Kad atskirtų locmaną nuo bocmano

Fotoreportažai, Kultūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Per praėjusias Kalėdas nutikęs įvykis, kai ant seklumos Melnragėje užplaukė sausakrūvis „Ocean Crown“, antradienio vakarą buvo prisimintas kiek neįprastoje aplinkoje – I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje pristatant vaikams skirtą knygelę „Kalėdinė uosto istorija. Laivas paplūdimyje”.

Tačiau būtent anas prieš metus visus uostininkus bei žurnalistus ant kojų sukėlęs įvykis ir paskatino žinomą uostamiesčio žurnalistę, LNK reporterę Ramunę Bandzienę parašyti knygelę vaikams ir juos supažindinti, pasak pačios autorės, „kuo locmanas skiriasi nuo bocmano”. Juoba kad žurnalistų marinistų klube „Marinus”, kuriam ji priklauso, ne kartą kalbėta apie tai, kad knygų vaikams apie jūrą, juoba –  uostą – labai trūksta.

Žurnalistė sakė, jog knygelės prekyboje nebus, tačiau ji pasieks visas miesto bibliotekas bei mokyklas: tai autorės, „Marinus“ klubo bei Uosto direkcijos kalėdinė dovana mažiesiems uostamiesčio gyventojams. Palmiros Mart nuotr.

Tad neatsitiktinai į vaikiškos knygelės pristatymą susirinko ir nemažai rimtų garbių vyrų – Uosto kapitonas, pagrindinio knygelės herojaus prototipas Adomas Alekna, Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus, ilgametis tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris, o renginį vedė irgi patyręs jūrininkas, žurnalistas marinistas, apiplaukęs jachta aplink pasaulį, Gediminas Pilaitis.

R. Bandzienė dėkojo ir knygelės leidybą parėmusiai Uosto direkcijai, kurios dėka nuo idėjos atsiradimo iki jos realizavimo nepraėjo nė metai, ir jauniesiems knygelės iliustratoriams – „Gilijos” pradinės mokyklos moksleiviams. Jų mokytoja Ligita Ogintienė savo ruožtu dėkojo autorei už suteiktą garbę ir pasitikėjimą.

Jaunoji dailininkė Ievutė pasidžiaugė, kad jų piešiniai tiko ir buvo atrinkti, mat visi mokinukai labai stengėsi ir jaudinosi.

Į knygelę pateko Gitos Janušauskaitės, Danieliaus Babino, Uršulės Gerulaitytės, Ugnės Sakalauskaitės, Ievos Sungailaitės, Aurelijos Mineikaitės, Ievos Žiubrytės, Agnijos Merinaitės, Liepos Žukauskaitės, Adrijaus Viržinto, Evaldo Norkaus, Eivilės Petrauskytės, Aistės Janukonytės, Nadeždos Novikovos, Arno Bulvydo, Irmantės Černoverskytės, Aleksandros Babino, Astijaus Viržinto ir Arono Valaičio pačia įvairiausia technika atlikti spalvoti piešiniai.

Beje, iliustracijos iš tiesų puikiai papildo smagų, tačiau kartu ir labai informatyvų tekstą, kuris, kaip ne vienas kalbėjęs pabrėžė, turėtų patikti ir suaugusiems.

Ištrauka iš „Kalėdinės uosto istorijos”:

O štai Gedimino senelis – nepaprastas kapitonas.

Svarbiausias kapitonas uoste. Jis –  uosto kapitonas.

Tada, svarsto Gediminas, turėtų būti taip – seneliui visi į Klaipėdos uostą atplaukiantys laivai turėtų paklusti. Laivus senelis mato kompiuteryje, rūpinasi, kad jie tinkamai plauktų ir gylio laivams uoste pakaktų. 

Gediminas labai myli senelį. Jis linksmas. Ir kišenėse visada turi stebuklingų dovanų. Dažniausiai – saldainių. Ir labai daug žino. Gal net viską.

Juk senelis labai svarbus, be jo žinios net laivai per uostą negali plaukti.

Gediminas matė, kaip išdidžiai senelis žygiuoja eisenoje per Jūros šventę. Su gražia kepure ir kostiumu. Tada visiems norėjosi sušukti:

– Ei, ten žygiuoja mano senelis! [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”62437,62438,62439,62440,62441,62442,62443,62444,62445,62425,62461″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kaip „tabokinė“ tapo kultūros fabriku II

„Atvira Klaipėda“, ciklo „Urbanistiniai jubiliejai“ rašinyje jau papasakojusi apie tabako pramonės atsiradimą senamiesčio prieigose, šįkart primins jos pasitraukimo istoriją ir ...
2023-11-02
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Tarpukario Klaipėdos krašto kinas - ne tik su Holivudo žvaigždėmis iš Kretingalės ir Šilutės

Žinomas uostamiesčio sinefilas, vienas iš Klaipėdos populiaraus kino bičiulių klubo „8 ½ “ įkūrėjų, kultūrininkas, žurnalistas Kęstutis Meškys ir vėl ...
2023-10-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This