Muzikos ir šviesų instaliacija kvies prisiminti Taravos Anikės legendą

Miestas

Šį šeštadienį ir sekmadienį 17 val. į Teatro aikštę klaipėdiečius kvies bene spalvingiausias šių metų kalėdinio laikotarpio renginys – muzikos ir šviesos šou „Legendos šviesa“. Unikalios instaliacijos epicentre atsidurs romantiškomis legendomis apipintas Taravos Anikės skulptūros siluetas. Jį apsups tikras šiuolaikinių šviesos efektų žiedas, o specialiai sukurta muzika ir poeto Simono Dacho eilės prikels žymiąją meilės legendą.

„Kai prieš porą metų artėjant Kalėdoms transformavome Taravos Anikės fontaną į magišką sniego rutulį, daugelis tarsi iš naujo atrado gal šiek tiek primirštą, o gal iš įpratimo nebepastebimą žaviąją senamiesčio gyventoją. Todėl ir šiemet mūsų mintys ir žvilgsniai nukrypo į miesto simbolį“, – pranešime spaudai cituojamas VšĮ „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

„Niekas nežino, kaip ji atrodė. Pačios Taravos Anikės niekas nėra matęs. Nėra išlikęs ir jos portretas“, – sakė romantiškosios skulptūros ir jos įkvėpėjos istorijos žinovas, klaipėdietis leidėjas, fotomenininkas Antanas Stanevičius.

Anot jo, skulptūroje atvaizduota mergina yra istorijos herojės prototipas, kurį pasirinko skulptūros autorius Alfredas Kiūnė. Keldamasis keltu į Smiltynę, jis atsitiktinai pamatė kopų apželdintojo dukterį, kuri, jo įsivaizdavimu, atrodė būtent taip, kaip Anikė iš Taravos.

Anikė – taip Mažojoje Lietuvoje vadinta Onutė, buvo Simono Dacho draugo sužadėtinė. Pirmąkart jaunasis Klaipėdoje gimęs prūsų poetas bičiulio kunigo išrinktąją pamatė per jų vestuves. Pamatęs gražuolę iš Karaliaučiaus jis, kaip sakė A.Stanevičius, „klaikiai įsimylėjo“. Savo išgyvenimus sparčiai populiarėjantis poetas išliejo eilėmis, kurioms kompozitorius Heinrichas Albertas sukūrė melodiją. Vokiškai kalbančiose šalyse „Taravos Anikė“ tapo mėgstama liaudies daina.

Šeštadienį, per instaliacijos premjerą, Taravos Anikės legendos žinovas, knygų lietuvių – vokiečių kalbomis „Taravos Anikės mįslė“ autorius A. Stanevičius, paskleidęs ir žinią apie Vakarų Vokietijos piliečio idėją atstatyti Taravos Anikės skulptūrą, atskleis daugiau šios daug laimingų atsitiktinumų kupinos istorijos detalių. Jis taip pat ketina pagarsinti Taravos Anikės išpažintį po 320 metų.

Taravos Anikei atgimstant muzikos ir šviesų šokyje, skambės S. Dacho eilės ir specialiai šiam unikaliam projektui sukurta muzika. Garso takelio autorius – Kristijonas Lučinskas.

Visą gruodžio mėnesį kiekvieną vakarą (nuo 18 val. iki 20.30 val.) iki pat sausio 1 d. klaipėdiečiai ir miesto svečiai kas pusvalandį bus kviečiami stebėti kartotinius instaliacijos seansus (vieno trukmė – apie 15 min.), kurių metu Teatro aikštėje atgis Klaipėdos simboliu laikomos Taravos Anikės legenda.

Tai bendras VšĮ „Klaipėdos šventės“ ir Latvijos kompanijos „Artistic.lv“ projektas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Iki scenos privažiuoti nepavyko?*

Trečiadienio vakarą Spyglys buvo nusprendęs ne tik pasivalkioti po tuščią kaip visada mūsų senamiestį, bet ir nelaukdamas kol koks stiliaus ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šviesų festivalio šiemet nebus

Dabartinės uostamiesčio valdžios užmojis gerokai peržiūrėti miesto kultūros barą atsiliepė ir 2015-aisiais užgimusiai tradicijai – Klaipėdos šviesų festivaliui. Pernai pavasarį ...
2024-01-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This