Klaipėdos infocentre migrantams – e-švietimo įrankis migis.eu

Mums rašo

Rasa Kulevičienė
2018-12-13

Komentarų: 0

Klaipėdos universitetas, kuruojantis ERASMUS+ projektą „Suaugusiųjų imigrantų pirminio švietimo tobulinimas (2IMINED)”, kartu su partneriais iš Belgijos, Bulgarijos, Latvijos, Italijos, Rumunijos, sukūrė inovatyvų, šiuolaikinėmis technologijomis grįstą e-švietimo įrankį imigrantams migis.eu. Jo dėka imigrantai turi galimybę vienoje vietoje nemokamai ir patogiai gauti visą reikiamą informaciją apie priimančios šalies socialinį gyvenimą, taisykles, papročius ir pan.

Projekto 2IMINED komanda pagal vienodą temų paketą sukūrė  e-švietimo įrankį migis.eu, kuriame pateikiama tekstinė ir vaizdinė medžiaga (video, nuotraukos) šalies nacionaline, anglų, rusų kalbomis  apie kiekvieną projekto partnerio šalį. 

Visų projekte dalyvaujančių partnerių tikslas buvo sukurti mokymosi įrankį imigrantams ir jų švietėjams, nes dauguma imigrantams siūlomų priemonių yra nukreiptos į pavienių problemų sprendimą (pvz.: tik į konkrečios nacionalinės kalbos mokymą; tik į informaciją apie įsidarbinimą ir t.t.).

Projekto 2IMINED komanda pagal vienodą temų paketą sukūrė  e-švietimo įrankį migis.eu, kuriame pateikiama tekstinė ir vaizdinė medžiaga (video, nuotraukos) šalies nacionaline, anglų, rusų kalbomis  apie kiekvieną projekto partnerio šalį.  E-švietimo įrankyje migis.eu imigrantai gali susipažinti su įvairia, jiems aktualia informacija, pvz., kaip elgtis imigrantui ligoninėje; ką daryti susirgus vaikams; kur galima mokytis nacionalinės kalbos nemokamai; ką daryti, jei nori pripažinti gimtojoje šalyje įgytą kvalifikaciją; kaip reikia elgtis su vaikais priimančioje šalyje ir t.t.

Kuriant kiekvienos šalies mokymosi įrankius, buvo laikomasi griežtų, bendrų reikalavimų: visos šalys partnerės privalėjo pateikti medžiagą pagal konkrečias, imigrantams itin svarbias ir reikalingas temas ir potemes (jų sąrašas sudarytas projekto metu vykusių partnerių susitikimų metu, dalijantis patirtimi, idėjomis ką svarbu ir naudinga imigrantui žinoti atvykus į priimančią šalį) , leidžiančias įgyti žinių ir supratimą apie priimančios šalies socialinį, kultūrinį, visuomeninį gyvenimą (pvz., pagrindinė informacija apie šalį; švietimas imigrantams; sveikatos apsauga; kultūra, šalies, į kurią atvyko kalbos mokymosi galimybės ir t.t.); medžiagą pateikti trumpais sakiniais, paprasta kalba ir kt.

Kodėl reikia kurti tokias priemones? Kalbant konkrečiai apie Lietuvą, remiantis Migrantų integracijos politikos indekso (Mipex, 2015) duomenimis matyti, kad pagal sąlygų sukūrimą migrantams įvairiose srityse, tarp jų ir švietimo, Lietuva užima 34 vietą iš 38. Kodėl taip yra?

Kaip rodo ankstesni Lietuvoje atlikti tyrimai (Medbalt, 2015), imigracijos, migrantų integracijos ir suaugusiųjų švietimo politika Lietuvoje, suaugusiųjų migrantų švietimo problemos nėra atspindėtos pagrindiniuose politiniuose dokumentuose, nėra aiškių strategijų, o visapusiškos politikos šioms problemoms spręsti pradėtos įgyvendinti tik nuo 2014 m.

Migis.eu dar vasarą buvo išbandytas (testuotas) pirmiausia Vilniuje įsikūrusiame su imigrantais dirbančiame SEI PLUS centre. Po migrantų siūlymų kaip dar pagerinti šį įrankį, jį patobulinus šiuo metu jis pristatomas imigrantams Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Infocentre migrantams, kur susirinkę trečiųjų šalių piliečiai gauna informaciją apie sukurtą produktą ir jo pranašumus, naudojimosi galimybes.

Klaipėdos infocentras migrantams teikia nemokamas socialines paslaugas trečiųjų šalių piliečiams – socialines, individualias teisines, psichologines konsultacijas, sudaro galimybes nemokamai mokytis lietuvių kalbos, organizuoja pilietinio orientavimo mokymus, įvairius informacinius renginius ir t.t. Infocentras migrantams yra įsikūręs K. Donelaičio g. 21 A.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This