmonems algas kelti…

    Reply
  4. Svarbi informacija

    Laukia sekantis klientas,viskas jau įvyko, tik tinkami popierius surinkti.
    Dėl autobusų parko situacijos vis įdomiau ir įdomiau, gal pateikta informacija sudomintų žurnalistus, o gal ir tam tikras instancijas.
    Be abejo, šiuo metu autobusų parke viskas daroma tik dėl direktoriaus Ramanausko ir Mero Grubliausko, ir dabar Mantulavos interesų, vienas iš jų pirkimas elektro autobusų be jokio viešo konkurso, iš vietinio gamyntojo UAB Vėjo projektai, kurie taip pat žinomi kaip Mero artimųjų organizuojamojo džiazo festivalio mecenatas. Jau nuo 2016 m. Meras darė spaudimą Autobusų parko administracijai dėl šio pirkimo, kuris turėjo būti įvykdytas labai greitai, už neaiškias lėšas, bet kokiomis sąlygomis, ir būtent iš UAB Vėjo projektai. Kai tada šis Mero planas nepavyko, Meras pastatė jam patogų direktorių. O dabar jau vykdant šį pirkimą, ir sumokėjus avansą, liko sugalvoti kas bus nuskriaustas – miesto biudžetas ar įmonė, nes kaina labai nemaža – už du autobusus virš 800000 EUR. Žinoma, kad iš Europos lėšų elektro autobusų neįmanoma nupirkti iš UAB Vėjo projektai. Miesto meras Grubliauskas tai puikiai žino.

    Taip pat, Meras Grubliauskas buvo originalus siekant savo tikslo kai labai globojo Ramanauską konkurse dėl autobusų parko direktorių – ko gero Klaipėda pirmas miestas Lietuvoje, kai net Ramanausko ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje ir STT neigiama pažyma ne buvo Merui kliūtis. VISKAS dėl „bendro gėrio“.

    Reply
  5. Budinui

    Budinai, atleisk is darbo personalo visa skyriu, jeigu neradot budo, kaip itarimu sukelusia darbuotoja perklet i kitas pareigas, arba isleist atostogu…. nejuokink zmoniu, kad stt turi nurodyti ka daryti – paciam galvos ant peciu nera, ar ji jau perkaito?

    Reply
  6. Tomas

    „Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas trečiadienį žurnalistams sakė, kad teisėsaugininkai nenurodė nušalinti specialistės nuo pareigų, tad ji ir toliau dirba.”
    Rimtai? :)))))))))))

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This