VRK – priekaištai dėl apygardos komisijos pirmininko

Politika, Svarbu

Uostamiesčio tarybos narė, socialdemokratė Lilija Petraitienė nesėkmingai prašė, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atšauktų Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininku paskirtą liberalą Adolfą Gritėną. Politikė tokį savo prašymą grindė neva prastu šios komisijos darbu per praėjusius rinkimus, kai jai irgi vadovavo A. Gritėnas.

Visgi VRK tokio prašymo netenkino, bet pažadėjo atidžiai prižvelgti uostamiesčio komisijos darbą. Pats A. Gritėnas sako, jog jam keliamos pretenzijos neturi jokio pagrindo ir mano, kad L. Petraitienė galbūt iki šiol laiko nuoskaudas dėl situacijos, susijusios su praėjusių rinkimų informaciniu biuleteniu.

Adolfas Gritėnas Klaipėdos apygardos rinkimų komisijai vadovaus jau per antrus iš eilės savivaldos rinkimus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kreipėsi ir į komisiją

L. Petraitienė savo „Facebook” profilyje pasidalino nuomone, kad VRK nepaiso pareigos sąžiningai organizuoti rinkimus ir skirti komisijų pirmininkais tik nepriekaištingos reputacijos asmenis.

„Deja, REALYBĖJE VRK PRIIMA politiškai angažuotus sprendimus, o skaidri ir sąžininga veikla lieka tik deklaracijose… Tai VRK įrodė skirdama ABEJOTINOS REPUTACIJOS ASMENĮ, ADOLFĄ GRITĖNĄ, Klaipėdos Apygardos rinkimų komisijos pirmininku, kai faktai kalba, jog 2015 m. Savivaldybių rinkimuose Klaipėda pasižymėjo gausa pažeidimų ir skundų, rinkimų rezultatų perskaičiavimu, komisijai vadovavo A. Gritėnas. KAIP VISADA MŪSUOSE –DVIGUBI STANDARTAI”, – pareiškė politikė.

Vien pasisakymu „Facebook” ji neapsiribojo ir kreipėsi raštu į VRK. Šiame rašte ji vadina A. Gritėną „skandalingai pagarsėjusiu liberalu”. Politikė primena, kad jam vadovaujant apygardos rinkimų komisijai 2015 m. biuleteniai buvo perskaičiuojami du kartus  – vieną kartą Klaipėdoje, kitą – Vilniuje.

L. Petraitienė tvirtino, kad A. Gritėnas „visur protegavo valdančiąją partiją „Liberalų sąjūdis“ kaip tos partijos narys ir priiminėjo vienašališkus sprendimus”. Neva viešuosius pirkimus vykdė pats asmeniškai, pirkdamas paslaugas (prekes) iš savo asmeninių draugų, pažeisdamas Viešųjų pirkimų įstatymą, rinkimų komisijoje nesvarstė informacinio leidinio rinkėjams maketo derinimo ir leidybos klausimų ir kt.

Anot politikės, minėtasis leidinys buvo atspausdintas su gramatinėmis klaidomis, skirtingiems kandidatams panaudoti skirtingi ir skirtingo dydžio šriftai, taip pažeidžiant lygybės principą, o jos programa buvo sutrumpinta savavališkai, pašalintos esminės nuostatos, o tai esą turėjo lemiamos įtakos rinkėjų apsisprendimui ir galimiems rinkimų rezultatams.

„Tai buvo blogiausiai organizuotas Rinkimų apygardos darbas Klaipėdos mieste per visą nepriklausomybės istoriją”, – skunde rašė L. Petraitienė ir prašė kuo skubiau atšaukti A. Gritėną iš pareigų.

Pagrindo atšaukti nematė

L. Petraitienės skundas buvo nagrinėjamas viešame VRK posėdyje. Jo metu komisijos pirmininkė Laura Matjošaitė teigė, kad jei Tarybos narė mato, kad buvo padaryti teisės aktų pažeidimai, kurie į VRK kompetenciją nepatenka, „reikėtų kreiptis į teisėsaugos institucijas”.

VRK Rinkimų organizavimo skyriaus vedėja Reda Daniškevičiūtė tvirtino, kad rinkimų metu skundų nebuvo negauta, A. Gritėnas nebuvo atleistas už kokius nors pažeidimus.

„Tai dabar po kelių metų skųstis… Gal tiesiog jų biolaukai nesutapo”, – sakė vedėja.

„Skundo autorė – buvusi kandidatė, tai, matyt, kažkokių nuoskaudų turi. Nebuvo jokių skundų rinkimų metu. Kuratoriai atkreips dėmesį, o jei bus kokių skundų, grįš į posėdį”, – teigė ir VRK narys Vilius Semeška.

Kad skundo autorė „suinteresuota ir tai jos asmeninė nuomonė, asmeninis vertinimas”, tvirtino ir komisijos narė Olga Kilkinova.

„Jei buvo pažeidimų, reikėjo kreiptis į atitinkamas institucijas, o jei bus ateityje, VRK reaguos ir spręs”, – teigė ji.

„Mes, matyt, galime su pirmininku kalbėtis, kad informacinis leidinys būtų leidžiamas laikantis įstatymų, kad nebūtų jokių gramatinių klaidų. Imam domėn, kalbamės su pirmininku, kad jokių nesklandumų nebūtų, kuratorė prižiūrės”, – reziumavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitė.

Ji „Atvirai Klaipėdai” patikslino, kad Klaipėdos apygardos rinkimų komisijos pirmininkas buvo renkamas iš dviejų kandidatūrų – be A. Gritėno dar buvo pasiūlytas Andreanas Chariutinas.

„Apsisprendžiant lėmė ir kandidato patirtis”,  – sakė pirmininkė.

L. Petraitienė pripažįsta, kad su savo skundu, ko gero, pavėlavo, nes kreipėsi, kai A. Gritėnas jau buvo patvirtintas.

„Jei būčiau žinojusi, būčiau sutelkusi daugiau jėgų, nes tikrai ne viena aš esu nepatenkinta tokiu VRK sprendimu”, – sakė politikė.

„Gal jaučia nuoskaudą”

Pats A. Gritėnas „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog L. Petraitienės teiginiuose yra „daug šmeižto”.

„Aš manau, kad viskas yra dėl praėjusių rinkimų informacinio kandidatų leidinio. Situacija buvo tokia, kad beveik visos partijos ir kandidatai tempė ir informaciją pateikė tik paskutinėmis dienomis. Be to, didžioji dalis tekstų buvo iki trijų-keturių kartų ilgesni nei norma. Tai dizaineris beveik visus tiesiog ties riba nukirpo ir viskas. O Petraitienės tekstas buvo paskutinis ir pastebėjus, kad esminė informacija yra būtent gale dizaineris priėmė sprendimą išryškinti esminius punktus su keliais sakiniais. Toks trumpinimas su niekuo jau nebuvo derinamas. Galutinį rezultatą pamatę ir patys socialdemokratų atstovai, ir Petraitienė pripažino, kad tai tikrai geras variantas, tačiau vėliau jai per dieną viskas apsivertė, pasidarė blogai ir netgi tokio turinio politinę reklamą užsisakė”, – dėstė A. Gritėnas.

Jis akcentavo, kad kaltinti jį asmeniškai dėl vykusio balsų perskaičiavimo yra neteisinga.

„Dėl kiekvieno neaiškaus ar ginčus keliančio biuletenio sprendimas priimamas balsuojant iš pradžių apylinkės, o jei  reikia – ir apygardos komisijai. Čia nėra vienasmenių sprendimų. Būna, kad tariamasi ir su stebėtojais”, – sakė komisijos pirmininkas.

Jis taip pat teigė, kad sprendimas balsus antrą kartą perskaičiuoti Vilniuje tada buvo priimtas neišklausius Klaipėdos apygardos komisijos narių nuomonės, spaudimą VRK esą darė ir Seimo narys Naglis Puteikis.

2015-aisiais po perskaičiavimų mandatų pasiskirstymas tarp partijų ir rinkimų komitetų liko nepakitęs. Keitėsi tik du mandatus iškovojusios partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatų eilė – po pirmojo balsų perskaičiavimo septyniose Klaipėdos miesto apylinkėse Aldoną Staponkienę buvo pakeitusi Natalija Istomina, tačiau VRK nusprendus visus miesto biuletenius perskaičiuoti Vilniuje, A. Staponkienei vėl buvo suteiktas mandatas (galutinis skirtumas sudarė 12 balsų).

Itin aktyviai perskaičiavimo siekė ir už borto likęs „Klaipėdos“ visuomeninio rinkimų komiteto lyderiu buvęs verslininkas Rimantas Cibauskas, rinkėjų nureitinguotas į trečią vietą (komitetas gavo du mandatus). Tačiau jam taip ir nepavyko mandato atimti iš Vytauto Čepo – po perskaičiavimų trūko penkių balsų.

INFORMACIJA

Šių savivaldos rinkimų Klaipėdos apygardos komisijos sudėtis ir narius delegavusios institucijos bei partijos: 

LIANA ŽILINSKIENĖ  (Partija „Tvarka ir teisingumas”)
TATJANA VOLKOVA (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga)
MICHAILO DENISENKO (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai)
INDRĖ RINKEVIČIŪTĖ-ANDRULĖ (Lietuvos teisininkų draugija)
ANDREANAS CHARIUTINAS (Politinė partija Rusų aljansas)
MINDAUGAS ZUMAS (Lietuvos socialdemokratų partija)
JORIKA BUIVYDAITĖ (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga)
LORETA ROGOVAJA (Savivaldybės administracija)
EDGARAS VALECKAS (Lietuvos socialdemokratų darbo partija)
VITALIJA BRAZIENĖ (Darbo partija)
RAMUNĖ JUŠKAITĖ (Teisingumo ministerija)
 ADOLFAS GRITĖNAS (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis).

3 Comments

  1. Hmmmm

    Kiek pamenu balsai perskaičiuojami labai dažnai. Yra buvę, kad po perskaičiavimo seimo nariu tapo kitas asmuo. Yra ir rekomendacijos ir tvarkos, kuriais atvejais reikia perskaičiuoti balsus. Ne naujokams politikoje tai jokia paslaptis. O visa kita emocijos.

    Reply
  2. Anonimas

    Dirbau apylinkėje, neturėjau jokių porblemų su šiuo pirmininku. Kantrybės daug turintis žmogus, maloniai išaiškindavo viską

    Reply
  3. algirdas grublys

    Klaipėdos rinkimų organizavimo komisija kiekvienuose rinkimuose jaučia nuolatinį beveik „etatinių skandalistų” spaudimą.Gaila ,kad jis prasidėjo dar nepradėjus aktyvaus darbo.Neabejoju A.Gritėno šališkumu nes ir būdamas liberalu ,jis visada turėjo griežtą ir principingą nuomonę ir poziciją.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This